Hirdetés

Tovább lassulhat a kínai gazdaság

2019. július 15., 14:14

Komoly sebeket szerzett a kínai gazdaság az Amerikával folytatott kereskedelmi háborúban, szakértők arra számítanak, hogy a világ második legnagyobb gazdasága tovább gyengülhet.

A Quankang egyik gyártócsarnoka belülről. (Fotó: New York Times)
A Quankang egyik gyártócsarnoka belülről. (Fotó: New York Times)

Három évtized leggyengébb eredménye az idei

A kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal legfrissebb, ma nyilvánosságra hozott adatai szerint Kína gazdasága, ami a második negyedév teljesítményét illeti az elmúlt három évtized egyik leggyengébb eredményét produkálta – írja a The Guardian. Az okok között szerepel a kínai-amerikai kereskedelmi háború éppúgy, mint a világ második legnagyobb gazdaságát is sújtó globális keresletcsökkenés.

Hirdetés

A statisztikai hivatal által közzétett számok, azaz a GDP 6,2 százalékos bővülése összhangban vannak az elemzők 6,4 százalékos előrejelzésével, és a kormányzat 6,0-6,5 százalékos céltartományán is belül vannak, ám elmaradnak a tavalyi év 6,5 százalékos éves növekedési ütemétől.

A lap értékelése szerint a frissen nyilvánosságra került statisztikai adatok hatással lehetnek Kína tárgyalási pozícióira és komolyan megnehezíthetik Hszi Csin-ping elnök helyzetét, hogy a folyamatban lévő kínai-amerikai kereskedelmi háborúban erőteljesen tudjon fellépni az Egyesült Államokkal igényeivel szemben.  Mao Seng-yong, az elnökség szóvivője a globális gazdaság lassulásával és a külső bizonytalanság növekedésével indokolta a növekedés ütemének lassulását.

Próbálkozások a gazdaság felpörgetésére

Ellensúlyozandó a belföldi lassulást és a külpiacok beszűkülését, amit elsősorban az Amerikával folytatott kereskedelmi háború okozott, Peking már év közben megpróbálta a gazdaságot felpörgető intézkedésekkel ellensúlyozni. Ennek ellenére sem sikerült azonban dinamizálni a kínai exportot, ami csupán 0,1 százalékkal bővült az elmúlt év azonos időszakához képest.

Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics vezető közgazdásza ugyanakkor kétségeinek adott hangot a kínai kormányzat által meghozott intézkedések hatékonyságát illetően, és nem hiszi, hogy Peking valóban szembe merne nézni a gyengülő gazdaság következményeivel. Ő a kínai gazdaság további gyengülésére számít, elsősorban az amerikai intézkedések, illetve a világgazdaságban jelentkező általános lassulás következtében.

Azért akadnak szép adatok is

Persze a statisztika számtengerében azért akadtak szép adatok is, az ipari növekedés júniusban 6,3 százalékkal bővült a májusi 5 százalékról, az infrastrukturális beruházások pedig közel 20 százalékkal növekedtek. A belső kereslet is fűtötte a gazdaságot, a kiskereskedelmi forgalom júniusban 9,8 százalékkal bővült a májusi 8,6 százalékról, köszönhetően az 1,3 milliárdnyi kínai fogyasztó nem lanyhuló vásárlási kedvének.

A kínai Autógyártók Szövetsége ugyanakkor egy elég lelombozó első féléves adatot közölt, eszerint az értékesítés 12,4 százalékkal csökkent.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Orbán Viktor, a Néppárt és a Marslakók – A hét sztorija

Orbán Viktor, a Néppárt és a Marslakók – A hét sztorija

A héten mutatta be a Bölcsek Tanácsa a Fideszről készült jelentését az Európai Néppárt elnökének, Donald Tusknak. De mi a Fidesz-Néppárt balhé lényege? Ki akar kirúgni kit és miért? Hihetünk-e a függő és független médiának? Mire gondol Soros György egy New York-i felhőkarcoló 13. emeletén? És hogy jönnek ide a Marslakók? Tíz kérdés, tíz válasz munkatársunk, Wéber Balázs kommentárjában.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?