3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A jegybank kamatdöntő ülése után az új magyar alapkamat 1,80 százalék lett a várakozásnak megfelelően. A hazai szakértők egyöntetűen az alapkamat 15 bázispontos csökkentését várták, semmi oka sem volt leállni a Monetáris Tanácsnak.

Nincs összhang

Balatoni András, az ING vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy a piaci vélekedésekkel összhangban 15 bázispontos kamatcsökkentést vár.

Hozzátette, hogy a monetáris politikai döntéshozók óvatosan, kiszámíthatóan csökkentik az alapkamat szintjét a piaci bizonytalanságok miatt.

Emlékeztetett arra, hogy az előző, a kamatcsökkentési ciklust megkezdő kamatdöntő ülés jegyzőkönyvének tanúsága szerint 10 bázispontos kamatcsökkentési javaslat is volt, vagyis vannak tanácstagok, akik tovább szeretnék lassítani a monetáris lazítást

Ez lesz az irány

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője emlékeztetett: Balog Ádám MNB-alelnök már nyilatkozott korábban arról, hogy a magyar alapkamatot is a lengyel szintre, vagyis 1,5 százalékra csökkenthetik.

A K&H szakértője azonban úgy véli, hogy a forint múlt hét végi gyengülése a monetáris tanácsot is óvatosabbá teheti. Németh Dávid szerint világos, hogy az MNB egy 305 és 310 forint között euró-árfolyammal lenne elégedett.

Külföldön is egyetértenek?

A JP Morgan közgazdászai hétfői prognózisukban hangsúlyozták, hogy egyelőre nem látják indokoltnak az 1,50-1,60 százalékos, júniusra elérendő MNB-kamatmélypontról szóló alapeseti előrejelzésük átértékelését, mivel az infláció és a gazdasági aktivitási adatok jórészt megfelelnek az MNB várakozásainak.

A ház szerint ugyanakkor megvan annak az esélye, hogy a forint tartós erősödése esetén az MNB a harmadik negyedévben is folytatja az enyhítési ciklust.

Ennél agresszívabb előrejelzést adtak a Royal Bank of Scotland elemzői, akik szerint az EKB mennyiségi enyhítési programjának hatásait is figyelembe véve az MNB-alapkamat akár jóval 1,50 százalék alá is csökkenhet az enyhítési ciklus végére.

A cég szakértőinek véleménye szerint a változatlanul erőteljesen dezinflációs globális környezetben az euró jelenlegi forintárfolyama nem egyeztethető össze a monetáris tanács azon céljával, hogy a teljes kosárra számolt magyarországi infláció visszaemelkedjen az MNB 3 százalékos központi célszintjére, annak ellenére sem, hogy az olajárak a legutóbbi időben emelkedtek.

Az RBS londoni elemzői szerint mindez erős alapot teremt ahhoz, hogy az MNB ebben a hónapban és májusban is 0,15 százalékpontos lépésekben folytassa a kamatcsökkentési ciklust. A ház szerint a monetáris tanács várhatóan júniusban, az új inflációs jelentés közzététele után vizsgálhatja felül a havi kamatcsökkentések ütemét, ha ez szükséges, és ebben a döntésben a forintárfolyamnak fontos szerepe lesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG