6p
A német autóiparnak nem szabad tovább engednie, hogy Orbán kihasználja – írja a Süddeutsche Zeitung. A külföldi befektetők a pénzükkel Orbán politikájára szavaznak, vagy annak ellenére vannak itt? Komoly esély van rá, hogy így vagy úgy, az EU megvonja tőlünk a fejlesztési pénzeket, még akkor is, ha nem teszik függővé a menekültek befogadásától.
Orbán Viktor miniszterelnök és az Audi vezetői  (Fotó forrása: MTI Fotó/ Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely)

Az Audi, Bosch és Mercedes gyárak Magyarország legnagyobb cége között vannak – írja a bajor Süddeutsche Zeitung mai online cikke. De nem kéne tovább hallgatólagosan asszisztálniuk a magyar jogállam leépítéséhez – mondja a lap interjújában Thorsten Benner, a Global Public Policy Institute “thinktank”-jának (szellemi központjának) politológusa.

A lap röviden vázolja a magyarországi helyzetet, a vasárnapi választásokat, a kormány menekültinvázióval riogató propagandáját, a súlyos korrupciós vádakat és azt, hogy eközben a gazdaság helyzete stabil.

Brenner szerint vasárnap elválik, hogy Orbán Európa közepén folytathatja-e egy illiberális állam kiépítését, ahol a szabadságjogokat lábbal tiporják. Abszolút többség vagy kétharmad birtokában ezt megteheti, ami az EU számára nagyon rossz jel lenne, mert Orbán egyfajta úttörő, akit sok más autoriter-nacionalista erő is követ.

A német ipar karja vagyunk

Magyarországot a német ipar meghosszabbított, kihelyezett munkapadjának nevezik, ami nekik sikertörténet, mert itt olcsóbban tudnak termeltetni. A munkaerő képzett, a szakszervezetek nagyon gyengék és az infrastrukturális hálózat fejlett. Emellett a magyar vezetés a német nagyvállalatokat körüludvarolja, szubvenciókat és adókedvezményeket ad nekik, ha új üzemeket létesítenek.

Így használja Orbán a németeket

A politológus szerint azonban a nagy német cégek társadalmi felelőssége is kiemelkedő, és nem szabad szó nélkül végignézniük, ahogy Magyarországon leépítik a jogállamot. A német autóiparnak nem szabad tovább hagynia, hogy Orbán kihasználja, visszaéljen vele.

Jelenleg ugyanis szerinte a magyar és a lengyel kormányzat is arra használja a külföldi befektetőket, hogy legitimációt kapjon tőlük. Azt állítják, hogy a befektetők a pénzükkel szavaznak az ő politikájukra, ahogy azt Mateusz Morawiecki 2017-ben mondta. De Orbán is gyakran kérkedik azzal, hogy a német konszernek a kormány sikerei miatt fektetnek ott be, és szívesen mutatkoznak vele. Ez annál inkább fontos lett, miután a választási kampányban szinte naponta lepleznek le egy korrupciós ügyet.

Nincs rajtuk elég nyomás

Az interjúalany szerint nem származna anyagi haszna a cégeknek abból, ha elmennének Magyarországra, nincs rajtuk nyomás a nyilvánosság, a német politikusok részéről. De minden okuk meglenne rá, és különleges követelményeket kéne alkalmazni az Európán belüli befektetésekre. A cégek remek szakemberei a politikában is járatosak, de nem foglalkoznak vele, csak költség-haszon elemzéseikre hagyatkozva döntenek.

A vállalati felelősségvállalás jegyében az Audi átveszi egy győri stadion költségeit – említik meg. Eközben Orbán a “kenyeret és cirkuszt” politikája jegyében amúgy is kitömi az országot stadionokkal, így a politológus nem érti, miért van erre szükség.

Egyenes gerinccel

Szerinte a német konszerneknek inkább össze kellene fogniuk, és például a szabad sajtót támogató alapba fizetni be pénzeket. De vannak olyan cégek, amelyek erős gerincűek maradtak, példának az RTL-csoportot hozta fel, amely nem adta a magyarországi televízióját Orbán embereinek, és továbbra is kritikusan tudósít a kormányról.

Ha Kelet-Európától elvonják a pénzeket, az Németországnak árthat – írja a baloldali Spiegel Online. A Brexit miatt spórolni kell, és azt tervezik, hogy a menekültkérdésben együtt nem működő országokat pénzmegvonással sújtják.

Fogatlan oroszlán lehet az EU

Az EU-költségvetés harmada, mintegy 50 milliárd euró ugyanis a fejletlenebb területek felzárkóztatására megy el jelenleg. Ebből azonban az Európai Bizottság számításai szerint jelentős összeg, a 70 százaléka is visszakerül a német iparhoz megrendelések formájában.

Erős exportja miatt Németország az EU belső piacán a kereskedelem legnagyobb haszonélvezője. Így ha Kelet-Európa felé elzárják a pénzcsapot, azzal a németek saját maguknak árthatnak. Ennek ellenére eldöntöttként kezelik, hogy az EU a jogállamiság megtartásától teszi függővé a fejlesztési pénzeket – írják. Ha mégsem így lesz, az EU-ból fogatlan oroszlánt, nevetség tárgyát csinálhatnak az európai populisták körében.

Három másik verzió

A Spiegel szerint azonban nincs eldöntve semmi, olyan variációk is vannak még, amelyek a támogatások általános csökkentését tartalmazzák. Az egyik szerint maradna a 350 milliárd euró hét év alatt, de célirányosabban költenék el. A második szerint csak olyan régiókat támogatnának, ahol az egy főre jutó GDP az EU-átlag 75 százaléka alatt van. Ezzel a támogatások közel negyedét, 95 milliárdot lehetne megspórolni.

A harmadik alapján pedig nem a régióknak, hanem az országoknak adnák a pénzt, azoknak, amelyek GDP-je az átlag 90 százaléka alatt van. Így 124 milliárddal is csökkenthetőek lennének a kiadások.

Csavar a történetben

A második és a harmadik variációval sok nyugat-európai terület elveszítené az eddigi támogatásokat, a pénz fokozottabban Kelet-Európába áramolna. Ez a nyugat-európai “jobboldali populistákat” erősítené. Németország már a második verzióban sem kapna egy fillért sem, ami főleg a volt NDK területét érintené rosszul.

Ám el van a második verzióban bújtatva egy csavar: Kelet-Európa olyan gyorsan fejlődik a nyugati területekhez képest, hogy lehet, nemsokára nem is lesz jogosult a fejlesztési pénzekre. Lengyelország, amely régen csak az EU-átlag 50 százalékát hozta az egy főre jutó GDP-ben, szerintük már 75 százalék felett van. (Magyarország a lap grafikáiból ítélve Lengyelországhoz nagyon hasonló helyzetben lehet.) Így eleshetnek a támogatásoktól, de nem mondhatják majd, hogy büntetés volt – írja a lap.

Ha van rajta, ha nincs rajta sapka

Összefoglalva: van rá esély, hogy ha bevezetik a “jogállamiság-függő” támogatási rendszert, akkor azért esik el Magyarország pénzektől. Ha pedig nem, akkor azért, mert már – Lengyelországgal, Csehországgal együtt – túl fejlettnek minősül, hogy támogatást kapjon.

A Deutschlandfunk emlékeztetett arra, hogy Angela Merkel német kancellár nemrég azt mondta: a strukturális területi támogatások elosztásánál a jövőben azt is figyelembe kéne venni, hogy az adott régió vagy önkormányzat mennyire együttműködő a menekültprobléma kezelésében.

Tényleg olyan rossz hely Németország, Svédország? A menekültválság kezdete óta is sok tízezer magyar vándorolt ki, a lábával szavazott - írtunk tegnap.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG