3p
Március 25-én a Rolling Stones ingyenes koncertet ad Havannában, de még így is Obama kubai látogatása a legnagyobb szám.
Castro megragadta a lehetőséget. Kép: EPA/ALEJANDRO ERNESTO

A két ország huszadik század elejéig visszanyúló pocsék kapcsolatát talán nem kell senkinek sem bemutatni, ezért is óriási előrelépés a látogatás.

Barack Obama egyébként emiatt és az embargó lazítása miatt olyan szinten népszerű a latin-amerikai országban, hogy jelenleg még a forradalom atyjaként számon tartott Fidel Castrónál is jobban kedvelik. Ráadásul az országban többségében nem fehérek élnek, ezért is különösen örülnek az első fekete elnök érkezésének - írja az Economist.

Régi sebek

Kubát még 1898-ban szállta meg az amerikai hadsereg a spanyolokkal folytatott háború végén, és 1902-ben vált nagyjából függetlenné, csakhogy az amerikaiak bármikor beavatkozhattak katonailag, ha úgy látták szükségét. Többek közt a Guantánamo-öböl megtartását is így tudta biztosítani az Egyesült Államok, 1959-ig pedig egyre több pénzt fektettek a kubai gazdaságba, különösen támogatva a mezőgazdaságot.

1959-ben Castro átvette a hatalmat, az országot korábban irányító Fulgencio Batista pedig elmenekült. 1961-ben minden amerikai érdekeltséget államosítottak, az USA ppedig erre válaszul teljes kereskedelmi, gazdasági és pénzügyi embargót hirdetett a következő évben. Itt kezdődött a közel ötven éves viszály, amelyen még 1996-ban is rontottak azzal, hogy hivatalosan is büntethetővé tették a Kubában befektető amerikai cégeket.

Aztán 2014 decemberében minden megváltozott. Barack Obama és Fidel eléggé reformbarát testvére, Raúl Castro bejelentette a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását. Először lazítottak a kereskedelmi és utazási embargón, majd újranyitották a nagykövetségeket, és az Egyesült Államok leszedte Kubát a terrorizmust támogató országok listájáról. Az, hogy az amerikai elnök most elment a szigetországba, szintén fontos üzenetet képvisel, lévén azt hivatott éreztetni, hogy Kubát végre egyenlő partnerként kezelik.

Trump és Hillary csak nehezen kavarhat be

A kubai kapcsolatok rendezésével Obama elnöki ciklusa sikeresen zárulhat, ráadásul a két ország és cégeik közt megállapodásokat egy nem Kuba-barát utód sem tudja majd felrúgni, ami szintén fontos célja volt a jelenlegi elnöknek. Az amerikai közvélemény egyébként beállt Obama mögé, így akárki is lesz a következő lakó a Fehér Házban, kétszer is meggondolja majd a kapcsolatok felbontását.

Obama nagyon helyesen úgy gondolja, hogy a kapcsolat helyreállítása jobban hathat a Castro rezsimre, mint a teljes izoláció, amelytől ráadásul igazán mindig a vétlen kubai állampolgárok szenvedtek igazán. A kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése és az egyre több amerikai turista Kubába érkezése szépen lassan összeköti a két országot, bár a disznó-öböli óriási CIA-fiaskó emléke azért még feldereng a háttérben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG