Hirdetés
Hirdetés

Szorul a hurok a Fidesz nyaka körül a Néppártban

Wéber Balázs, 2019. március 01., 13:05

Már hét konzervatív párt akarja kizárni (vagy felfüggeszteni) a Fideszt a közös európai pártcsaládjukból. Azután csordult túl a pohár náluk, hogy a magyar kormánypárt elindította sorosozós-junckerezős plakátkampányát. Michael Roth német államminiszter szerint ez a magyar kormánypropaganda mélypontja. Manfred Weber, az EPP-csúcsjelöltje szintén figyelmeztette a magyar kormányt a héten.

Chairman of the EPP Group in the European Parliament Manfred Weber listens to the speech of Italian Prime Minister Giuseppe Conte at the European Parliament in Strasbourg, 12 February 2019. Conte speaks on the Future of Europe. EPA/PATRICK SEEGER
Manfred Weber. EPA/PATRICK SEEGER

A portugál Demokratikus és Szociális Centrum-Néppárt (CDS-PP) is indítványozta a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését a konzervatív erőket tömörítő Európai Néppártból (EPP), adta hírül a Politico brüsszeli hírportál.

„Bomlaszt a Fidesz”

Hirdetés

A CDS-PP ezt azzal indokolta, hogy a Fidesz "nyilvánvalóan, szándékosan bomlasztja az EPP egységét és közös céljait". Szerintük túl nagyok a nézetkülönbségek ahhoz, hogy fenntartható legyen a jelenlegi állapot.

A Fidesz kizárását és egy vita lefolytatását kezdeményezi a holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) is. Az EPP elnökének, Joseph Daulnak küldött levelükben azzal érvelnek, hogy a magyar kormánypárt számos lépése nem fér össze a pártcsalád ideológiájával, programjával és álláspontjával.

„A Fidesszel folytatott informális eszmecseréknek nincs már meg a kívánt hatásuk"

- idézte Rutger Ploumot, a CDA elnökét az MTI. 

Egymás után tiltakoznak

Előző nap ezzel a kéréssel fordult Joseph Daulhoz a vallon konzervatív Humanista Demokratikus Centrum (CDH), a flamand kereszténydemokraták (CD&V) és a luxemburgi Keresztényszociális Néppárt (CSV) is.

Múlt héten pedig két svéd konzervatív tagszervezet, a Mérsékelt Párt és a kereszténydemokrata párt nyújtott be hasonló indítványt a magyar kormány legújabb plakátkampánya és a jogállamiság magyarországi helyzete miatt.

A kifogásolt plakáton Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, mögötte pedig Soros György amerikai milliárdos látható – mindketten nevetnek. A plakát szövege így szól: „Önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel.” A kormány szerint migránsokkal akarják elárasztani Európát.

Az EPP alapokmányának értelmében legalább öt különböző országból hét tagpárt kezdeményezheti bármely másik tag kizárását. Ez a feltétel a jelek szerint teljesült. 

A németek is kiakadtak

Eközben a német EU-ügyekért felelős államminiszter a kormánypropaganda eddigi mélypontjának nevezte a plakátkampányt. Michael Roth az RTL Klubnak azt mondta, hogy tekintélyelvű törekvéseket lát a magyar kormány politikája mögött. Az interjút egyébként a magyarországi német nagykövetség is megosztotta Facebook-oldalán.

Michael Roth korábban is rendszeresen bírálta a magyar kormányt. Tavaly év végén egy cikkben például azt írta: Magyarországon veszélyben van a demokrácia, ezért a jogállamiság betartásához kell kötni az uniós pénzek kifizetését.

Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU új elnöke pedig nemrég azzal fenyegette meg a magyar kormányfőt, hogy megszakítja a Fidesszel a rendszeres párbeszédet.

Weber is bírált

Manfred Weber, az EPP európai parlamenti (EP) frakcióvezetője és EP-választási csúcsjelöltje szintén megszólalt az ügyben a héten. Egy lapinterjúban azt mondta: szolidaritást vár a magyar miniszterelnöktől a pártcsaládban. Azzal kapcsolatban, hogy a magyar kampány Jean-Claude Junckert is célba veszi, kifejtette:

"Nem lehet, hogy egy párt az EPP-n belül ennyire keményen lépjen fel a saját, EPP-s bizottsági elnökkel szemben".

Weber a migrációval kapcsolatban megjegyezte: az EPP az az erő Európában, amely gondoskodik az EU külső határának védelméről. Ugyanakkor szerinte biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy továbbra is segítsünk a védelemre szoruló embereknek, korlátozott időre és előre meghatározott létszámú csoportokban, "például az ENSZ áttelepítési programjainak keretében."

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nem közeledett egymáshoz Orbán Viktor és Angela Merkel

Nem közeledett egymáshoz Orbán Viktor és Angela Merkel

Az ARD híradója, a Tagesschau tegnap este több mint két perces anyagban számolt be a Páneurópai Piknik 30. évfordulójáról, valamint Angela Merkel ez alkalomból tett soproni látogatásáról. Kiállás Európa mellett: igen. Egyezség a vitatott kérdésekben: nem. A két politikus ma igazából nem közeledett egymáshoz - vonta le a következtetést az ARD találkozójuk után.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?