3p
Elképesztő fordulatok: Kim Dzsongun zseniálisan ugráltatja, ha nem is a világot, de népe gazdagabb felének miniszterelnökét, sőt, még az amerikai elnököt is. Múlt héten egy kicsit kellemetlenkedett, hogy kiprovokálja Trumptól a csúcstalálkozó lemondását, most mégis elrángatná arra.

Pénteken úgy tűnt, hogy amikor már túl közel az amerikai és észak-koreai csúcstalálkozó, Kim Dzsongun kicsit kellemetlenkedett, hogy mégse legyen csúcs, mivel ott kiderülne, hogy a király meztelen: úgysem szereli le nukleáris fegyvereit. Talán még Trump is megnyugodott, hogy bölcs elődeihez hasonlóan őt se csalja csapdába a Kim dinasztia mindenkori tagja.

A legravaszabb

Erre mit tesz a hétvégén minden Kimek legravaszabbika? Azonnali találkozóra rendeli a napokban inkompetensnek nevezett dél-koreai kormány vezetőjét, ott hevesen ölelni kezdi, csókolgatja, mint egykor Brezsnyev Honeckert, teljesen leveszi a lábáról, és gyorsan megfűzi, hogy azonnal rendelje vissza az amerikai elnököt a lemondott csúcstalálkozóra. Trump pedig bejelenti erre, hogy folynak az előkészületek, egy stáb mindenesetre előremegy Szingapúrba, a csúcstalálkozó helyszínére.

Ennél szebben Hitler sem csinálta Münchenben, ahová a berezelt nyugati vezetőket hívta, hogy azonnal fogadják el Csehszlovákia megcsonkítását, első körben Csehország németlakta területeinek lekanyarítását és átadását birodalmának, ha nem, akkor irgum-burgum, becsörtet, és ott a háború. A jámbor lelkek elfogadták, azt hitték, megússzák ennyivel, pedig aztán ugyanúgy jött a bevonulás, nemcsak egész Csehországba, hanem kevés kivétellel egész Európába.

Óvatosan kezelni

Kim Dzsongunt most célszerű lenne hasonló óvatossággal kezelni, mint a náci birodalom egykori urát. Persze félni nem kell tőle abban a tekintetben, hogy bevonul valahová: azt nem tud. Van neki ellenben atombombája, és hozzá szép, nagy rakétái, amikkel szinte bárhová el lehet lőni, és ez azért komoly érv. Guam, Hawaii, Kalifornia lakossága nem túl lelkes, hogy ilyen fenyegetésnek van kitéve, bár most már lényegében az egész Egyesült Államok veszélyeztetett, így azért az elnökre nyomás nehezedik, hogy megpróbáljon dűlőre jutni a nemrég még fenyegetőző rakétaemberrel.

Trump persze jelezte, hogy számára csak a teljes és ellenőrzött nukleáris leszerelés fogadható el, erre most Kim Dzsongun tett is egy gyors ígéretet, aztán majd csak kibújik valahogy ez alól. Esetleg június 12-ig, a tervezett találkozóig még ötször megfordítja a helyzetet, hogy végképp hülyét csináljon mindenkiből. Ő már most hatalmas nyertes: ugráltatja rendesen ellenségeit, népe gazdag felének vezetőjéből pedig végképp bolondot csinál. Néha szidalmazza, aztán a köztes határra rendeli, villog vele, ölelgeti, csókolgatja: kenyérre keni, majd még el is küldi futárként az amerikai elnökhöz.

Bármi lehet

Ezek után megjósolni is lehetetlen, hogy mi történik június 12-ig, sőt azután. Milyen fordulatok jönnek, hányszor sikerül még az amerikai elnök dühét lecsillapítani, miközben azt sem tudjuk, Kínával miben állapodott meg a zsarnok. Ezek után talán jobb lenne egy csúcsok csúcsa, ahol nem csak az amerikai, hanem a kínai elnök is részt vesz, esetleg némi orosz részvétellel kiegészítve, mondjuk külügyminiszteri szinten. Őket együtt azért már nehezebb lóvá tenni, viszont egy ténylegesen évtizedekig érvényes garanciát el lehetne érni náluk Észak-Korea meg nem támadására, és akkor akár le is szerelheti atomfegyvereit.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG