Hirdetés
Hirdetés

Minden szem Rómára szegeződik – nagyon felsült Salvini

Káncz Csaba, 2019. augusztus 21., 14:47

Salvini a törvényhozást semmibe vette, és azt remélte, hogy hamar kikényszerítheti a választásokat, csakis a saját hatalma érdekében. De úgy tűnik, hogy alaposan melléfogott. Most 50 milliárd eurós „sokk” gazdaságélénkítést követel, miközben 23 milliárd eurós megszorításra lesz szükség. Káncz Csaba jegyzete.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettesnek, belügyminiszternek, a Liga párt vezetőjének gratulálnak képviselőtársai a felszólalása után a szenátus római üléstermében 2019. augusztus 20-án. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari)
Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettesnek, belügyminiszternek, a Liga párt vezetőjének gratulálnak képviselőtársai a felszólalása után a szenátus római üléstermében 2019. augusztus 20-án. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari)

Sergio Mattarella olasz államfő ma kezdi meg a konzultációt a parlamenti pártok vezetőivel egy újabb kormánytöbbség kialakítására Giuseppe Conte kormányfő tegnap esti lemondása után. A kétnaposra tervezett konzultáció során Mattarella felméri, hogy felállítható-e egy újabb többség az eddigi M5S-Liga koalíció helyett. A Conte vezette kormány tavaly június elsején alakult meg, és 446 napig irányította Olaszországot. Ez volt - az olasz köztársaság 1946-os kikiáltása óta - a 65. olasz kormány.

Nyugodt a kötvénypiac

Hirdetés
Még több részlet az olasz helyzetről itt: Véget ért a nagy kísérlet Olaszországban>>>

A kötvénypiac Conte lemondását a politikai patthelyzet erősödéseként értékelte, melyet alapvetően pozitívan értékel, így az olasz hozamfelárak az elmúlt órákban 10 bázisponttal csökkentek. A Demokraták (PD) és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) most együtt akarja megakadályozni egy októberi előrehozott választások kiírását, mert álláspontjuk szerint ez a jövő évi költségvetés elfogadását veszélyeztetné. A PD még az elmúlt hetekben is „szélsőjobboldali mozgalomnak” bélyegezte a M5S-t, amely „veszélyt jelet a demokráciára és Európára”. A PD emellett Salvinit azzal vádolja, hogy túl közel került a putyini Oroszországhoz.

De most Salvini önmozgása összehozta a két ellenséget, hiszen az EU költségvetési irányelveinek megfeleléséhez 23 milliárd eurót kell spórolni a 2020-as büdzsében. A PD azzal vádolja Salvinit, hogy ezt a célt fel akarja áldozni, hiszen vissza akarja csinálni azt a nyugdíjcsökkentést, amelyet még a PD korábbi miniszterelnöke, Matteo Renzi vezetett be. Salvinit ez teljesen hidegen hagyja és tegnap már 50 milliárd eurós „sokk” gazdaságélénkítő program bevezetését követelte.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Már gúnyolódnak Salvinin a közösségi médiában

Márpedig Rómának bizony október 15-ig be kell nyújtani egy előzetest az Európai Bizottságnak a költségvetési törvényről. A törvény megalkotásához a parlament szükséges, de az előzeteshez elegendő lenne a kormányzat - viszont, ha nincs kormányzat, nem lesz meg ez az előzetes beadvány. Ráadásul az olasz kormány és az ország feje fölött Damoklész kardjaként lebeg az óriási mértékű deficit miatt elindított - de egy hónapja leállított - kötelezettségszegési eljárás. Salvini tehát valóban a tűzzel játszik.

Conte tegnap esti beszéde után a Liga váratlanul visszavonta a bizalmatlansági indítványát. Az olasz közösségi médiában azonnal gúnyosan kritizálni kezdték Salvinit azon bukott terve miatt, amely szerint egyedüli erős emberként akart kijönni a kormányválságból. Valóban, a Liga főnöke azt hitte, hogy már mindent megengedhet magának, ám a Parlament keresztbe feküdt, ami nagy szerencse Olaszország számára. Salvini a törvényhozást semmibe vette, és azt remélte, hogy hamar kikényszerítheti a választásokat, csakis a saját hatalma érdekében. De úgy tűnik, hogy alaposan melléfogott.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiderült, hogy mennyibe került a forint bankjegyek cseréje

Kiderült, hogy mennyibe került a forint bankjegyek cseréje

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) négy-öt milliárd forintot költött rá. December 31-én a régi ezres kivonásával az utolsó, 1997 és 2014 decembere között kibocsátott címlet is hivatalosan eltűnik a forgalomból. Ezt követően is lehet azonban majd a régi bankjegyeket becserélni, a hitelintézeteknél további 3, míg az MNB 20 évig.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?