Hirdetés
Hirdetés

Trump és az amerikai nemzetbiztonsági káosz – sorra dönti be az intézményeket

Káncz Csaba, 2019. április 10., 10:00

A külügyminisztérium és a Pentagon után már a belbiztonsági minisztériumban is fejetlenség uralkodik. Trump felelőtlen személyzeti politikája pont a katonai-biztonságpolitikai ügynökségeket érinti, és felmerül a gyanú, hogy a Fehér Ház ura egyszemélyes ellenőrzést akar gyakorolni a biztonsági szervek felett. Káncz Csaba jegyzete.

 US President Donald J. Trump waits to welcome Egyptian President Abdel Fattah Al-Sisi (not pictured) to the White House for a bilateral meeting in Washington, DC, USA, 09 April 2019. On 08 April a bipartisan group of Senators sent a letter to Secretary of State Mike Pompeo calling attention to 'the erosion of political and human rights' in Egypt. EPA/JIM LO SCALZO
Donald Trump a Fehér Házban. EPA/JIM LO SCALZO

Trump elnök 27 hónappal ezelőtti hatalomra lépése óta a kormány 30 magas rangú tagjától vált meg.  A legnagyobb német üzleti napilap szerint "még egy vásári lövöldét is profibb módon üzemeltetnek”, és nincsen okunk kételkedni a Handelsblatt értékítéletében.

Mindez azért került reflektorfénybe, mert Trump a hét elején menesztette belbiztonsági miniszterét a kormányzat második legnagyobb minisztériumának (DHS) az éléről, majd kirúgta az Egyesült Államok titkosszolgálatának vezérét. Az elmúlt órákban aztán benyújtotta lemondását a DHS második embere is.  Belső források rendszer-szintű tisztogatásról számolnak be a DHS-nél.  A CNN szerint az Állampolgársági és Bevándorlási Hivatal vezetőjére is hasonló sors vár a közeljövőben.

Hirdetés

Szétzilált nemzetbiztonság

A többi, nemzetbiztonság szempontjából kiemelt intézményben is hasonló fejetlenség uralkodik. James Mattis védelmi miniszter tavaly decemberi távozása óta két további Pentagon vezető is vette a kalapját.  Ráadásul maga az új miniszter (Patrick Shanahan), annak helyettese (David Norquist) és a helyettes államtitkárok fele is csupán ügyvezetőként funkcionál.

Trump kormányzatában még a következő pozíciókat töltik be „ügyvezető”, tehát ideiglenes kinevezésű hivatalnokok: a Fehér Ház kabinetfőnöke, a Fehér Ház költségvetési igazgatója, az ENSZ-hez rendelt amerikai nagykövet és a belügyminiszter. Összességében azon 712 kulcsfontosságú pozícióból, ahova az elnök jelöl embert és a szenátus megerősítése szükséges, csupán 429 van jelenleg betöltve.

A DHS és a Pentagon természetesen nincsen egyedül. Az amerikai külügy (State Department) Trump hatalomra lépése óta szintén permanens káoszban van. Januári állapotok szerint a minisztériumban nem volt kinevezett helyettes államtitkári felelőse a Közel-Keletnek, Kelet-Ázsiának, Dél-Ázsiának és a Politikai-Katonai Ügyeknek.  Friss jelentések szerint 38 országban a mai napig nincsen kinevezve amerikai nagykövet.

A semmi ágán ülve

Káncz Csaba
Káncz Csaba

Az „ügyvezetők” természetesen nem igazán autonóm funkcionáriusok, próbálnak Trump minden szavára ugrani, bízva abban, hogy esetleg véglegesítik őket.  Ennél lényegesebb és az amerikai demokrácia állapotára nézve jóval aggasztóbb tény, hogy az „ügyvezetők” nem mennek át szenátusi meghallgatáson.  Tehát nincsen bizottsági meghallgatás, ahol kötelességük megvédeniük az általuk követendő szakpolitikákat.  Ez egyben azt is jelenti, hogy az amerikai kormányzat végrehajtó ága egyre inkább függetlenedik és leválik a törvényhozói ágról, ezzel aláásva a demokratikus számonkérhetőséget.

Nem mehetünk el amellett a tény mellett, hogy Trump ezen felelőtlen személyzeti politikája pont a katonai-biztonságpolitikai ügynökségeket érinti.  Felmerül sajnos a gyanú, hogy a Fehér Ház ura egyszemélyes ellenőrzést akar gyakorolni a kormányzat biztonsági szervei felett.

Ez bizony nem egy, a valóságtól elrugaszkodott gondolatmenet, elég legyen csak a múlt hónap egy fejleményére utalni.  Az elnök ugyanis az 1930-as éveket idézve így fenyegetett egy interjúban:

„Élvezem a támogatását a rendőrségnek, a katonaságnak és ’Trump Motorosainak’ – vagyis a kemény embereknek, akiket igencsak veszélyes lenne egy ponton túl ingerelni”.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kivéreztetnék Oroszországot – az új amerikai jelentés nem kertel

Kivéreztetnék Oroszországot – az új amerikai jelentés nem kertel

A RAND friss jelentésében ajánlásokat fogalmaz meg Oroszország destabilizációjára, figyelembe véve annak sérülékenységeit. Ennek egyik eszköze a szakemberek kivándorlásának serkentése, különös tekintettel a magasan képzett fiatalokra. A kutatóintézet anno részt vett annak a stratégiának a kidolgozásában is, amely a Szovjetuniót megbuktatta. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?