Hirdetés

Mélybe döntötte az olajárakat az iraki kormányfő lemondása

Csabai Károly, 2019. november 29., 19:00

Alapvetően Ádil Abdel Mahdi péntek délután nyilvánosságra hozott távozási szándéka járult hozzá, hogy az észak-amerikai könnyűolaj 4,5, míg az északi-tengeri Brent típusú több mint 2 százalékos mínuszban járt.

Kormányellenes tüntetők Bagdadban 2019. november 3-án. Irak több városában október eleje óta zajlanak tüntetések a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és a hiányos közszolgáltatások miatt. Fotó: EPA/Murtaja Lateef
Kormányellenes tüntetők Bagdadban 2019. november 3-án. Irak több városában október eleje óta zajlanak tüntetések a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és a hiányos közszolgáltatások miatt. Fotó: EPA/Murtaja Lateef

Az iraki miniszterelnöki hivatal péntek délutáni közlése szerint Ádil Abdel Mahdi azért nyújtja be lemondását a parlamentnek, hogy a törvényhozás új kormányt választhasson. A parlament a tervek szerint már vasárnap összeülhet.

Mahdit egy éve, az iraki politikai tömbök közötti megállapodás eredményeként nevezték ki kormányfőnek. Távozási szándékába vastagon belejátszhatott, hogy kormánya ellen hetek óta tüntetnek, amelyekben eddig már 400 ember vesztette életét, csütörtökön például legalább negyvenöten haltak meg a dél-iraki Násziríjában, Nedzsefben és Bagdadban. Ez volt a két hónapja kezdődött, erőszakba torkolló tüntetéshullám egyik legvéresebb napja.

Hirdetés

Ali asz-Szisztáni ajatollah, Irak legmagasabb rangú síita imámja pénteken felszólította a parlamentet, hogy a békés tüntetők ellen alkalmazott erőszak miatt vonja meg a bizalmat a kormánytól, és hangsúlyozta, hogy különbséget kell tenni a békésen és az erőszakhoz folyamodó tiltakozók között. Szavainak egyelőre nincs sok foganatja, mivel péntek délig további három tüntetőt lőttek agyon és nyolcat sebesítettek meg rendőrök Nedzsefben.

Az olajárak viszont lefelé fordultak, az észak-amerikai könnyűolaj hordója 56 dollár alá ment, aminek következtében három pozitív hetet követően először zárt negatívan egy hétfő-pénteki periódust, igaz, novembernek még így is mintegy 3 százalékkal magasabban int búcsút, mint ahogy az októbert zárta. A Brent típusú olaj ára 62 dollár felett tanyázott.

Az olajár-csökkenést a CNBC-nek nyilatkozó kereskedők többsége annak a piaci várakozásnak tudja be, hogy ha az iraki tüntetéseknek a kormányváltással sikerül gátat vetni, akkor az olajkínálat növekedése hatására lefelé mehetnek a jegyzések.

Kérdés, hogyan döntenek a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és szövetségeseik – például Oroszország – a jövő heti, bécsi ülésükön, megváltoztatják-e a kitermelés jelenlegi, napi 1,2 millió hordós visszafogásáról korábban hozott döntésüket. Arra tekintettel, hogy az Egyesült Államok kitermelése továbbra is rekordszint körüli. Mindenesetre az orosz olajcégek csütörtökön a status quo fennmaradását javasolták, és Alekszander Novak orosz energiaügyi miniszter is azt mondta, áprilisig nem kéne lépni.

Hozzájárulhatott ugyanakkor az olajárak zuhanásához az is, hogy Kína figyelmeztette az USA-t, erős ellenlépésekkel reagálhat arra, amiért az amerikai törvényhozás a hongkongi kormányellenes tüntetők pártját fogja. A befektetők ugyanis attól tartanak, hogy a pekingi fenyegetés valóra váltása veszélyeztetné a kereskedelmi háború lezárását célzó előzetes megállapodást, ami nemcsak a világgazdaság növekedését, hanem az olajfogyasztást is visszafoghatja.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A nyugdíjasokat sújtja a legjobban az áremelkedés - a hét sztorija

A nyugdíjasokat sújtja a legjobban az áremelkedés - a hét sztorija

A héten ismerhettük meg az adatot, melyből kiderült, mennyivel drágult az élet tavaly Magyarországon. Bár a főadat kedvező, az ördög ezúttal is a részletekben rejlik.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Ki járt jól? Megvan a húsz éves kötvényeink első hozama

    2020. január 16., 13:03
    Ki járt jól? Megvan a húsz éves kötvényeink első hozama

    A magyar állam számára kedvezőnek tűnő, 3,01 százalékos átlaghozammal, jelentős túljegyzés mellett kelt el az új, húsz éves államkötvények első csomagja. Ezzel ugyanakkor többet fizetünk a befektetőknek, mint Görögország vagy Olaszország.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?