3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A menekültek beáramlása komoly, csak Németországban tízmilliárd eurós nagyságrendű kiadással jár, de sok közgazdász szerint ebből hosszú távon profitálni fog az ország. A költések ugyanis főleg a német vállalatokat gazdagítják. Persze ellenvélemények is vannak.

 

A menekültválság kezelésének költségei csak emelkednek és emelkednek: a szállás, élelmezés, a gyermekek óvodai, iskolai ellátása, a némettanfolyamok és az adminisztráció költségeit szakértők 15-20 milliárd euróra becsülik Németországban évente – írja a Deutsche Welle. A Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) szerint a hüvelykujjszabály az, hogy egy menekült évente mintegy 12 ezer eurójába kerül az államnak. (Mintegy 3,75 millió forintba.)

 

Marcel Fratzscher, a DIW igazgatója viszont nem ért egyet azzal, hogy ezt csak kiadásnak tekintsék. Az sem pusztán kiadás, ha a német gyermekeket óvodába, iskolába küldik, az ilyen költségek 20-30 év múlva fognak az országban gazdasági előnyöket okozni. Ugyanez vonatkozik a menekültekre is, szerinte inkább befektetésről kell beszélni.

Menekültellátás=gazdaságélénkítés

Másrészt a menekültekre fordított összegek már most is a német gazdaságba folynak. Az élelmiszerekre, és más termékekre, szolgáltatásokra fordított milliárdok főleg német vállalatokat és munkavállalókat gazdagítanak. A menekültek ellátása tehát egyben egy kisebbfajta gazdaságélénkítő program is. (Hasonló véleményeket már mások is hangoztattak, erről itt is tudósítottunk, valamint itt is>>>>>>>.)

Minden szakértő egyetért abban, hogy a nagy kérdés, milyen gyorsan sikerül a menekülteket a munkaerőpiacra integrálni – írja a Deutsche Welle. A DIW ezért különböző forgatókönyveket számolt ki, egy optimistát, egy pesszimistát és egy közepeset. A kérdés, mikor érnek el oda a menekültek, hogy a gazdasági teljesítményük értéke meghaladja a rájuk fordított állami kiadásokat. A DIW ezt az időt 5-6 évre becsüli. A legtöbb menekült nagyon fiatal, így még 40-50 évet is a német munkaerő-piacon tölthet.

Sokkal nagyobb lesz így a növekedés?

A Deutsche Bank Research vezetője, David Folkerts-Landau szerint migránsok nélkül a következő tíz évben Németország gazdasági növekedése évi 0,5 százalékra esnek, velük azonban 1,5 százalékos átlag várható. Így Németország továbbra is az EU vezető gazdasági hatalma maradhat. Legalábbis ha az integráció sikeres lesz.

Egy másik kutatóintézet, a ZEW közgazdásza, Clemens Fuest nem ilyen optimista, szerinte nehéz lesz az integráció a gazdaságba és a társadalomba. Bár a társadalmat fiatalítják a menekültek, sok éven keresztül többe kerülnek majd a jól kiépített német jóléti államnak, mint amennyit megtermelnek. Ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy a menekültek befogadása nem üzleti kérdés.

A minimálbér nem mindig jó

Fuest szerint át kéne gondolni a német szociális rendszert és a munkaerő-piacot, és a nagyobb rugalmasság irányába vinni. De attól tart, hogy országa nem kész nagyobb reformokra, ezért sok menekült hosszú ideig munkanélküli lesz és így „kvázi csak a szociális államba vándorol be”. A közgazdász szorgalmazza a munkaerő-piaci szabályozás újbóli lazítását és a minimálbér csökkentését.

(Németországban sokáig nem volt minimálbér, idén januártól vezették be súlyos viták után baloldali nyomásra, de megint kiújultak körülötte a csatározások a menekültek kapcsán. Sokak szerint az új olcsó munkaerőből Németország csak akkor tudna profitálni, ha alacsonyabb lenne a minimálbér, amely most alapesetben bruttó 8,50 euró /mintegy 2660 forint/ óránként.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG