Hirdetés
Hirdetés

Nagyon fontos lett Orbánéknak Laosz

2019. március 11., 11:40

Magyarországon tárgyal a laoszi miniszterelnök és a külügyminiszter. Stratégiai szintre emelik a kapcsolatot a két ország között.

Szaleumxay Kommaszit, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság külügyminisztere és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (MTI/Soós Lajos)
Szaleumxay Kommaszit, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság külügyminisztere és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (MTI/Soós Lajos)

A miniszterelnökök megállapodása alapján stratégiai szintre emelik Magyarország és Laosz együttműködését - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután laoszi kollégájával egyeztetett.

Szijjártó elmondta: Laosz a világ egyik leggyorsabban fejlődő térségében egyik tradicionális partnerünk, ami azért is előnyös, mert a 2000-es években Laosz végig magas gazdasági növekedést produkált, és így az együttműködésből Magyarország gazdaságilag is profitálhat.

Hirdetés

Mit adunk mi a laosziaknak?

A külügyminiszter kitért arra: kötöttsegély-hitelekkel segítik a magyar vállalatok külpiaci terjeszkedését. Laosszal két fontos programot már sikeresen véghez vittek, összesen 38,6 millió dollár értékben egy mezőgazdasági és egy élelmiszerbiztonsági programot. Ezen sikerek nyomán tavaly megállapodtak, hogy egy harmadik, 160 millió dolláros kötöttsegély-hitelprogramot indítanak.

A magyar cégek jelenleg három iparágban folytatnak beruházásokat az ázsiai országban: egy új nemzeti élelmiszerbiztonsági láncot alakítanak ki, a főváros teljes szennyvízhálózatát felújítják, valamint egy elektronikus személyigazolvány-rendszert dolgoznak ki és valósítanak meg. E beruházásokat segítik a programmal.

Elkezdték a tárgyalásokat egy negyedik programról is, amely az egészségügyi beruházásokra fog fókuszálni. Szijjártó Péter közölte: a programoknak köszönhetően a kereskedelmi forgalom az elmúlt két évben hatszorosára növekedett.

Konzuli képviselet

Úgy döntöttek, hogy konzuli képviseletet nyitnak a fővárosban, Vientiánban, ahol a magyar állampolgárok konzuli védelme mellett a gazdasági, diplomáciai kapcsolatok építése is feladat lesz.

Az ösztöndíjprogramban az idén már száz laoszi hallgatót fogadnak Magyarországon, továbbá folytatják a diplomata csereprogramot is.

Szaleumxay Kommaszit laoszi külügyminiszter kifejtette: a kétoldalú kapcsolatok valóban hosszú időre tekintenek vissza, és stabil együttműködés alakult ki a két ország között az elmúlt évtizedekben. A kapcsolatokat most magasabbra szintre emelik a stratégiai partnerséggel, ami jól tükrözi a kölcsönös bizalmat - vélekedett.

A kötöttsegély-hitelprogramokról elmondta: a projektek sokat segítettek az ország fejlődésében.

A két miniszter megállapodást írt alá a diplomata- és szolgálati útlevéllel rendelkező állampolgáraik vízummentességéről, valamint 2020-2022-re szóló oktatási együttműködési programról is megállapodást kötöttek.

Évtizedes barátság kiaknázása

Thonglun Sziszulit laoszi kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarország képviseleti irodát nyit a délkelet-ázsiai országban, továbbá megnyitja a kötöttsegélyhitel-együttműködés negyedik szakaszát. Utóbbiról szólva kifejtette: Magyarország jelentős kötött segélyhiteleket nyújt Laosznak, ahol így több magyar beruházás is létrejöhet. A beruházásokat finanszírozó hitelek már több tízmillió dollárra rúgnak, a kereskedelmi forgalom így két év alatt hatszorosára nőtt.

"Megnyitottunk egy üzleti alapú együttműködést segítő hitelkeretet is 45 millió dollár értékben" - közölte a miniszterelnök, megjegyezve, azt remélik, hogy a kötöttsegélyhitel-program után tisztán piaci alapú gazdasági együttműködés is létrejön a vállalkozók között.

A kormányfő az együttműködés kiemelt terepének nevezte az oktatást is, jelezve, hogy több mint 300 olyan ember van Laoszban jelentős társadalmi pozícióban, aki valaha Magyarországon járt iskolába, és jelenleg is 186 laoszi diák tanul állami ösztöndíjjal Magyarországon. Most pedig megállapodás született arról, hogy évi 100-ra növelik a magyar állami ösztöndíjak számát.

Laosz kétszer nagyobb, mint Magyarország, és sok ezer kilométer választja el a két országot, mégis hosszú évtizedekre visszanyúló barátság áll fenn köztük, és "a modern diplomáciában a barátság a legfontosabb érték" - fejtette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a hétfői megbeszélésen arról tárgyaltak, hogyan tudnák ezt a barátságot kiaknázni.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Már látható, hogy mikor jöhet a következő adócsökkentés

Már látható, hogy mikor jöhet a következő adócsökkentés

Még csak a héten került a parlament elé a szociális hozzájárulási adó július elsejétől életbe lépő csökkentéséről szóló törvényjavaslat, de a költségvetési törvény fejezeti köteteiből kiderül, mikor várható a következő mérséklés.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?