Hirdetés

Trump és a maffiafőnökök – a szervezett alvilágból a politikai elitbe

Káncz Csaba, 2019. december 11., 09:51

Trumpnak a Scorsese-filmben feldolgozott több maffiacsalád fejével is közvetlen személyes- és üzleti kapcsolata volt. Giuliani az 1980-as években New York vezető ügyészeként az egyik maffiafőnök ügyeit vizsgálta - három évtizeddel később pedig ő áll egy szövetségi vizsgálat célkeresztjében az ukrajnai sötét manipulációk miatt. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
A mindig közlékeny Donald Trump most hallgat.
Donald Trump

Az FBI szeptemberben hozott nyilvánosságra több száz dokumentumot a New York-i szervezett bűnözés korábbi hírhedt alakjáról, Roy Cohn-ról. Cohn az 1970-es és 1980-as években 5 maffia-család ügyvédjeként is funkcionált. Nos, mindez csak mérsékelten érdekelhetne bennünket, hacsak nem tudjuk, hogy Cohn ugyanebben az időszakban egyben Donald Trump mentora és ügyvédje is volt.

Szervezett alvilágból a szervezett felvilágba

És itt jön a képbe Martin Scorsese legújabb filmje, Az ír (The Irishman), amely feldolgozza az olasz-amerikai maffia egyik kiemelt bérgyilkosa, Frank Sheeran történetét. A film valódi történetet elevenít meg, márpedig a Rolling Stone folyóirat oknyomozó írása szerint Trumpnak a történetben feldolgozott több maffiacsalád fejével is közvetlen személyes- és üzleti kapcsolata volt. Az egyikük „Dagadt Tony” Salerno, a Genovese maffia feje.

A film egy 2003-as életrajzi könyvre (I Heard You Paint Houses: Frank “The Irishman” Sheeran & Closing the Case on Jimmy Hoffa) alapoz, amely még további maffiafőnököket is említ, akik Trumppal kapcsolatba kerültek. Egyikük Philadelphia maffiafőnöke, Philip Testa, akit 1981-ben gyilkoltak meg. Egy másik pedig Testa utódja, Nicodemus „Kis Nicky” Scarfo.

A sötét cementbiznisz

Salerno ellenőrizte azokban az években a New York-i cement-forgalmat, így ő szállított a Trump Tower építéséhez is. Salerno kontrollálta a helyi építőipari szakszervezetet is, és amikor 1982-ben egész Manhattan-ben a sztrájkjuk miatt leálltak az építkezések, akkor csak pár építkezés folytatódhatott tovább. Micsoda véletlen, hogy a Trump Tower ezen pár szerencsés között volt.

A Trump Tower 1983-ban nyitotta meg kapuit és a jövendő elnök akkor személyes is találkozott Salernoval. Ezt a hírhedt Roy Cohn hozta össze, aki mindkét felet képviselte jogilag. Wayne Barrett oknyomozó újságíró szerint a találkozó Cohn manhattani házában jött létre. Nem tekinthető véletlennek, hogy Roger Stone, aki hosszú ideig volt Trump politikai tanácsadója, szintén találkozott Cohn-nal, ugyanabban a házban, de már korábban, 1979-ben. 

Giuliani átzsilipel

Rudy Giuliani, Trump jelenlegi személyes ügyvédje, még a másik oldalon állt, amikor New York vezető ügyészeként az 1980-as években Salerno ügyeit vizsgálta. Giuliani olyan vehemenciával hajszolta Salerno üzelmeit, hogy a maffiafőnök védője panaszt emelt, kijelentve, hogy „az ügyész személyes ügyének tekinti ügyfelem eltemetését”.

1986 márciusában Giuliani jelentette be, hogy az esküdtszék Salernot és társait bűnösnek találta építési ajánlatok manipulálásában. A 29-oldalas vádirat kiemelte a Trump Plaza építését ennek kapcsán, ahol Salerno vállalata 7.8 millió dolláros szerződést kapott. Az FBI úgy göngyölítette föl az ajánlat-manipulálási rendszert, hogy titokban lehallgatta a maffiafőnököket otthonaikban és kedvenc bárjaikban.

De hát változik a világ és több mint 3 évtizeddel később Giuliani áll egy szövetségi vizsgálat célkeresztjében az ukrajnai sötét manipulációk miatt. Trump elnök lett, de alkotmányos felmentési eljárás (impeachment) alatt áll. A maffiafőnökök - köztük Salerno - pedig már halottak.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Súlyos történelmi árny vetül a mai berlini konferenciára

Súlyos történelmi árny vetül a mai berlini konferenciára

A konferenciának sem a történelmi, sem a közelmúltbeli előzményei nem tölthetnek el bennünket pozitív várakozással. Számos jel szerint Berlin és az EU egy átfogó katonai beavatkozásra készül Líbiában és a térségben. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?