3p
Az Iszlám Állam létrehozása egy ember nevéhez követhető, ugyanúgy, ahogy a náci Harmadik Birodalomé Hitleréhez. Abu Bakr al-Bagdadiról van szó, aki Szíria és Irak nagy területeinek elfoglalása után kalifának minősítette magát. Most azonban kalifátusa zsugorodik, ő maga menekül, fején vérdíj. Hol lehet, túlélheti-e államát?

A történelemben többször előfordult, hogy egy-egy jó uralkodási képességgel megáldott ember birodalmat épít, népeket igáz le, ennek során szörnyű bűnöket követ el, majd amikor népe vagy külső erők megdöntik rendszerét, menekül az elszámoltatás elől. Többnyire nem ússzák meg, pláne, ha terrorszervezeteket vagy terrorállamokat vezettek.

Eltérés az elődöktől

Az utóbbi 100 évből mindenekelőtt Hitlert említhetjük, aki egész addig reménykedett, amíg el nem foglalták fővárosát, de akkor nem kezdett bujkálni, hanem önkezével vetett véget életének. Az olasz diktátor, Mussolini menekült, de népe csúnyán elbánt vele, ugyanez történt a líbiai szörnyeteggel, Kadhafival is. Irak rettegett ura egy lyukban bujkált, onnan húzták elő az amerikaiak, Oszama bin Ladent pedig, aki államot nem vezetett, csak egy terrorszervezetet, ugyancsak rejtőzködés közben kapták el, mindjárt végeztek is vele.

Bagdadi egy speciális eset az előbbiekhez képest, mert nem egy államban ragadta magához a hatalmat, ugyanakkor nem is csak egy terrorszervezetet vezetett, hanem két ország területén belül foglalt el területeket csapataival, és ott kiáltott ki egy államot. Ez azonban nem hasonlított más államokra, inkább azt lehet mondani, hogy egy intézményesített terrorszervezet volt saját területekkel, városokkal, olajmezőkkel.

Összeomló kalifátus, bujkáló kalifa

A világ azonban az első meglepetésből felocsúdva megkezdte a harcot, bár a tényleges küzdelmet a nagyhatalmak a helyi erőkre: az iraki kormányhadseregre, a szír kormányerőkre, a kurdokra és a szír ellenzéki erőkre bízzák, így a harc elhúzódik. Az utóbbi időben viszont felgyorsult a folyamat: a kalifátus elvesztette legnagyobb, kétmilliós városát, Moszult, és most másik fővárosa, a jóval kisebb, 220 ezres szíriai Rakka is ostrom alatt áll, a felszabadító erők néhol elértek a belvárosig.

Moszul körülzárása után a kalifa nyugatabbra húzódott, a szír határ közelébe. Azt a területet az iraki erők két hete szabadították fel, és megtalálták Bagdadi adminisztrációjának nyomait. Azóta feltehetőleg a határterületen, a sivatagban bujkál, hatalmát már nem gyakorolja, fanatikus hívei ugyanakkor mégis érte harcolnak, mint az SS Hitlerért, amikor már csak a bunkerben lapított, és tényleges hatalommal már nem rendelkezett.

Élve vagy halva

Amerika számára fontos a terroristavezér kézre kerítése élve vagy halva, ezért ki is tűztek a fejére egy nem akármekkora, 25 millió dolláros vérdíjat. Ez azt jelenti, hogy csak néhány hozzá hasonló fanatikus társaságában tartózkodhat, mindenki más lehajolna a 25 millió dollárért. Ez így volt Szaddam és bin Laden esetében is, a díj is ugyanekkora volt, így el is kellett bújniuk.

Ennek gyakorlati jelentősége, hogy ha esetleg nem is kerül elő, mozgástere annyira beszűkül, hogy nem tud terrorszervezetet irányítani, vagy bármilyen ártalmas tevékenységet kifejteni. Mindazonáltal valószínű, hogy ő is horogra akad idővel, ahogy az elődök is csak egy időre tudtak meghúzódni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG