Hirdetés
Hirdetés

Putyin dührohamot kapott – ízekre szedik az orosz hírszerzést

Káncz Csaba, 2018. november 20., 09:01

A brit biztonságpolitikai gépezetet a jelek szerint nem befolyásolták negatívan a Brexit keltette kaotikus politikai folyamatok. Az utóbbi pár hónapban akkora pofonokat osztottak ki az orosz katonai hírszerzésnek, hogy azok a mai napig nem tértek magukhoz.

(EPA/SERGEI CHIRIKOV)
(EPA/SERGEI CHIRIKOV)

A 2016 június 23-i Brexit népszavazás óta az Egyesült Királyság gyakorlatilag permanens belpolitikai válságban vergődik. De az elkövetkező időszak még a sokat látottak számára is idegörlőnek ígérkezik: Theresa May miniszterelnök a következő 7 napot kritikusnak tartja, többek között azért, mert gyűlnek a vele szembeni bizalmatlansági indítványt támogató aláírások.

De alternatív megoldási javaslat nincs, így nem várható a belpolitikai káosz enyhülése a külön utas szigetországban. November 25-én elvileg EU csúcs lesz, ahol a Londonnal kötendő, a kilépés feltételeiről szóló dokumentumról is szavaznak a tagállamok vezetői – de nagy kérdés, hogy brit jóváhagyás hiányában pontosan mi is lesz a menetrend?

Moszkva a pofonok völgyében

A szigetország külpolitikai vonalvezetése is nehezen követhetővé vált az utóbbi időszakban, miközben London idegesen figyeli a transzatlanti kapcsolatok fellazulását. Az Egyesült Királyság jelentős globális szerepe a hidegháború alatt nem kis részben származott európai beágyazottságából – ahonnan most éppen kifarol – és különleges kapcsolatából Washingtonnal, ahol jelenleg egy kiszámíthatatlan elnök kuszálja össze az USA nemzetközi viszonyrendszerét. Ezért a perifériára szorult London most erősíti az észak-európai biztonságpolitikai tengelyt, amelynek keretében tavaly decemberben a brit miniszterelnök stratégiai védelmi együttműködési szerződést írt alá a lengyelekkel.

Hirdetés

A háttérben működő brit biztonságpolitikai gépezetet viszont a jelek szerint nem befolyásolták negatívan a Brexit keltette kaotikus politikai folyamatok. Az utóbbi pár hónapban ugyanis akkora pofonokat osztott ki egy provokáció után az orosz katonai hírszerzésnek, hogy azok a mai napig nem tértek magukhoz.

Sorozatos lebukások

A brit nyomozás eredményeképp szeptember 5-én sikerült beazonosítani két orosz férfit a Szkripal-mérgezés kapcsán, Alekszander Petrovot és Ruszlán Bosirovot, akik ellen a Scotland Yard szerint elegendő bizonyíték gyűlt össze.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Az is hamar kiderült, hogy Bosirov valódi neve Anatolij Csepiga ezredes, a katonai hírszerzés (GU) műveleti tisztje, akinek Vlagyimir Putyin 2014-ben a legmagasabb orosz állami kitüntetést, az Orosz Föderáció Hőse címet adományozta.

A holland és a brit elhárítás aztán október elején bejelentette, hogy még a tavasszal elfogtak négy orosz hírszerzőt, akik azzal a céllal érkeztek Hollandiába, hogy a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) számítógépes rendszerét meghekkeljék.

Az orosz tisztek ráadásul olyan szakmai hibákat követtek el, amelyeket nem hogy a világ egyik szuperhatalmának kikiáltott állam magasan képzett hírszerző-különítménye nem követ el (amely szuperhatalom első számú vezetője amúgy egy obsitos hírszerző), de még egy nyugdíjas logopédus sem, ha elolvasott néhány könyvet a John le Carré-Tom Clancy-Frederick Forsyth hármas bármelyikétől.

Már Bécsnek is ők adnak tippet

Ezzel azonban még nem értek véget Moszkva megpróbáltatásai, ugyanis Ausztriában november 9-én bejelentette a kancellár, hogy őrizetbe vettek egy nyugdíjas osztrák ezredest. A gyanú szerint a 70 éves Martin M. 26 éven keresztül dolgozott az orosz katonai hírszerzésnek és szolgálataiért összesen 300 000 eurót kapott. Ami számunkra igazán érdekes a történetben, hogy egybehangzó híradások szerint London adta a tippet Ausztriának, amely aztán az ezredes letartóztatásához vezetett.

Káncz Csaba jegyzete

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Rémálom a Kunigunda utcában, avagy miért fél a hatalom öt mondattól?

Rémálom a Kunigunda utcában, avagy miért fél a hatalom öt mondattól?

A köztelevízónak nevezett intézményben egy nap leforgása alatt olyan jelenetek játszódtak le, amelyek egyszerre emlékeztettek egy elborult David Lynch-filmre, egy Monty Python-klasszikusra és egy B-kategóriás horrorra. Wéber Balázs jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?