Hirdetés
Hirdetés

Megválasztották az Európai Parlament új elnökét

2019. július 03., 13:53

A várakozásoknak megfelelően az olasz szociáldemokrata David-Maria Sassolit választotta elnökévé az Európai Parlament szerdán.

Az olasz szociáldemokrata David-Maria Sassoli, az Európai Parlament újonnan megválasztott elnöke a parlament plenáris ülésén tartott szavazás után Strasbourgban 2019. július 3-án.
MTI/AP
Az olasz szociáldemokrata David-Maria Sassoli, az Európai Parlament újonnan megválasztott elnöke a parlament plenáris ülésén tartott szavazás után Strasbourgban 2019. július 3-án. MTI/AP

A strasbourgi plenáris ülésen a második fordulóban érvényesen leadott 667 szavazatból Sassoli 345-öt kapott. Megválasztásához abszolút többségre, vagyis legalább 334 voksra volt szükség. Az első, eredménytelen fordulóban még csak 325 szavazatot szerzett Sassoli.

A megbízatás két és fél évre szól. Sassoli után bizonyosan egy európai néppárti képviselő tölti majd be az elnöki tisztséget, minthogy erről állapodtak meg előző nap a tagállami vezetők az elfogadott tisztújítási csomag keretében. (Ez a néppárti képviselő egyébként Manfred Weber lehet a hírek szerint - ezzel a poszttal vigasztalódhat azután, hogy több tagállam ellenállása miatt nem lehetett a Bizottság elnöke annak ellenére, hogy ő volt a Néppárt csúcsjelöltje a kampányban.)

Hirdetés

A mostani EP-szavazásra a Néppárt nem is állított jelöltet, mivel a szóbeli megállapodás alapján váltják egymást a szociáldemokratákkal az EP élén - az előző 2,5 éves ciklusban a néppárti Antonio Tajani volt az elnök.

Aki szeret parlamenti szavazásokat nézni, itt láthatja, hogyan nyert Sassoli a második szavazáson:

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Egy rejtett sztori: Csúcson van, amit mindenki ekéz

Egy rejtett sztori: Csúcson van, amit mindenki ekéz

Te is használod. A jegybankelnök, az alsóház, a felsőház, valamint az ország elnöke is ekézi, mégis emelkedik, mi az? Hát a Facebook részvénye. Elképesztő módon annak ellenére ért éves csúcspontra, hogy úgy nagyjából mindenki utálja.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?