Hirdetés
Hirdetés

Megnyílik a tér a további forintgyengülés előtt?

Eidenpenz József, 2018. július 25., 09:32

Miközben a török líra valósággal összeomlott, a forint tegnap átmeneti gyengülés után szerény erősödésbe váltott. Az MNB nem okozott meglepetést, csak sokkal későbbre várnak tőle változtatást, de vannak az elemzők között, akik szerint a változatlanság is forintgyengítő hatású lehet. A zloty és a lej a forinttal együtt erősödött.

Az MNB tegnap sem változtatott a kamatokon és egyéb kondíciókon, ami persze nem volt nagy meglepetés. Az indoklásra azért nagyon odafigyeltek az elemzők. Az MNB átmenetinek tartja a magyar infláció megugrását, elsősorban az olajárak következményének tekinti.

A forint nap közben gyengült, 327,30 is volt az euró, majd estére 325,65-re süllyedt. Ez már enyhe erősödést jelentett. Ma reggel 325,20 az árfolyam, még erősebb forintra ébredtünk.

Hirdetés

Az Equilor Befektetési hírlevele szerint “nagyobb bejelentésre leghamarabb a szeptember 18-i kamatdöntő ülésen kerülhet majd sor, ugyanis ekkor jelenik meg a friss inflációs jelentés”.

Az EKB-ra várva

“A közlemény üzenete semleges, ugyanakkor várakozásunk szerint mérsékelt forintgyengülést okozhat a változatlan álláspont” – hangzik a brókercég következtetése.

A CIB Flash hírlevele szerint “a hazai fundamentumokat és a külső környezetet is figyelembe véve a laza monetáris kondíciók normalizálása legkorábban 2019-ben kezdődhet, de a kilátások felülvizsgálatát eredményezheti az EKB jelenlegi iránymutatásától való esetleges eltérés szigorúbb irányba, illetve a deviza- vagy olajpiaci változások esetlegesen megugró inflációs hatása”.

Változatlan Erste-előrejelzés

A forintról a CIB-nél nem bocsátkoznak jóslatokba. Ám azt tudjuk, hogy a monetáris lazaság alapvetően forintgyengítő, a szigorítás vagy legalábbis a lazaság csökkentése pedig forinterősítő hatású lehet.

“Mivel a jegybank semmilyen utalást nem tett a monetáris politika irányvonalának megváltoztatására a júliusi kamatdöntés során, kamat-előrejelzéseink is változatlanok maradnak” – írja az Erste Bank Hungary.

Kamatemelés két év múlva?

Így a hazai bankközi kamatoknak a jegybanki alapkamat szintjéhez történő igazodása várakozásaik szerint “a jövő év folyamán végbemegy, s az alapkamat emelésére először 2020-ban kerülhet sor” – írta Nyeste Orsolya makrogazdasági elemző.

A török líra körüli vihar ezúttal nem gyengítette a forintot, a lengyel zlotyt és a román lejt, mindhárom határozott erősödést mutatott. Sőt lehet, hogy a török eszközök helyett választották a kelet-közép-európai térséget.

Összeomlott a líra

A líra ugyanis kedden valósággal összeomlott, miután a török jegybank a várakozásokkal ellentétben nem emelt a kamatain. Az euróhoz képest kis híján új történelmi csúcsra jutott az árfolyam, 5,78 körül.

Később, este visszaesett 5,71-re, de ez az árfolyam is három százalékos gyengülés egyetlen nap alatt, ekkora ugrás ritkán fordul elő a devizapiacokon. Sokan gyanítják, hogy Erdogan elnök tiltotta meg a kamatemelést, aki mindenáron ösztönözni szeretné a gazdaságot. Pedig az infláció 15 éve nem látott szinten, évi 15 százalék körül van, amit kamatemeléssel szokás gyógyítani.

Egy kamatemelés mégis lett

Az ÁKK viszont már lépett, vélhetően a magas infláció miatt megemelte a fix kamatozású lakossági állampapírok kamatait, egységesen fél százalékkal, 1,5-2,5 százalékról 2,0-3,0 százalékra. (Lásd a táblázatot.)

(Forrás: ÁKK)
(Forrás: ÁKK)

Az eddig két százalékos egy éves fix állampapír-kamat és a 3,1 százalékosra emelkedő infláció között már nagy lett a szakadék, bár fontos tudni, hogy az előző a jövőre, az utóbbi az elmúlt egy évre vonatkozik. Az átlagember azonban hajlamos ezt elfelejteni.

Csak lassan a kamattal

A Takarékbank szerint a nem konvencionális lépésekre a múltban azért került sor, mivel az MNB korábbi előrejelzése szerint a három százalékos inflációs cél elérése csak 2019 közepétől várható.

“A monetáris kondíciók szigorítására így a jövő év közepéig nem számítunk, akkor is először a nem-konvencionális eszközök visszavonására kerülhet sor, majd azt követheti az alapkamat lassú, fokozatos emelése, amely azonban 2020 közepéig változatlan maradhat” – jósolják az elemzők.

További cikkünk a kamatokról és a forintról itt.

Rég volt ennyire keresett a forint

Az Erste Befektetési Erste Market oldala szerint rég volt ennyire keresett a forint, mármint szó szerint, a Google keresések alapján. "A Google Trends alkalmazás adatai alapján az elmúlt hónapokban a forint kulcsszóra irányuló keresések jelentésen megugrottak, azzal összhangban, hogy a forint az euróval szemben megközelítette a 320-at, majd pedig tartósan fölötte is ragadt. Persze a CHFHUF keresések ez alól kivételt képeznek, hiszen ezek 2011-ben, a devizahitel válságkor érték el csúcspontjukat, mostanra pedig gyakorlatilag teljesen kikoptak" - írják.


Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Bár a régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő időszakban - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amely szerint a közép- és kelet-európai térségben – ezen belül Magyarországon – tavaly a vállalatok körében csökkent a fizetésképtelenség aránya.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?