Hirdetés
Hirdetés

Minden szem Rómára szegeződik – nagyon felsült Salvini

Káncz Csaba, 2019. augusztus 21., 14:47

Salvini a törvényhozást semmibe vette, és azt remélte, hogy hamar kikényszerítheti a választásokat, csakis a saját hatalma érdekében. De úgy tűnik, hogy alaposan melléfogott. Most 50 milliárd eurós „sokk” gazdaságélénkítést követel, miközben 23 milliárd eurós megszorításra lesz szükség. Káncz Csaba jegyzete.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettesnek, belügyminiszternek, a Liga párt vezetőjének gratulálnak képviselőtársai a felszólalása után a szenátus római üléstermében 2019. augusztus 20-án. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari)
Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettesnek, belügyminiszternek, a Liga párt vezetőjének gratulálnak képviselőtársai a felszólalása után a szenátus római üléstermében 2019. augusztus 20-án. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari)

Sergio Mattarella olasz államfő ma kezdi meg a konzultációt a parlamenti pártok vezetőivel egy újabb kormánytöbbség kialakítására Giuseppe Conte kormányfő tegnap esti lemondása után. A kétnaposra tervezett konzultáció során Mattarella felméri, hogy felállítható-e egy újabb többség az eddigi M5S-Liga koalíció helyett. A Conte vezette kormány tavaly június elsején alakult meg, és 446 napig irányította Olaszországot. Ez volt - az olasz köztársaság 1946-os kikiáltása óta - a 65. olasz kormány.

Nyugodt a kötvénypiac

Hirdetés
Még több részlet az olasz helyzetről itt: Véget ért a nagy kísérlet Olaszországban>>>

A kötvénypiac Conte lemondását a politikai patthelyzet erősödéseként értékelte, melyet alapvetően pozitívan értékel, így az olasz hozamfelárak az elmúlt órákban 10 bázisponttal csökkentek. A Demokraták (PD) és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) most együtt akarja megakadályozni egy októberi előrehozott választások kiírását, mert álláspontjuk szerint ez a jövő évi költségvetés elfogadását veszélyeztetné. A PD még az elmúlt hetekben is „szélsőjobboldali mozgalomnak” bélyegezte a M5S-t, amely „veszélyt jelet a demokráciára és Európára”. A PD emellett Salvinit azzal vádolja, hogy túl közel került a putyini Oroszországhoz.

De most Salvini önmozgása összehozta a két ellenséget, hiszen az EU költségvetési irányelveinek megfeleléséhez 23 milliárd eurót kell spórolni a 2020-as büdzsében. A PD azzal vádolja Salvinit, hogy ezt a célt fel akarja áldozni, hiszen vissza akarja csinálni azt a nyugdíjcsökkentést, amelyet még a PD korábbi miniszterelnöke, Matteo Renzi vezetett be. Salvinit ez teljesen hidegen hagyja és tegnap már 50 milliárd eurós „sokk” gazdaságélénkítő program bevezetését követelte.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Már gúnyolódnak Salvinin a közösségi médiában

Márpedig Rómának bizony október 15-ig be kell nyújtani egy előzetest az Európai Bizottságnak a költségvetési törvényről. A törvény megalkotásához a parlament szükséges, de az előzeteshez elegendő lenne a kormányzat - viszont, ha nincs kormányzat, nem lesz meg ez az előzetes beadvány. Ráadásul az olasz kormány és az ország feje fölött Damoklész kardjaként lebeg az óriási mértékű deficit miatt elindított - de egy hónapja leállított - kötelezettségszegési eljárás. Salvini tehát valóban a tűzzel játszik.

Conte tegnap esti beszéde után a Liga váratlanul visszavonta a bizalmatlansági indítványát. Az olasz közösségi médiában azonnal gúnyosan kritizálni kezdték Salvinit azon bukott terve miatt, amely szerint egyedüli erős emberként akart kijönni a kormányválságból. Valóban, a Liga főnöke azt hitte, hogy már mindent megengedhet magának, ám a Parlament keresztbe feküdt, ami nagy szerencse Olaszország számára. Salvini a törvényhozást semmibe vette, és azt remélte, hogy hamar kikényszerítheti a választásokat, csakis a saját hatalma érdekében. De úgy tűnik, hogy alaposan melléfogott.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A bukott miniszterelnök könyvet ír - ennyire erősen rég támadták be a Brexitet

A bukott miniszterelnök könyvet ír - ennyire erősen rég támadták be a Brexitet

David Cameron volt konzervatív párti brit miniszterelnök szerint Boris Johnson jelenlegi kormányfő nem hitt a Brexitben, és csak saját politikai karrierje érdekében támogatta az Egyesült Királyság kilépését az Európai Unióból.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?