Hirdetés
Hirdetés

Merkel kemény ultimátumot kapott, borulhat a nagykoalíció?

2018. június 15., 06:06

Napok óta vitáznak a koalíciós partnerek, a CDU és a CSU, illetve Merkel kancellár és Seehofer belügyminiszter a menekültkérdésről. Merkel európai megoldást szeretne, Seehofer azonnal visszafordítana a határról nagyon sokakat, akiknek nincsenek papírjaik, vagy már regisztrálták őket. A kancellár most egy ultimátummal felérő üzenetet kapott.

Horst Seehofer - Forrás: de.wikipedia.org
Horst Seehofer - Forrás: de.wikipedia.org

Semmi jele kompromisszumkészségnek, kicsordult a pohár (hordó), kiéleződött a hatalmi harc Merkel és Seehofer között, soha nem volt még Merkel idejében ekkora összekülönbözés – ilyen címekkel foglalták össze a német hírportálok, ami csütörtökön a német belpolitikában történt. Volt, aki már a nehezen összehozott koalíció lehetséges felbomlását emlegette.

A nézeteltérések a menekültügyben robbantak ki, a bajor CSU ragaszkodik a gyors, nemzeti szintű megoldáshoz, akár úgy is, hogy a CDU-val, az össznémet kereszténydemokrata párttal való szakítást kockáztatja. Alexander Dobrindt CSU-vezér kijelentette, hogy pártja támogatná az európai szintű megoldást, de nem várhat tovább erre.

Hirdetés

Horst Seehofer (CSU) új belügyminiszter “mestertervének” gyors végrehajtását támogatják, ennek sarkalatos pontja, amin most leginkább vita folyik, hogy a német határról vissza kell fordítani azokat a menekülteket, akiket már egy másik EU-s országban regisztráltak. “Hogy ismét rendet teremtsünk a határainknál” – mondta Dobrint a Faz.net szerint.

Komoly a helyzet

Kitérően válaszolt arra a kérdésre, hogy küszöbön áll-e a frakció szakadása, de rendkívül komolynak nevezte a helyzetet. A menekültkérdést a párt elnöksége elé terjesztenék a közeljövőben, ezzel gyakorlatilag ultimátumot intéztek Angela Merkel kancellárhoz.

Merkel és Seehofer szerda este eredménytelen tárgyalások után állt fel az asztaltól, nem világos, hogy a közeljövőben újra összeülnek-e. Csütörtökön a CDU és a CSU képviselői külön-külön tárgyalták meg a helyzetet.

Merkel külföldön kilincsel

A konzervatív Faz.net egy veterán német politikust idézve emlékeztet arra, hogy 1976-ban az akkori kereszténydemokrata koalíció felbomlása súlyos politikai válságot okozott Németországban. Ha most is ilyen történne, háromnegyed évvel a választások és az elhúzódó koalíciós tárgyalások után Németországnak megint nem lenne kormánya.

Angela Merkel kancellár az EU-csúcsig hátralevő két hétben a többi EU-s ország vezetőivel szeretne tanácskozni, hogy kidolgozzanak valamilyen megoldást. A kancellár mindenképpen EU-s megoldást szeretne, bilaterális, államközi megállapodásokkal. A CSU a jelek szerint még ezt sem hajlandó kivárni, már hétfőn összeülne. A CDU-n belül viszont Merkel terve széleskörű támogatást élvez.

Visszacsinálni 2015-öt

A CSU azokat is visszafordítaná a határról, akiknek nincsenek papírjaik. Abban viszont a CDU beadta derekát, hogy azonnal küldjék el a határról azokat, akiknek a menekültkérelmét már elutasították.

Merkel közel három évvel ezelőtt, az emlékezetes menekültroham idején döntött úgy, hogy a menekültek akkor is beléphetnek Németországba, ha már másutt regisztrálták őket. Holott az európai szabályok eredetileg a visszafordításukat írnák elő. Most ezt akarja Seehofer és pártja visszacsinálni.

A két párt és a két vezető politikus már körülbelül egy hete civakodik ezen – írja a Tagesspiegel.de. Szerintük soha nem volt még Merkel kancellárkodása alatt ekkora nézeteltérés a koalíción belül.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 31 945 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Annyira összebalhézott Izrael és Lengyelország, hogy lefújták a V4-csúcsot

Annyira összebalhézott Izrael és Lengyelország, hogy lefújták a V4-csúcsot

A lengyel és az izraeli kormány már tavaly összekülönbözött egy holokausztra vonatkozó szóhasználat miatt, most azonban új szintre lépett a konfliktus. Miután az ügyvezető izraeli külügyminiszter antiszemitának nevezte a lengyeleket, Varsó lemondta részvételét a holnapra tervezett V4-Izrael csúcson, majd ma délelőtt az egész találkozót törölték.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?