4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Putyin hatalmon tartása érdekében Moszkva most felmelegítheti azt az 1999-es államközi szerződést, amely kimondja, hogy Oroszország és Belarusz a jövőben egy szövetségi államban egyesül. A megroggyant gazdaságú Belarusz amúgy is rendkívül sekélyes önálló nemzettudattal bír, így tehát nem sok eséllyel szállhat szembe egy orosz művelettel. Káncz Csaba jegyzete.
Vlagyimir Putyin. EPA/ALEXEI DRUZHININ/SPUTNIK/KREMLIN

A német és az angolszász sajtóban csak a napokban bukkantak fel, de az orosz médiában már hónapok óta jelen vannak azok a találgatások, miszerint Putyin orosz elnök Belarusz annektálásának segítségével őrizheti meg a hatalmát 2024 után. A jelenlegi alkotmányos felállás szerint még öt évig maradhatna Putyin az elnöki pozícióban, ezzel töltené be az utolsó elnöki ciklusát. A megfigyelők többsége is azzal számolt eddig, hogy 2024-ben, 71 éves korában Putyin nyugdíjba vonul.  Szaporodnak azonban az arra utaló jelek, hogy negyed évszázaddal a hatalomra kerülése után Putyin mégsem tűnne el az orosz állam éléről.

A belarusz katonai doktrína

A Krím orosz elcsatolása után már felerősödtek azok az orosz nacionalista hangok, amelyek szerint Belarusz is orosz föld (a mai Belarusz keleti felét Lengyelország 1794-es felosztásakor csatolták a cári Orosz Birodalomhoz, 1922-től pedig a Szovjetunió részét képezte). De ahogy Moszkva és Kijev elsodródott egymástól, úgy vette az elmúlt pár évben Lukasenkó belarusz elnök konzekvensen védelmébe az ukrán szuverenitást és próbálta megőrizni saját országát egy hasonló forgatókönyvtől.

2015. február 1-én egy új katonai doktrína lépett hatályba, amely kimondja, hogy „fegyvert viselő csoportok, irreguláris erők vagy zsoldosok küldése idegen országok részéről, amelyek fegyvert használnak Fehéroroszország ellen, hadüzenetet von maga után.” Ez világos utalás a hibrid hadviselésre és azon belül az úgynevezett ’kis zöld emberekre’, (orosz kommandósokra), akik megjelentek a Krímben annak annektálása előtt.

Putyin elnök a maga részéről már 2015-ben jóváhagyta egy orosz légibázis létesítésének tervét Belaruszban, amely egy 2009-es megállapodáson alapult, miszerint Moszkva és Minszk megvédik egymás légterét és közös külső határait. A Belarusz keleti részén található Bobrujszk bázis felújítását és modernizálását még Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vetette fel 2013-ban, egyfajta reakcióként a környező EU-s országokba telepített NATO terjeszkedésekre.  A légibázison elsősorban (nukleáris töltetek szállítására is alkalmas) Szu-27-es vadászgépeket állomásoztattak volna, orosz szándékok szerint már 2016 januárjától, de 2017-ben Lukasenko elnök elvetette a tervet.  Fontos megjegyezni, hogy Oroszország már működtet katonai bázisokat Kirgizisztánban és Örményországban, amelyek Belaruszhoz hasonlóan tagjai az Eurázsiai Gazdasági Uniónak.

De hiszen van egy elfeledett szerződés!

Káncz Csaba

De Putyin hatalmon tartása érdekében Moszkva most felmelegíti azt az 1999-es államközi szerződést, amely kimondja, hogy a két állam a jövőben egy szövetségi államban egyesül – közös jogrenddel, közös gazdasági térrel, közös devizával és közös államfővel. A kedves olvasó már bizonyára ki is találta: ez az ember bizony Putyin lenne a Kreml feltételezett tervei szerint és így alkotmánymódosítás nélkül maradhatna élete végéig államfő, hiszen a szerződésben nem esik szó választásokról.

Belarusz jelenleg földgázigényének 97 százalékát fedezi Oroszországból. A megroggyant gazdaságú ország amúgy is rendkívül sekélyes belorusz nemzettudattal bír, így  tehát nem sok eséllyel szállhat szembe egy orosz előkészítő művelettel.  Ez pedig már meg is indult: ennek keretében a Kreml idén jelentősen megemeli a gáz- és olajszállításai vámtételeit, amely Belarusz esetében mintegy 350 millió eurós pluszterhet fog jelenteni.

Ha Moszkva tényleg beindítja egyesítési műveleteit, akkor a Nyugat még tehetetlenebb lesz, mint a Krím annexiója idején. Először is nemzetközi jogilag az 1999-es szerződés miatt nem is lehet majd támadni a lépést.  Másodsorban Berlinben és Brüsszelben többször is meggondolják, hogy egy Lukasenkó nevű, elszigetelt despota miatt nagy nemzetközi botrányt kavarjanak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Éles irányváltás Japánban, szigorúbbak lettek a feltételek
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:48
Mérföldkőhöz érkezett a japán gazdaság. A jegybank lezárta a negatív kamatok időszakát. 
Makro / Külgazdaság Most úgy néz ki, hogy az autósok rémálma válik valóra a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:07
Előállt az a helyzet, ami a lehető legkedvezőtlenebb az autósok nézőpontjából. Egyszerre húzza az olaj árát az erős kereslet és tolja a gyenge kínálat, aminek hatása már látszik a tőzsdei jegyzéseken.
Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG