Hirdetés
Hirdetés

Sötét árnyak az ünnepség fölött – 70 éves a Kínai Népköztársaság

Káncz Csaba, 2019. szeptember 27., 09:20
Cimkék
Tajvan
, Kína
, Hongkong

Sorra vesszük azokat a kihívásokat, amelyekkel az 1949-ben alapított Kínai Népköztársaságnak napjainkban szembe kell néznie. Káncz Csaba jegyzete.

Chinese soldiers practice marching in formation ahead of a military parade to celebrate the 70th anniversary
of the founding of the People's Republic of China, in Beijing, China, 25 September 2019. China will celebrate the 70th anniversary of the founding of the People's Republic of China (PRC) on 01 October 2019. EPA/NAOHIKO HATTA / POOL
Kínai katonák készülnek a katonai parádéra. EPA/NAOHIKO HATTA / POOL

Október elsején lesz 70 éve, hogy megalakult a Kínai Népköztársaság. Ez egyben fontos mérföldkőnek számít a a 89 millió tagot számláló Kínai Kommunista Párt (KKP) számára is, amely 2021-ben ünnepli majd megalapításának centenáriumát.

Egyes évfordulók a KKP számára különleges jelentőséggel bírnak és integráns részei a párt azon narratívájának, amely szerint a KKP jólétet és felemelkedést hozott a köznép számára. Más évforduló, mint például az 1989-es Tienanmen téri diáklázadás leverése tabunak számít, és az iskolai történelemkönyvekben sincsen róla egy szó sem.

Hirdetés

A mostani ünneplésbe sötét fellegként úszik be számos probléma, amelyre külön-külön vessünk egy pillantást:

  • A hongkongi tüntetések már négy hónapja tartanak, komoly kihívást jelentve a KKP számára általában és Hszi Csin-ping elnök számára különösképpen.  Peking nem akar durva eszközökkel fellépni, hiszen Hongkongban 60 konzulátus működik és egyben több, mint 8500 multinacionális vállalat regionális központja is ott székel.  De a KKP az elmúlt órákban válaszlépéseket helyezett kilátásba, ha az amerikai törvényhozás elfogadja azt a törvénytervezetet, amely évenkénti felülvizsgálatot vezetne be a hongkongi kereskedelmi- és üzleti kapcsolatokban.

  • Tajvanon jövő januárban tartják a következő elnökválasztást, márpedig a hongkongi események miatt Caj Jing-ven függetlenség párti elnökasszony újraválasztási esélyei jelentősen megerősödtek.  Egy júliusi felmérés szerint a megkérdezettek 88,7 százaléka elutasította az ’egy ország-két rendszer’ elvet, holott ez az arány januárban még csak 75,4 százalékon állt.  Az elmúlt hónapokban egy tényleges Hongkong-Tajvan demokratikus politikai tengely erősödött meg, amely dührohamot vált ki Pekingben. A tajvani újraegyesítési tárgyalások egyre ködösebb távolba vesznek – nem tekinthető véletlennek tehát, hogy tegnap Kína egy óriási kétéltű csapatszállító hadihajót avatott fel.

  • Káncz Csaba
    Káncz Csaba
    De a KKP számára a legkomolyabb kihívást a kibontakozó hidegháborús konfliktus jelenti az USA-val.  Mindezzel éppen akkor kell konfrontálódniuk, amikor azok a tényezők, amelyek eddig fűtötték a kínai gazdasági csodát – mint a nagy és fiatal munkaerő állomány, a gyors urbanizáció, az óriási infrastrukturális fejlesztések, a globalizáció – egytől egyig kifulladni látszanak. Washington ráadásul véget vet az eddigi könnyed kínai csúcstechnológiai hírszerzésnek az angolszász világban.  Mi több, az USA és Ausztrália arról egyezett meg a napokban, hogy elveszik Kína „fejlődő ország” besorolását, és helyette az „új fejlett állam” (newly developed country) kategóriába minősítik fel – komoly kihatásokkal a kínai állami vállalatok központi támogatására. Noha Kína a világ második legnagyobb gazdasága, de 2018-ban az egy főre eső GDP-je a Világbank adatai szerint csupán 9608 dolláron állt, szemben az USA 62 606 dollárjával és Ausztrália 56 352 dollárjával.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Raiffeisen KH Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Olaszországban már nem csak pörkölik, de termesztik is a kávét

Olaszországban már nem csak pörkölik, de termesztik is a kávét

A globális klímaváltozás miatt 2050-re a kávétermesztésre alkalmas helyek a trópusi területeken a jelenlegi felére csökkenhetnek, ezért Kaliforniában, Ausztráliában és Szaúd-Arábiában, de még Olaszországban is, mely országok amúgy kívül esnek a hagyományos kávétermesztési övezeten, már próbálkoznak a kávébab meghonosításával.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?