5p
Egyenesen „Baljós árnyak” címmel publikálta OTP-elemzését a Concorde Értékpapír, de a többi elemző és újságíró is inkább fanyalog, általában aggasztó folyamatokra, a mélyben romló számokra hívja fel a figyelmet. Főleg a nem fizető hitelek arányának emelkedése aggasztó.

Bár látszólag kiváló az OTP második negyedéves eredménye, mégsem örülhetünk igazán – írja Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzési vezetője. „A vártnál jóval erősebb számokat tett közzé ma reggel az OTP Bank. Az elemzői várakozásoknál 34 százalékkal magasabb, mintegy 40,6 milliárd forint profitot termelt a bank a második negyedévben. Mindezt úgy, hogy ez az összeg már tartalmazza azt az extra 13,5 milliárd forint tranzakciós illetéket, amelyet a Varga-csomag keretében utólag vetettek ki a bankokra” – foglalja össze a számokat röviden.

Számottevő romlás a háttérben

A díjbevételek 19 százalékkal emelkedtek, jóval a várakozások felett. A bank nem adott magyarázatot a váratlan emelkedésre, a gyorsjelentés alapján annyi látható, hogy a díjbevételek emelkedése nagyrészt a magyarországi operációnak köszönhető. Kérdés, hogy ez fenntartható-e.

Csakhogy „a mögöttes folyamatok tekintetében számottevő romlás tapasztalható, különösen gyenge negyedévet zárt az orosz leányvállalat” - folytatják. A nettó profit a már gyengének mondott első negyedévhez képest is harmadolódott. Az első félévben az orosz bank mindössze tízmilliárd forint profitot termelt, miközben az éves elemzői várakozások még mindig 40 milliárd forint közelében mozognak. A gyenge orosz teljesítmény mögött a hitelportfólió drasztikus romlása húzódik meg.

Kevesebb a céltartalék, de jó-e ez?

A hitelállomány romlása nem állt meg az orosz határon, gyorsuló romlásról számolt be a bank Ukrajnában és Magyarországon is. A negyedév során 90 milliárd forintnyi hitel dőlt be a pénzintézetnél, az előző negyedéves 48 milliárd forint után. Ez 2010. második negyedéve óta a legnagyobb romlás az OTP-nél.

(Forrás: Concorde Értékpapír)

„A portfólió-romlás nem látszik meg a számokon, ennek pedig elsősorban az az oka, hogy bank kevesebb céltartalékot képzett, mint amennyit a fent említett romlás indokolna. Magyarul, a rossz hitelekre jutó céltartalék-fedezettség csökkenése révén alakultak ilyen kedvezően a számok” – teszi hozzá az elemző. A banknak az első negyedévesnek megfelelő céltartalékolási politika mellett 27 milliárd forinttal több tartalékot kellett volna képeznie most.

Fenntartva lettek pesszimistábbak

A brókercég szerint a hitelportfólió-romlás üteme aggasztó mértéket öltött. Az orosz bank gyenge teljesítménye miatt az eredményvárakozások további csökkenésével számolnak. Fenntartják ugyan egyenlő súlyozás ajánlásukat, de ez egy kisebbfajta leminősítéssel egyenértékű: „de megítélésünk szerint a kockázatok egyértelműen lefelé mutatnak” – fűzik ugyanis hozzá a Concorde-nál.

Buda-Cash: Csak első blikkre jó

A Buda-Cash Brókerház napi jelentése szerint csak első blikkre jó az OTP gyorsjelentése. Ők is azzal kezdik, hogy a vártnál lényegesen magasabb negyedéves eredményről számolt be az OTP. Az egyszeri tételektől megtisztított adózott nyereség 52,3 milliárd forint, ami „28 százalékkal magasabb az előző negyedévinél, az elemzői várakozások átlagát pedig közel 20 százalékkal múlja felül”.

A folyamatok azonban vegyes képet mutatnak. Gyorsult a portfólió-minőség romlása, „főként az orosz és az ukrán operációknál látható e téren növekvő probléma, emiatt a két leánybank eredménykilátásait növekvő kérdőjelek övezik”- írják. A  jutalék- és egyéb bevételek pozitív meglepetést okoztak.  Lényegében ennek és a jelentősen csökkenő adófizetési kötelezettségnek köszönhető a kedvező negyedéves eredményadat. Összességében tehát vegyes képet mutat a gyorsjelentés, a vártnál jobb főszám ellenére egyáltalán nem biztos a pozitív árfolyamhatás – vélik a társaságnál.

Erste: növekvő céltartalékolás

Az Erste napi hírlevele egyelőre nem kommentálja a gyorsjelentést, csak a fontosabb számokat emeli ki. Eszerint az OTP az általuk vártnál 19 százalékkal, míg a piaci konszenzusnál 31 százalékkal jobb adózott eredményt ért el a II. negyedévben. „Ennek elsődleges oka a megugró díj és jutalékbevétel, ami kompenzálta a magasabb adóterheket. A vártnál magasabb lett a nem kamatjellegű bevétel is, elsősorban a devizapozíciókon elért nyereség és a magasabb céltartalékolás miatt.”

Friss árfolyamok>>>

A cégnél hasonló számokat emelnek ki, mint a többiek: „A nem teljesítő hitelek aránya 20,8 százalék, míg a fedezettség 78,6 százalék volt. A nettó kamatbevételek alakulása megfelelt a vártnak. A betét-, és a hitelállomány nagyjából azonos mértékben csökkent. A céltartalékolás negyedéves összehasonlításban 9 százalékkal nőtt, ami elsősorban a külföldi (orosz, ukrán és bolgár) leányoknak tudható be” – fejezik be.

A szakújságírók is fanyalognak

Az önálló elemzéseket készítő gazdasági szaksajtóban három helyen is olyan vélemények jelentek meg eddig, amelyek a felszínen jónak, a mélyben inkább felemásnak vagy romlónak tartják a bank eredményét, sőt csalókának a pozitív meglepetést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG