Hirdetés
Hirdetés

Tudod, mikor lesz itt osztrák fizetés és életszínvonal? A jegybank kiszámolta

Fellegi Tamás, Gáspár András, 2018. november 08., 14:20

Megjelent az MNB növekedési jelentése, amely idén arra fókuszál, hogy fenntartható-e a továbbiakban az utolsó időszak gyors növekedése, és ha igen, mi szükséges ehhez. Az eddigi források, hajtóerők lassan kifulladnak, a nagy lehetőség most már a termelékenység növekedése lesz. A jelentésben megvizsgálták, hogy a magyar gazdasági teljesítmény mikor érheti el Ausztria szintjét.

Nehezebb, mint gondoltuk

Korábban volt egy elképzelés, miszerint a gazdasági felzárkózás automatikus dolog, ez azonban nem így van: komoly versenyképességi növekedésre van szükség, amihez tudás és tőke kell. A vállalati szektor duális: a kkv-k versenyképessége viszonylag alacsony a nagy cégekkel szemben, ez ugyanakkor komoly növekedési lehetőséget rejt az alacsony szintről való nagy növekedés lehetősége miatt.

A felzárkózáshoz szükséges egy második adóreform, emellett létre kell hozni a digitális és hatékony államot. Ha mindez megvan, elvileg 2030-ra lehetséges akár Ausztria megközelítése is az MNB szerint.

Hirdetés
Eddig semmi sem sikerült - de most minden más lesz?
Az elmúlt mintegy 150 évben több kísérlet is kudarcba fulladt, hogy fejlettségben tartósan utolérjük Ausztriát. Sok esetben eladósodáson alapuló, így fenntarthatatlan növekedés valósult meg. Máskor jelentősebb történelmi események, világháború, gazdasági válságok, akadályozták meg a felzárkózást. A XX. század közepétől a magyar fejlettség tartósan nem tudott emelkedni - írja a jelentésben a jegybank.
Magyarország fejlettsége Ausztriához viszonyítva - a fejlettséget a jelentésben egy főre jutó GDP értékében mérik.
Magyarország fejlettsége Ausztriához viszonyítva - a fejlettséget a jelentésben egy főre jutó GDP értékében mérik.

A közepes fejlettség csapdája

Sok ország van, amely megrekedt nagyjából 1970-től a közepes fejlettség szintjén és viszonylag kevés, amelynek sikerült ebből kitörni. A cél az, hogy mi ne rekedjünk meg: ez a gazdaságpolitika kulcskérdése, legfontosabb feladata.

Az MNB szerint 2010-től történt egy fiskális fordulat, ami csökkentette az adósságot és az ország sérülékenységét, majd 2013-tól jött a monetáris fordulat. Ez extenzív növekedést okozott, a foglalkoztatottság bővülése volt a hajtóerő, azonban ennek lehetőségei kimerültek. Most már a versenyképesség javulása lehet a húzóerő, persze a teljes foglalkoztatottságot fenntartva.

A jegybank által vizsgált forgatókönyvek

Ausztria és Magyarország várható teljesítményének kivetítése során két szimulációt készítettek: egyik a reformok menti, másik pedig a viszonyítási pálya, a közepes fejlettség csapdája.  Az osztrák makrogazdasági pályára viszont ugyanazokat a feltevéseket alkalmazták mindkét esetben: eszerint az osztrák gazdaság a következő 12 évben 1,5 százalékos átlagos éves növekedésével számoltak, évi 1 százalékos népesség-növekedés mellett.

Megjegyzés: 1 A horizont végén, 2030-ban. Forrás: Eurostat, OECD, MNB-készítés.
Megjegyzés: 1 A horizont végén, 2030-ban. Forrás: Eurostat, OECD, MNB-készítés.

A fenntartható felzárkózás makrogazdasági feltételei

Döntő tényező a tőke és munka felhasználásának hatékonysága, amihez a beruházási rátának legalább 25 százalékosnak kell lennie.

A jelentés szerint az organikus makrogazdasági növekedéshez a a reálbérek folyamatos emelkedése, a  teljes foglalkoztatottság,  a tőkeintenzitás növelése (23-25 százalékos beruházási ráta) és ezen keresztül a termelékenység javulása szükséges.

Közepes fejlettség csapdája esetén másfél százalékos éves GDP-növekedés jöhet ki, erős növekedési pályánál négy százalék fölötti. 2030-ig meg kellene duplázni a nettó reálbéreket, ehhez a szociális hozzájárulási adó csökkentésen kívül egyszámjegyű személyi jövedelemadó kellene. Ha nem növeljük a béreket, elvesztjük a szakképzett munkaerőt - hangzott el a jelentést bemutató tájékoztatón.

Osztrák bérek jönnek Magyarországon?

Az MNB a nettó bérek közel megduplázódásával számol előretekintve, így a bérszínvonal szerintük a 80-100 százalékos sávba kerül Ausztriához viszonyítva - azaz a magyar nettó bérek szinte utolérik az osztrák fizetéseket.

 Bérszínvonal Ausztriához viszonyítva
Bérszínvonal Ausztriához viszonyítva

Lényeges, hogy a növekedés hiánymentesen, az államadósságállomány növekedése nélkül történjen. Fennmaradhat a folyó fizetési mérleg többlete, így a nettó eladósodottság megszűnik.

Várt hatékonyságnövekedés

A kkv-szektorban mindenképp beavatkozás szükséges, a szektor a foglalkoztatottság 70 százalékát adja, mégis kevéssé hatékony, így a termelékenység növekedését döntő részben ettől a szektortól várhatjuk. Évente 6 százalékkal kellene bővülni termelékenységüknek (most 2-3 százalék), a nagyvállalatoknál a 3 százalék is elég. Ha ezek a számok megvalósulnak, összejön a 2030-ig kitűzött növekedési cél.

Hogyan lehet megoldani a magyar gazdaság egyik legnagyobb problémáját?

A magyar gazdaság régi nagy problémája az alacsony termelékenység: az MNB szerint a teljes foglalkoztatottság fennállása, valamint a nagyobb tőkemélyülés és hatékonyabb munkavégzés mellett érdemben emelkedik majd a munkatermelékenység.

A munkatermelékenység alakulása Ausztriához
viszonyítva
A munkatermelékenység alakulása Ausztriához viszonyítva

Ehhez a termelékenység bővítése, a K+F ösztönzése, a tőkeintenzitás emelése, a relatív importigény csökkenése, a belső megtakarítások emelkedése, a humán tőke fejlesztése mellett a bérek jelentős emelkedése szükséges a szakképzett emberek itthon tartása és további fejlődése érdekében - írja a jelentés.

Indítsd be az évet 1,5 millió forinttal

Ne fizess feleslegesen többet a kölcsönért, csak mert nagyobb összegre lenne szükséged. Személyi kölcsön kalkulátorunkkal megtalálod a legkedvezőbb kölcsönajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága alapján, mit kínálnak a bankok, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapos futamidővel: a törlesztőrészlet-alapú rangsor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlatot a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne jelenti, hiszen itt a törlesztőrészlet havonta 30 327 forint (THM: 8,17%), és csak pár forinttal kell havonta többet fizetni a Raiffeisen Bank személyi kölcsönéért, hiszen itt 30 379 forint a törlesztőrészlet (THM: 8,97%), míg a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne havonta 32 128 forintba kerül (THM: 10,50%), az Erste Most Extra személyi kölcsön pedig 32 606 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhető (THM: 12,35%). További ajánlatok érdekelnek? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Jön a nagy lakáspiaci fordulat Magyarországon?

Egy év alatt mért 7 százalékos drágulással a nyolcadik helyen áll Magyarország az Eurostat 27 ország lakásár-változását bemutató adatai alapján. A 2015 óta országos átlagban mért szűk 31 százalékos árnövekedés azonban még mindig dobogós helyet ér, viszont végre nem nőttek az árak, hanem csökkentek.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?