3p
John Kerry amerikai külügyminiszter egy TV beszélgetésben őszinte volt, és félretéve az értelmetlen ellenségeskedést, elismerte Oroszország szerepét a szíriai tűzszünet létrejöttében és az iráni nukleáris megállapodás létrehozásában. Sőt, Putyint intelligens, jó stratégának nevezte. Vajon ez újabb enyhülés jele a két nagyhatalom között?
John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere. MTI/EPA/Michael Reynolds

Valakinek lépni kellett

Noha Amerika az elmúlt 1-2 évben ellenséges volt Oroszországgal szemben, a külügyminiszter szavai nem meglepőek annak tükrében, hogy az oroszok képesek voltak elérni valamit Szíriában 5 év polgárháború után, miközben korábban senki semmi érdemit nem tudott felmutatni. Nem mintha nem lett volna lehetősége rá magának Amerikának, de nem volt meg bennük a szándék, kifáradtak az afgán és iraki háborút követő sokéves békefenntartási kísérletben.

Közben pedig megjelent, majd nagyra nőtt az Iszlám Állam, mindenki meg volt rémülve, de hatékonyan senki nem lépett fel, legfeljebb a kurdok, akik szívós harcok árán meg tudták védeni saját területeiket. Ebben a hatalmi űrben lépett fel Oroszország tavaly ősszel, amikor a rogyadozó szír diktátort, Aszadot megtámogatva bombázni kezdte az Aszaddal ellenséges erők állásait. Kezdetben Amerika panaszkodott, hogy nem elsősorban az Iszlám Államra koncentrálnak a légicsapásokkal, de aztán a többiekkel összehoztak egy tűzszünetet, és azóta csak az Iszlám Államot meg még egy, az Al-Kaidához köthető társaságot bombáznak.

Elismerik a sikert

Ez már kivívta Amerika elismerését is, hisz sokkal jobban ők sem csinálhatták volna, anélkül, hogy ne legyen nagy emberveszteségük. Sőt, a múltban inkább az ő taktikájuk volt, hogy egy valamennyire is működőképes harcoló erőt, legyen az bármilyen véreskezű diktátoré, támogatni kezdenek, hogy legyűrje a még nagyobb gonoszt. Pontosan ez történt itt is: Aszad volt a kisebbik rossz, aki képes volt orosz támogatással nagy területeket visszafoglalni az Iszlám Államtól.

Kerry elmondta, hogy először meglehetősen szkeptikusak voltak azzal kapcsolatban, hogy mire juthatnak az oroszok Szíriában, hogy tudnának bármiféle fegyvernyugvást elérni. Most viszont, hogy tartósnak tűnik a fegyverszünet a kisebb ellenzéki erőkkel, az Iszlám Állam pedig zsugorodik, elismeri, hogy ésszerű stratégia volt Aszad támogatása. Így egyúttal megakadályozták, hogy Szíria teljes káoszba süllyedjen, és így a vegyi fegyvereket is kimenthették, mielőtt azok a dzsihádisták kezébe kerültek volna.

Javuló kapcsolatok

A múlt hónapban már ténylegesen is javulni kezdtek az orosz-amerikai kapcsolatok, miután Kerry Moszkvába látogatott, és három, igen hosszú tárgyalást folytatott Putyinnal. Volt tehát módja megismerni és megfigyelni az orosz elnököt. Hozzátette azért, hogy a Krím és Ukrajna kérdésében nem változott az amerikai álláspont, és azt is, hogy Amerika továbbra is csak Aszad nélkül tud elképzelni bármilyen tartós szíriai rendezést.

Ilyen körülmények között felmerül a kérdés, hogy ha Amerika és Oroszország érdekeiket tekintve ennyire közel állnak egymáshoz egy ilyen súlyos konfliktusban, akkor miért ellenségeskednek máshol, miért nem egyesítik inkább gigantikus erejüket ilyen nehéz helyzetekben. Talán az utolsó hónapjait töltő Obamának már nincs ereje és elszántsága az irányváltáshoz, de a következő adminisztráció jó eséllyel kibékülhet és akár stratégiai partnerségre léphet az oroszokkal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG