Hirdetés
Hirdetés

Ennyire bejön az új benzinkút? Nagyot megy a Mol

2017. augusztus 04., 07:47
Cimkék
Mol
, olaj
, benzin

Az első félév jobb lett a vártnál, minden szegmens jól teljesített - 2-ről 2,3 milliárd dollár fölé javították a 2017-re vonatkozó várakozásokat. A külső környezet javulása, az olajár emelkedése segíti leginkább a vállalatot, de a kiskereskedelem is csúcsra jár - ez a forgalom emelkedésének és a Fresh Cornerek kiépítésének is köszönhető.

A vártnál jobb lett az első félév - 2017 is sokkal jobban alakulhat

Minden üzleti terület növelte az eredmény-hozzájárulását, így az újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 23%-kal nőtt az előző év hasonló időszakához képest. A 192,7 milliárd forintos eredmény felülmúlja az elemzők által várt 177,9 milliárd forintot.

Hirdetés

A társaság közleménye idézi Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgatót:

"2017-re vonatkozó újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA előrejelzésünket (2 Mrd dollár fölötti várakozásról) jelentősen, 2,3 Mrd dollár fölé módosítottuk a csoport erős első féléves eredményének köszönhetően. Az eredmények egyben azt is bizonyítják, hogy a külső környezet változásainak ellenálló, integrált üzleti modellünk és magas minőségű eszközeinknek valóban jól működnek. A 2030-as stratégiánkban lefektetett, petrolkémiai üzletág fejlesztésére irányuló átfogó átalakítási folyamat mérföldkövéhez érkeztünk, nemrégiben kulcsfontosságú licensz-szerződéseket írtunk alá kiemelt projektünk, a poliol projekt kapcsán. A MOL 2030 stratégiánk fokozatos megvalósítása ugyanolyan fontos számunkra, mint meglévő eszközeink maximális megtérülésének biztosítása."

A vezérigazgató által említett 1 milliárdos poliol-beruházásról itt írtunk bővebben >>

Közel 2 ezer milliárd forintos árbevétel fél év alatt

Az értékesítés nettó árbevétele 1008,4 milliárd forint volt április-júniusban, ami 11 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi bázist. Az első hat hónapban a vállalat 1963,7 milliárd forint nettó árbevételt ért el, 22 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A feldolgozás-kereskedelem (downstream) és a fogyasztói szolgáltatások üzletágak rekord eredményt értek el az első fél évben, miközben a kutatás-termelés (upstream) is növelte hozzájárulását a vállalatcsoport pénzügyi eredményeihez - olvasható a jelentésben.

Így teljesítettek az üzletágak

Az Upstream üzletág EBITDA-ja az első félévben 45%-ot javult év/év alapon, elsősorban a magasabb átlagos realizált szénhidrogénár következtében. Ennek hátterében a 30%-kal magasabb kőolajár és az alacsonyabb működési költségek állnak (év/év alapon a kitermelési egységköltség 6%-kal csökkent). A szegmens eredményét tovább javította, hogy a másodiknegyedév folyamán egy korábban Egyiptomban leírásra került 5,6 milliárd forintos követelés a kiegyenlítést követően visszaírásra került.
A Downstream üzletág újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-ja újra rekord szintet ért el az első félévsorán, és 186 Mrd Ft-ig szárnyalt, ami 8%-kal magasabb az előző év azonos időszakánál. Az emelkedéskizárólagos hajtómotorja a finomítás és kereskedelem szegmens volt, amit erősebb finomítói marginok,valamint az eszközök rendelkezésre állásának javulása támogatott. Ezzel párhuzamosan a petrolkémiahozzájárulása 20%-kal esett vissza év/év alapon, a szűkülő, bár még mindig kedvező árrések következtében.
A Gáz Midstream szegmens EBITDA-ja az első félévben növekedett, és félév végére 31 milliárd forintot ért el, ami 12%-kal magasabb év/év alapon, és elsősorban a lényegesen nagyobb volumennek és a magasabb kapacitásdíjaknak köszönhető.

Upstream

2017 első félévében az Upstream üzletág beruházásai 36 Mrd forintot tettek ki, ami jelentősen alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Jelentős beruházások voltak Magyarországon (36%), Horvátországban (29%) és az Északi-tengeri Régióban (28%).

Az Upstream szegmens főbb működési eredményei
Az Upstream szegmens főbb működési eredményei

Az Upstream szegmens termelése valamelyest csökkent (-4% év/év alapon, -2% negyedév/negyedév alapon), amielsősorban az alacsonyabb egyesült királysági termeléssel magyarázható.A KKE régióban számos lépést kezdeményeztek a termelési célok elérésének érdekében, beleértve kútmunkálatot, repesztést, termelésoptimalizálást, valamint az újonnan megszerzett kutatási koncessziók potenciáljának feltárását.

Downstream

A Downstream üzletág első hat hónapjának újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-ja 186 Mrd forintos szintet ért el– ami ismét rekord – 13 Mrd forinttal meghaladva az előző év azonos időszakának eredményét. A kiemelkedőeredmény hátterében az alábbi tényezők állnak:

(+) A Feldolgozás és Kereskedelem teljesítménye rekordszintet ért el. Az üzletág profitált a 0,8 dollár/hordómértékben növekedő komplex finomítói árrés változásból, amely így 6,5 dollár/hordót tett ki. A nagykereskedelmi árrés pozitív irányú változása és a 3%-kal bővülő értékesítés szintén támogatta a rekordszintű eredmény elérését.

(-) A Petrolkémia újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA-ja 18 Mrd forinttal lett alacsonyabb, így 73 Mrd forint lett.Az integrált petrolkémiai árrés 117 EUR/t mértékben esett a 2016 első félévében látott iparági ciklus csúcshoz képest.Továbbá a EUR 3%-os gyengülése a dollárhoz képest szintén negatívan hatott.

Fogyasztói szolgáltatások

A kiskereskedelem EBITDA hozzájárulása az első félévben 18%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest.

A kimagasló teljesítményt elsősorban a közép-kelet-európai motorüzemanyag fogyasztás emelkedéséből eredő erőteljes értékesítés növekedés és az üzemanyag árrés további tágulása eredményezte. A nyereségesség emelkedést ezen felül támogatta a korábbi inorganikus növekedés, valamint a „Fresh Corner” koncepció kiépítésének folytatása a negyedév során, ami a nem- üzemanyag típusú értékesítés további növekedését hozta. A magyarországi és romániai kötelező minimálbérek megemelése azonban negatívan hatott az eredményre a negyedévben. A munkáltatói járulékok ezzel párhuzamos csökkenése nem volt elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza a magasabb működési költségeket, melyek a hálózat egyharmadát érintő bérnövekedésből eredtek.

A Fresh Cornerek folyamatos bővítésével kapcsolatos stratégiai beruházások a teljes CAPEX több mint kétharmadát tették ki a negyedév során.

A legjobban egyébként Magyarország teljesített: 21 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi értékesítés az első félévben a tavalyi első félévhez képest.

Kiskereskedelmi  értékesítés
Kiskereskedelmi értékesítés

Gáz midstream

A szegmens első féléves EBITDA hozzájárulása az előző évhez képest 12%-ot nőtt és 30,8 Mrd forintot ért el.

A hazai szállításból származó árbevétel 2017 első félévében 14%-kal volt magasabb, amit a szállított mennyiség1 4%-os növekedése okozott. A hideg időjárás kedvező hatása jelentősebb volt, mint a tarifacsökkentésből eredő negatív hatás. A szállításból származó bevételek 2017 első félévében azonos szintet értek el mint egy évvel korábban, mivel a megnövekedett szállítási mennyiség kompenzálta az alacsonyabb tranzitárak negatív hatását.

2017 első félévében a működési költségek közel 4%-kal haladták meg a 2016-os szintet, mivel a szállító rendszer saját gázfelhasználásának a költsége a szállított mennyiség növekedésével arányosan emelkedett.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Stratégiát vált az Aldi? Furcsa üzlethelyiséget nyitott

Stratégiát vált az Aldi? Furcsa üzlethelyiséget nyitott

Bár az Aldi-üzletek általában majdnem egyformák, most mégis nyitottak egy, a többitől alaposan eltérő egységet. Stratégiaváltásról állítólag nincsen szó, mégis lehetséges, hogy újabbak követik. Jöhetnek a mini-Aldik? Németországban megeshet, Magyarországon pedig eddig is jelentős rugalmasságról tettek tanúbizonyságot.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?