Hirdetés
Hirdetés

Orbán beruházást kér a rakétákért cserébe – Amerika ma színvallásra kényszeríti

Káncz Csaba, 2019. február 11., 09:00

Washington beismerte, hogy évekig elhanyagolta a térséget és ezért növelni kívánja jelenlétét és befolyását. A miniszterelnök a „valamit-valamiért” elvet követi és ez alapján a norvég-amerikai Kongsberg-Raytheon közép hatótávolságú föld-levegő rakétarendszer lehet a befutó. Káncz Csaba jegyzete

Brazíliaváros, 2019. január 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b2) és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (b) Jair Bolsonaro megválasztott brazil elnök beiktatási ünnepségén Brazíliavárosban 2019. január 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Washington és az eurázsiai tengely egyre élesedő konfliktusa közepette, nyolc év után ma először látogat Budapestre amerikai külügyminiszter Mike Pompeo személyében. Jelzésértékű, hogy az amerikai külügyér előbb találkozik a hazai civil szervezetek képviselőivel, mint a kormányzat embereivel.

Az egyik ilyen civil szervezet lesz a – Stop Soros törvény hatálya alá tartozó - Transparency International, amely éppen a napokban állapította meg éves jelentésében, hogy az autokrácia megerősödése hatalmas korrupcióhoz vezetett Magyarországon és Törökországban. Azt pedig szintén a napokban szögezte le a Freedom House éves jelentése, hogy hazánk lett az EU történetének első, csupán „részben szabad” demokráciája.

Az orosz behatolás vizsgálata

Figyelemreméltó, hogy a hétvégén az amerikai külügyminisztérium a honlapján nyilvánosságra hozott egy leiratot, amely rögzíti két magasrangú külügyi vezető háttérbeszégetését meg nem nevezett újságírókkal. A diplomáciai vezetők a beszélgetés során hazánk oroszbarát vezetéséről és a Putyin felé való egyre erősebb elkötelezettségről értekeztek.

Hirdetés
Káncz Csaba
Káncz Csaba

A leirat szerint Washington beismeri, hogy évekig elhanyagolta a térséget és ezért növelni kívánja jelenlétét és befolyását – az orosz és kínai autoriter versenytársakkal szemben -, ennek keretében pedig az amerikai külügyminisztérium idén számos kezdeményezést fog bejelenteni, amely segíti a korrupció elleni harcot, valamint támogatást nyújt a független újságírásnak.

A hazai energiapolitika is terítéken lesz, „különösen Paks és a Török Áramlat magyar támogatása”, továbbá a horvátországi Krk LNG terminálja, amely az amerikaiak szerint csak akkor lehet sikeres, ha Magyarország is támogatja.

Washington tudja miről beszél, hiszen információnk szerint az itteni amerikai nagykövetségen szolgál egy olyan diplomata, akinek kizárólagos feladata az orosz behatolás figyelemmel kísérése. Orbán túlzott Kreml-barátságára adott reakcióként volt értelmezhető már 2016-ban az, hogy Washington az itteni nagykövetség első beosztottjának egy korábban Moszkvában többször is szolgált, a putyini nyomulást jól ismerő karrierdiplomatát küldött. David Kostelancik korábban többször is dolgozott a moszkvai amerikai követségen és Oroszország (beleértve az orosz hírszerzés) szakértőjének számít.

Lekenyerezés rakéta vásárlással

Az amerikai mélyállam már két héttel Pompeo látogatása előtt megkezdte a tüzérségi előkészítést, amikor nyilvánosságra hozta, hogy Orbán nem hajlandó elkötelezni magát a Moszkva és Peking ellen vívott amerikai kereskedelmi- és hibrid háborúban, hanem lavírozni kíván a hadviselő felek között. Ha előbb nem, hát Orbán számára akkor világossá válhatott, hogy Washington nem fogja a NATO-ban eltűrni azt, amit a németek eltűrnek neki az EU-ban, illetve az Európai Néppártban. Ezért most a jelek szerint a Honvédelmi Minisztériumra jut a feladat, hogy nagyobb amerikai megrendelésekkel emelje ki a negatív spirálból a kétoldalú kapcsolatokat.

A kecskeméti katonai repülőtér fejlesztésére az Egyesült Államok adna pénzt, Magyarország pedig amerikai légvédelmi rakétarendszert vásárolna. Valóban, az amerikai törvényhozás még korábban megszavazott egy 55 millió dolláros (kb. 15 milliárd forint) támogatást a magyar katonai infrastruktúra fejlesztésére, ami hivatalosan az agresszív orosz külpolitikát és terjeszkedést elrettenteni hivatott European Deterrence Initiative része.

Információnk szerint a miniszterelnök a „valamit-valamiért” elvet követi a mai tárgyalások során, azaz termelő beruházást is kér egy nagyobb megrendelésért cserébe. Értesülésünk szerint ezen elv alapján komolyabb esély van rá, hogy több éves tárgyalássorozat lezárásaként Budapest a norvég-amerikai Kongsberg-Raytheon közép hatótávolságú föld-levegő rakétarendszerét vásárolja meg.

Káncz Csaba jegyzete

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Összeomlottak az államkötvényhozamok

Összeomlottak az államkötvényhozamok

Váratlanul újra pánikszerű vétel bontakozott ki a fejlett európai országok államkötvényeinek piacán: az árak megemelkedtek, a hozamok nagyot zuhantak. A pánikot egy, a vártnál rosszabb eurózónás adat okozta, amelyik jobban megnézve nem is olyan rossz, de olyan méretű a pesszimizmus, hogy a bolhát is elefántnak látják.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?