Hirdetés
Hirdetés

Komoly erődemonstráció kezdődött: Oroszország ellen gyakorlatoznak a magyar katonák

Káncz Csaba, 2018. október 25., 09:30

Az 1991 óta megrendezett legnagyobb NATO hadgyakorlat Norvégiában kesztyűt dob Moszkva arcába és demonstrálni akarja a szövetség dominanciáját a térségben. Moszkva a nyáron jelezte, hogy az országa elleni támadásként értékelheti a tervezett amerikai csapaterősítést a skandináv országban.

Magyar katonák is részt vesznek a ma kezdődő és november 23-ig tartó nemzetközi hadgyakorlaton Norvégiában (Trident Juncture 2018). A 29 NATO tagállam katonái mellett a semleges Svédország és Finnország katonái is részt vesznek az 1991 óta megrendezett legnagyobb NATO hadgyakorlaton, amelyet mintegy 50 000 katona mellett 10 000 harci jármű, 150 vadászgép és 65 haditengerészeti eszköz is megtámogat.

Moszkva egyértelműen a felé intézett fenyegetésnek tartja az óriási hadgyakorlatot - mindezt ráadásul alig pár nappal az INF, azaz a közepes hatótávolságú nukleáris erők szerződésének tervezett felmondása után. Norvégia és Oroszország között mintegy 200 kilométeres szárazföldi határ húzódik, ezen kívül tengeri határvonalak a Barents- és a Jeges-tengeren.

Mindenki beszállna az üzletbe

Ahogyan azt már a múlt hónapban kifejtettük, a leolvadó arktikus térség éles hatalmi vetélkedés színhelye lett, ahol az oroszok ébredtek legkorábban.

Hirdetés
Káncz Csaba
Káncz Csaba

Ráadásul ez az egyetlen olyan műveleti terület a világ tengerein, ahol az amerikai haditengerészet harcértékét felülmúlja az orosz. A ma kezdődő hadgyakorlat kesztyűt dob Moszkva arcába és demonstrálni akarja a NATO dominanciáját a térségben.

Az utóbbi hetekben a térség számos államának politikusai is megélénkültek. London szeptember 29-én jelentette be, hogy 800 kommandóst akar jövő évtől állomásoztatni egy újonnan felépített laktanyában Norvégiában. A Brexit óta geopolitikai senkiföldjére került Egyesült Királyságnak egyébként nem igazán van joga beleszólni az arktikus vitákba, lévén, hogy legészakibb pontja (Shetland Islands) 710 kilométerre délre fekszik az Északi Sarkkörtől.

A volt svéd miniszterelnök, Carl Bildt eközben üdvözölte Svédország és Finnország részvételét a ma kezdődő hadgyakorlaton. Azzal érvelt, miszerint: „Skandinávia végre ledobja magáról a Hidegháború semlegességének doktrínáját és egy proaktív katonapolitikát kezd követni”.

Amerikai csapaterősítés

A Pentagon júliusban erősítette meg, hogy hamarosan megduplázza az amerikai katonák számát Norvégiában a jelenlegi 330 főről és azokat közelebb állomásoztatja majd az orosz határhoz. Moszkva akkor jelezte, hogy ezt az országa elleni támadásként értékelheti.

A Washington és Oslo közötti katonai együttműködés magában foglalja a hírszerzési információk cseréjét, norvég nagyszabású fegyvervásárlásokat – beleértve 52 darab F-35-ös lopakodó vadászgép és 5 darab Boeing P-8 Poseidon tengeri járőrrepülőgép -, a norvég repterek használatát és amerikai hadianyagok tárolását norvég területen (MCPP-N).

Norvégiának három jelentősebb radarállomása van: az egyik Vardø-ban, közel az orosz határhoz, a másik a Svalbard-szigetcsoporton  és a harmadik az Antarktiszon - mindháromnak fontos szerepe van a kontinentális USA felé esetlegesen haladó orosz rakéták elfogásában. Az Északi-sarkkörön túli svalbardi radarállomás egyébként az 1925-ös Svalbardi Egyezmény megsértésével üzemel, amely kimondja, hogy Svalbard nemzetközileg garantált demilitarizált státuszt élvez.

Káncz Csaba jegyzete

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lerohanták a tavakat a magyarok, milliókkal a zsebükben

Lerohanták a tavakat a magyarok, milliókkal a zsebükben

Túlzás nélkül lerohanták a nyaralók kínálati piacát a leendő vásárlók - ismertette legfrissebb elemzését az ingatlan.com, amely a Balaton és a Velencei-tó melletti települések és az érintett megyékben eladásra kínált lakóingatlanok - lakások, házak és nyaralók - kínálatát és árát vizsgálta több ezer hirdetés adatai alapján.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?