Hirdetés

Háború a műanyag ellen – kiakadtak a kormány döntésén

Valkai Nikoletta, 2018. november 17., 15:04

A héten dőlt el, hogy a kormány nem támogatja azt a minisztériumi törvénytervezetet, amely megemelte volt a műanyag zacskók környezetvédelmi termékdíját. A Greenpeace Magyarország nem érti, miért táncolt vissza a kormány, szerintük felháborító a döntés. Petíciójukat az egyszer használatos műanyag zacskók betiltásáról már 154 ezren írták alá.

A legolcsóbb szatyor az Auchanban 35 forintba kerül (Fotó: Privátbankár.hu)
(Fotó: Privátbankár.hu/Valkai Nikoletta)

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szeptember közepén jelentette be: jelentős szigorítást terveznek 2019 januárjától a műanyag zacskók és az egyszer használatos műanyag eszközök kiszorítása érdekében. Aztán a héten kiderült, nem támogatja a kormány a minisztérium törvénytervezetét a környezetvédelmi termékdíj módosításáról, amelynek értelmében a műanyag zacskókra, egyéb környezetszennyezőnek ítélt termékekre kivetett díj jelentős mértékben emelkedett volna jövő évtől.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a döntésről azt mondta, nem kapott támogatást a javaslat. Az mfor.hu tudósítása szerint Gulyás szavaiból az derült ki, hogy a kormány nem a hatályba lépés késleltetéséről döntött, a tervezet egésze lekerült a napirendről. A miniszter szerint az uniós kötelezettségeink teljesítése egyelőre nem indokolja a környezetvédelmi termékdíjak átalakítását a tervezett módon.

Hirdetés

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara kereskedelmi tagozatának vezetője, Szatmáry-Jähl Angéla októberben közölte, hogy a törvény hatályba lépésének elcsúsztatását kérik. Szerinte sem a kereskedelem (azon belül is főleg a kisebb boltok, büfék), sem a környezetbarátabb szatyrok, zacskók előállítására képes iparág nem áll készen a váltásra – írja az mfor.hu.

Az elvetett törvénytervezet szerint a műanyag zacskókra darabszámon alapuló termékdíjat kellett volna fizetni, ami a kereskedőket jobban ösztönözhette volna arra, hogy ezeket a zacskókat más termékekkel helyettesítsék.

Felháborító a kormány lépése

A kormány eheti döntését a Greenpeace sem hagyhatta szó nélkül. A környezetvédő szervezet szerint a kormány felelőtlen döntése következményeként tovább szennyezzük hazánk termőtalaját, vizeit, élővilágát az eldobható műanyag termékekkel és csomagolásokkal.

„Felháborítónak tartjuk, ahogyan a kormány hozzááll a világszerte emberek millióit megmozgató globális műanyagszennyezés problémájához. Hazai folyóink, erdeink, mezőink, városaink tisztasága a tét. A mikroműanyagok ráadásul már nem csak a környezetünkben vannak jelen. Kimutatták az emberek székletéből, ott van a palackozott és csapvizeinkben, a tengeri élőlényekben, a sóban, és a légszennyező anyagokhoz tapadva a levegővel is belélegezzük" – írja közleményében a Greenpeace.

160 ezer műanyag szatyor készül másodpercenként

A szeptember közepén társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetet a Greenpeace Magyarország is véleményezte, és úgy találta, jól vette volna fel a harcot a műanyagszennyezés ellen.

(Fotó: Privátbankár.hu/Valkai Nikoletta)
(Fotó: Privátbankár.hu/Valkai Nikoletta)

A Greenpeace adatai szerint másodpercenként 160 ezer műanyag szatyor készül a Földön. Világszerte 60 ország és száznál több város lépett már fel az eldobható műanyag zacskók korlátozásáért – köztük a szomszédos Románia is, ahol 2019. január 1-től tilos egyes műanyag szatyrok forgalmazása.

Ezért követelték korábban és követeik most is a kormánytól, hogy 2020. január 1-től Magyarországon se lehessen egyszer használatos szatyrokat forgalmazni Magyarországon. Petíciójukat eddig több mint 154 ezren írták alá.

A zöld szervezet a mostani döntés után azt várja a kormánytól, hogy azt vizsgálják felül. Szerintük ahelyett, hogy az egyszer használatos műanyag termékek és csomagolások előállítására pazarolja a bolygónk erőforrásait, ne halogassa tovább a műanyagszennyezés ellen való fellépést.

Az EP-ben is tartózkodott a Fidesz

Érdemes megemlíteni, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői október végén tartózkodtak az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló javaslat végszavazásán is. Ennek ellenére az Európai Parlament megszavazta a jogszabálytervezetet, amely véget vetne az egyszer használatos műanyagoknak, többek között a tányérok, evőeszközök vagy fülpiszkálók használatának.

A Fidesz–KDNP-képviselőcsoport nevében Hölvényi György azzal magyarázta a képviselők tartózkodását, hogy az uniós irányelvek előírásainak megfelelően Magyarországon kötelezővé vált a szelektív hulladékgyűjtés, de az új rendszer bevezetésével a beszerzett eszközök jó része feleslegessé válna, így nem lennének tarthatók a projektekhez tartozó tervszámok, ez pedig akár 140 milliárd forint uniós támogatás visszafizetését is maga után vonhatná.

Lehetne élni műanyag zacskók nélkül?

Néhány hete részletesen is foglkoztunk azzal, milyen lenne, ha követve több ország példáját, Magyarországon is betiltanák az egyszer használatos műanyag szatyrokat. Portálunknak Kump Edina környezetkutató akkor elmondta, optimista becslések szerint Magyarországon 1 millió darab műanyag zacskó fogy naponta, minden magyarra 36 darab jut évente. Bár ez nemzetközi viszonylatban nem rossz arány. Összehasonlításképpen Új-Zélandon – ahol augusztusban tiltották be a műanyag zacskók használatát a jövő év elejétől –, a 4 millió lakos összesen 750 millió darabot használ el évente, ez fejenként 154 darabot jelent.

Ezeket a zacskókat átlag 20 percig használják a vásárlók (Fotó: Privátbankár.hu/Valkai Nikoletta)
Ezeket a zacskókat átlag 20 percig használják a vásárlók (Fotó: Privátbankár.hu/Valkai Nikoletta)

A szakértő szerint a könnyen szakadó szatyroknak a nagy részét csak egyszer használjuk és mindösszesen 20 percig, míg az üzletből az otthonunkig jutunk az áruval, aztán egyszerűen csak kidobjuk a kukába.

Hogy hogyan látják a nagy áruházláncok a szatyrok betiltásának kérdését, milyen alternatív megoldások léteznek a műanyag zacskók kivátására, további részleteket itt olvashat.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Dohányzik? Kösz, akkor nem alkalmazzuk!

Dohányzik? Kösz, akkor nem alkalmazzuk!

Lassan egy évtizede próbálkoznak amerikai cégek azzal, hogy dohányzási tilalomhoz kötik a munkavállalást. Az intézkedéseket a dohányzásellenes aktivisták üdvözlik, míg egyes jogvédő szervezetek kifejezetten aggályosnak tartják.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?