5p
Az elmúlt napokban sok embert megtévesztettek azok a békülékeny gesztusok, amely jellemezte a Trump megválasztott elnököt. Még hivatalba se lépett, de 10 legfontosabb ígéretéből kettőt már visszavont, illetve finomította az álláspontját. Egyiket a muszlimok bevándorlásával, illetve repatriálásával kapcsolatban, a másikat az Obamacare ügyében.
EPA/ABIR SULTAN

A háttérben azonban gőzerővel folynak az egyeztetések és a legfrissebb értesülések szerint Trump beletapos a gázba és még a megengedett időszak előtt el akarja hagyni a Párizsi Klímamegállapodást.

Komoly (geo)politikai viharok jönnek Trumppal

A választás győztese a szokásokhoz híven most is kiegyezőnek és kompromisszumkésznek mutatkozik. De nagyon súlyos tévedésben van az, aki a kezdeti gesztusokból messzemenő következtetéseket von le és azt hiszi, hogy nem lesz kiradírozva Obama politikai öröksége és nem várnak ránk óriási (geo)politikai viharok. Ezekről gondoskodni fognak azok a vezető kormányzati pozíciókra jelöltek, akik ősbölényként már régóta meghatározzák a republikánus politikát, úgymint Rudy Giuliani, Newt Gingrich és John Bolton.

Jason Greenblatt, a megválasztott amerikai elnök Izraeli Tanácsadó Testületének társelnöke múlt csütörtökön úgy nyilatkozott az izraeli katonai rádiónak, hogy Trump az 1967-ben megszállt területeken létrehozott izraeli telepeket nem tekinti a palesztinokkal megkötendő béke akadályának.

Hozzátette, hogy Trump választási ígéreteinek megfelelően Jeruzsálembe költözteti Tel-Avivból az amerikai nagykövetség épületét, és Washington ezzel elismeri majd a várost Izrael fővárosának. Az, hogy ez nemcsak egy légből kapott spekuláció, jelzi az is, hogy a jeruzsálemi városháza illetékese közölte az izraeli közszolgálati rádióval múlt pénteken, hogy Trump amerikai elnök megválasztása nyomán várhatóan több mint hétezer kelet-jeruzsálemi új lakás megépítéséről döntenek.

A nemzetközi jog megy a kukába

Ezek a lakónegyedek az 1967-ben Jordániától elfoglalt földeken, a város keleti felében épültek fel, amelyek a nemzetközi jog (Negyedik Genfi Konvenció) szerint megszállt területnek számítanak, s ahová a megszálló hatóságok nem telepíthetnék saját országuk lakosait.

Obama elnöksége alatt Amerika élesen ellenezte az Izrael által 1967-ben elfoglalt területeken folytatott terjeszkedést, mert az Washington szerint aláássa a kétállami megoldás, vagyis Izrael szomszédságában egy palesztin állam létrehozásának az alapjait.

Az 1993-as Oslói békefolyamat és a kétállami megoldás tehát Trumppal hivatalosan is a múlté. A történelmi hűség kedvéért mindenesetre hozzá kell tenni, hogy a békefolyamat előtti amerikai kapitulációt már 1996-ban kidolgozták a republikánus neokonzervatívok, Richard Perle vezetésével.  Washington passzív hozzáállásának következményeként mára azt látjuk, hogy az elmúlt két évtizedben a Nyugati Part telepes népessége 109 000-ről 400 000-re duzzadt. Kelet-Jeruzsálemet pedig 17 zsidó telep veszi körül.

Trump a megválasztása után nyilvánosságra hozott üzenetében is biztosította az izraelieket arról, hogy nem kényszeríti őket a palesztinokkal való olyan megállapodásra, amely ellentétes Izrael érdekeivel.

Newt Gingrich, aki a jelenlegi állás szerint befutónak számít a külügyminiszteri posztra, 2011-es elhíresült interjújában a palesztinokat „kitalált népnek” nevezte és korlátlan építkezésekre szólított fel a telepesek részéről. Netanjahu kormánya azonnal megérezte az új idők új szeleit és Naftali Bennett oktatási miniszter, a keményvonalas Zsidó Otthon párt vezetője bejelentette a napokban, hogy a palesztin államnak ezennel befellegzett: Trump győzelme egy lehetőség Izrael számára, hogy azonnal visszakozzon az ország közepén létrejövő palesztin állam elképzelésétől, amely sértené biztonságunkat és az igaz ügyet. Ez a pozíciója a megválasztott amerikai elnöknek is. A palesztin állam korszakának vége.

Kritikus két hónap következik

A republikánusok számára mindig kulcsfontosságú volt Izrael nem-zetbiztonsága. Ezzel összefüggésben Trump már a kampány során megdöbbentő kijelentésekkel huzakodott elő. Trump szerint hiba volt Obama elnök részéről megállapodni Iránnal a nukleáris kérdésben, szerinte ez csak erősebbé tette a perzsa államot. Mint mondta, Irán már megszerezte az iraki olajat, most pedig a szaúdiara akarja rátenni a kezét.

Trump szerint az iráni megállapodás globális erőt (sic) varázsolt Iránból, amely most Szaúd-Arábia létét fenyegeti. „Be akarnak vonulni Szaúd-Arábiába, mert az olajukat és a pénzüket akarják”, tette hozzá Fox News-beli interjújában. „Ez az első fázis – bevonulni Szaúd-Arábiába és őszintén szólva a szaúdiak nem élnek túl nélkülünk. És a kérdés az, hogy melyik ponton avatkozunk be és a saját megmentésükért a szaúdiak mennyit hajlandók nekünk fizetni?”

Trump beiktatásáig még két kulcsfontosságú hónap van hátra. Szinte bizonyosra vehető, hogy ebben az átmeneti időszakban Oroszország, Törökország, az iraki vagy szíriai kurdok és az Aszad-kormány megpróbálhatják kész helyzet elé állítani az új adminisztrációt. Mindez, felerősítve Trump hozzáállásával a palesztin békefolyamathoz, komoly eséllyel vezethet robbanáshoz a közel-keleti puskaboros hordóban.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG