Hirdetés

A kereskedelmi megállapodás és az MNB-kamatdöntés mozgathatja a piacokat

Csabai Károly, 2019. december 16., 11:00

Az USA és Kína közötti paktumra a befektetők első reakciója pozitív volt, noha még fontos részletkérdések várnak tisztázásra. Idehaza az lehet érdekes, hogy a monetáris tanács keddi kamatdöntő ülésén – ha nem is az irányadó ráta csökkentésével, de – egyéb eszközökkel reagál-e a novemberben magasabb inflációs adatra.

Donald Trump amerikai elnök beszél a lodi Gurion repülőtéren tartott fogadási ünnepségén 2017. május 22-én. Forrás: MTI/AP/Oded Balilty
Donald Trump amerikai elnök. Forrás: MTI/AP/Oded Balilty

Meglátszódott az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi megállapodás pozitív hatása a tőzsdei árfolyamokon hétfő délelőtt. A sanghaji börze indexe több mint fél százalékkal emelkedett, igaz, ez a vártnál jobb makrogazdasági adatoknak is köszönhető volt. Az európai részvénypiacok fél-egy százalék közötti pluszban nyitottak, s a BUX is hamar pirosról zöldre váltott. Az aranynál szintén érződött, hogy a kereskedelmi paktum mérsékelte a befektetői kockázatokat, ennek köszönhető a pénz- és tőkepiaci feszültségek esetén menedékeszköznek használt sárga nemesfém iránti kereslet, s ennek következtében az árfolyam csökkenése. Az olajárak viszont felfelé indultak, miután a befektetők arra számítanak, hogy a kereskedelmi problémák enyhülése lökést adhat a világgazdaság lassuló szekerének, az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) jegyzése a 60 dolláros határon állt, míg a Brent típusúé a 65 dollár felé vette az irányt. A forint az euróval szemben a 330-as szint alatt vágott neki az idei év utolsó teljes üzleti hetének. Amelynek fontosabb, piacokat várhatóan befolyásoló fejleményeit gyűjtöttük csokorba.

1. Kereskedelmi tárgyalások

Hirdetés

Némi bizonytalanságot okozott egy meg nem erősített sajtóhír, miszerint a kínai kormánynak fenntartásai vannak, attól tart, hogy az alku a számára kedvezőtlen precedenst teremthet más kereskedelmi partnereknél is. Ám nem sokkal később a felek bejelentették, megállapodtak, hogy az Egyesült Államok fokozatosan csökkenti a kínai termékekre kivetett vámokat, illetve nem vezeti be a pótvámot, Kína pedig több amerikai, elsősorban mezőgazdasági terméket fog vásárolni. Az amerikai elnök kilátásba helyezte, hogy haladéktalanul megkezdődik a második szakasz tárgyalása, nem fogják megvárni a jövő évi elnökválasztást. Szükség is van a megbeszélésekre, hiszen a jól értesült külföldi sajtó – lásd CNBC – szerint még fontos részleteket kell tisztázni.

2. Johnson-kormány 2.0

Az előző kormányához képest várhatóan három új miniszterrel akár már ma megalakulhat a friss kormány. Amely elsődleges feladata, hogy Boris Johnson elképzelésének megfelelően végrehajtsa a Brexit-megállapodást és a korábban kitűzött 2020. január 31-ei határidőig kivezesse az országot az EU-ból. Újabb teendő akadt azonban, mivel az SNP a vártnál jobban szerepelt Skóciában, ezért vezetője újra felvetette az elszakadás kérdését, melyről 2014-ben szavaztak utoljára. Erről Johnson november végén azt mondta, hogy a brit kormány tárgyalni sem lesz hajlandó a skót függetlenségről, a népszavazásról szóló kérvényt visszaküldik a feladónak.

3. Fontos makrogazdasági adatok

Kínában novemberben mind a termelési, mind a szolgáltató szektor éves szinten jobban bővült – 6,2 és 6,8 százalékkal –, mint októberben, a kiskereskedelmi forgalom pedig még ezeknél is jobban, 8 százalékkal. A gazdasági növekedés fokozódására utal, hogy a 4,5 százalékos infláció tizenegyedik havi mértéke jóval magasabb lett az idei év 2,8 százalékos átlagánál. Pozitívba fordult a kínai külkereskedelmi forgalom is novemberben, annak köszönhetően, hogy az export volumene 1,3, az importé 2,5 százalékkal nőtt.

Az Egyesült Államokban a következő napokban sorjázó adatok közül a feldolgozóipari, valamint a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexekre érdemes figyelni, amelyeknél egyelőre nem vár nagy változást a piac a novemberi értékhez képest – hívta fel a figyelmet a KBC Equitas elemzése. Napvilágra kerül a felülvizsgált harmadik negyedéves GDP is, amelyben várhatóan nem lesz nagy meglepetés, valamint kijönnek a lakáspiaci adatok, amelyek közül a jelzáloghitel-igénylések és az eladott lakások számának változása lehet fontos.

Az Eurózónában ugyancsak a feldolgozóipari és szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexeknek lehet hatása, amelyek közül a legfontosabb szokás szerint a francia és a német lehet. Ugyanakkor a német IFO-index is fontos jelzés lehet az üzleti várakozásokról.

4. MNB-kamatdöntő ülés

Az biztosra vehető, hogy a 2016 májusa óta 0,9 százalékos jegybanki alapkamat mértéke kedden sem változik, sőt elemzők egészen 2021-ig nem várnak e tekintetben mozgást. Így is lehet azonban izgalom, például annak kapcsán, mit kommunikál a jegybank vezetősége a döntést követő sajtótájékoztatón. Ahol a legfrissebb inflációs jelentés főbb számait is megismerhetjük, a részleteket pedig majd csütörtök délelőtt.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A Google és az EU is moratóriumot hirdet az arcfelismerő rendszerekre

A Google és az EU is moratóriumot hirdet az arcfelismerő rendszerekre

Moratóriumot vezetne be az EU az arcfelismerő rendszerek nyilvános használatára, de a Google is támogatja a technológia ideiglenes halasztását. Közben egy aprócska start-up cég, a Clearview AI egy három milliárd képet tartalmazó gigantikus méretű adatbázist épített fel arcfelismerő rendszeréhez.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Mindent vittek az állampapírok

    2020. január 24., 13:46
    Mindent vittek az állampapírok

    A 2019-es évben a lakossági befektetők körében az állampapír volt a favorit. Az egy évvel korábbiakhoz képes elért 1560 milliárdos növekedés elsősorban a nyáron debütált MÁP+-nak köszönhető.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?