Hirdetés

Újabb súlyos sérült: forrnak az indulatok a gumilövedékek miatt

2019. január 27., 16:30

Pert indít a franciaországi sárgamellényesek egyik vezéralakja, mivel súlyosan megsérült az egyik szemén a hétvégi tüntetésen. A november óta tartó megmozdulásokon már tizenöten vakultak meg egyik szemükre gumilövedékek miatt a sárgamellényesek szerint. Az úttorlaszoknál tíz ember életét vesztette balesetekben, a demonstrációkon pedig több mint kétezren megsebesültek. Szombaton 70 ezren tüntettek a francia nagyvárosokban.

Police officers aim LDB-40 flashball (non-lethal rubber bullet guns) as protesters from the 'Gilets Jaunes' (Yellow Vests) movement take part in the 'Act IX' demonstration as clashes erupt during the 'Act XI' demonstration (the 11th consecutive national protest on a Saturday) in Paris, France, 26 January 2019. The so-called 'gilets jaunes' (yellow vests) is a grassroots protest movement with supporters from a wide span of the political spectrum, that originally started with protest across the nation in late 2018 against high fuel prices. The movement in the meantime also protests the French government's tax reforms, the increasing costs of living and some even call for the resignation of French President Emmanuel Macron. EPA/ETIENNE LAURENT
Francia rendőrök tüzelőállásban Párizsban január 26-án. EPA/ETIENNE LAURENT

Feljelentést tett a franciaországi sárgamellényesek egyik vezetőjének, Jérome Rodrigues-nak az ügyvédje, miután ügyfele az előző napi párizsi megmozduláson súlyosan megsérült az egyik szemén. Philippe de Veulle szerint a sérülést egy rendőrségi gumilövedék, a rendőrség szerint egy oszlató gránát szilánkja okozta. A rendőrség felügyeleti szerve eljárást indított az ügyben.

A sárgamellényesek radikális szárnyához tartozó Jérome Rodrigues szombat délután élőben közvetítette a Facebookon a párizsi Bastille térről a tüntetést, amikor az egyik szemén megsérült.

Duplán támadták

A kiposztolt felvételen jól látszik, hogy a kilencedik percben rendőrök érnek a közelébe és lövedék repül vele szembe. A férfi összeesik és a tüntetéseken önkéntes elsősegélynyújtók veszik körbe.

Hirdetés

"Tárgyi bizonyítékaim vannak arról, hogy gumilövedék volt"

- mondta az ügyvéd a BFM francia hírtelevízióban. Egyúttal visszautasította a rendőrség hivatalos magyarázatát, miszerint az oszlatáshoz használt és Rodrigues közelében felrobbantott gránát egyik szilánkja okozta a szemsérülést.

"Minden nagyon gyorsan történt. Egy gránátot dobtak felém és bekaptam egy lövedéket is. Duplán támadtak. Egy gránáttal a lábamnál és egy lövedékkel is"

- jelentette ki a sértett, aki a kórházi ágyából nyilatkozott az LCI hírtelevíziónak.

Tizenöt embert vakítottak meg egy szemre

A gumilövedék használatáról egész héten heves vita folyt a televíziókban, miután a francia rendőrök rendszeresen bevetik, súlyos sérüléseket okozva a tiltakozóknak. A sárgamellényesek szerint az utóbbi két hónapban 15 tüntető vakult meg az egyik szemére sérülés következtében.

Christophe Castaner belügyminiszter viszont azt mondja, hogy a gumilövedékek alkalmazásával elkerülhető a fizikai kontaktus az erőszakos tüntetőkkel. Szerinte enélkül még több sérült lett volna a megmozdulásokon.

Testre erősített kamerák

A szombati tüntetéseken most először a rendőrök testre erősített kamerákkal rögzítették a fellépésüket annak érdekében, hogy a gumilövedékek használata "átlátható" legyen. Rodrigues ügyvédje szerint viszont nem volt kamera az ügyfelével szemben fellépő rendőrön, aki "nem tartotta be az érvényben lévő szabályokat és a szakmai etikát".

A szemtanúk által megtalált gumilövedéket átadták a rendőrség felügyeleti szervének, amely szombaton eljárás indított annak kiderítésére, hogy milyen körülmények között sérült meg Rodrigues. A férfit tűzoltók szállították kórházba.

70 ezren tüntettek szombaton

Szombaton tizenegyedik alkalommal tiltakoztak a sárgamellényesek Párizsban és a nagyobb városokban. A rendőrség szerint mintegy 70 ezren vonultak utcára - a fővárosban kevesebben, mint a korábbi hetekben -, és jelentősebb megmozdulások voltak a dél-franciaországi Toulouse-ban, Bordeaux-ban és Dijonban is. A demonstrációkat mindenhol kisebb incidensek és összetűzések kísérték a rendőrökkel. Országszerte 59 embert vettek őrizetbe.

Az elmúlt két hónapban a sárgamellényes tiltakozók által felállított úttorlaszoknál tízen vesztették életüket balesetekben. A tüntetéseken több mint kétezren, a rendőrök közül csaknem ezren sérültek meg.

Megjelentek a Vörös kendősök is

Vasárnap délután a sárgamellényesek követeléseit nem támogató úgynevezett Vörös kendősök szerveznek tüntetést, első alkalommal Párizsban. Céljuk, hogy kifejezzék "a csendes többség" véleményét, és - mint mondják - '"megvédjék" a demokráciát és az intézményeket" a sárgamellényesek tüntetésein november óta tapasztalható erőszakos cselekményekkel és gyűlölettel szemben.

Franciaországban november óta tartanak a tüntetések. A demonstrációkat eredetileg az időközben visszavont benzinár-emerelés váltotta ki, valójában azonban szélesebb társadalmi elégedetlenség szülte őket. A történésekről szóló háttéranyagunkat itt olvashatja.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Kibocsátani mindenütt jó, de a legjobb otthon

Kibocsátani mindenütt jó, de a legjobb otthon

Csökkentik a felesleges bürokráciát, támogatják a bankok technológiai fejlődését és erősítik a pénzügyi szektor stabilitását is a bankok szavatoló tőke számítására vonatkozó, az eddigi prudenciális keretrendszert (CRD, CRR) módosító új változásai. A Magyar Nemzeti Bank szakértőjének szakcikkét közöljük.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 268 300 forint volt novemberben. Én ennél