Hirdetés

Mi lesz a forinttal?

Csabai Károly, 2019. augusztus 29., 11:30

Kétségtelenül ez a nap kérdése. Legalábbis minket, magyarokat az izgat a leginkább, hogy az euróval szembeni 330,8-as történelmi mélypontjához érkezett hazai fizetőeszköz gyengülhet-e tovább, s ha igen, mennyire. Kis hazánkon kívül azonban továbbra is az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a Brexit a slágertéma.

Emelkedéssel zártak szerdán az amerikai részvényindexek, alapvetően az energiaipari cégek jóvoltából, amelyek részvényeinek árfolyama erősödött, annak hatására, hogy az Egyesült Államok kőolajkészletei a vártnál jóval nagyobb ütemben, 10 millió hordóval apadtak az elmúlt héten. Ez ugyanis fokozhatja az olaj iránti keresletet, nem is csoda, hogy mindkét fő típus (WTI, Brent) jegyzése megugrott, igaz, a Brent ma reggel enyhén lefelé korrigált.

Ázsiában már vegyesebb képet mutattak a tőzsdék csütörtök reggel, a számos kockázati tényező – mindenekelőtt az amerikai-kínai kereskedelmi háború megjósolhatatlan végkimenetele miatt – a kínai, de a japán börzebarométer is mínuszban járt, csak a hongkongi mutatott enyhe erőt. Európa viszont egyaránt zöldben pompázott, ami a feltétel nélküli Brexit és a recessziós félelmek miatt némileg meglepő.

Hirdetés

Az már nem, hogy a befektetőknek sűrű ráncokat okozó problémák láttán a menedékeszközök keresettebbek lettek, az arany visszaküzdötte magát az 1550 dolláros szint fölé, a svájci frank pedig erősödött az euróval szemben. Tekintsük át azokat a fejleményeket, amelyek mozgathatják ma a pénz- és tőkepiacokat.

1. Továbbra is történelmi mélypontja előtt a forint

Azt követően, hogy az euróval szembeni árfolyama szerdán átlépte a 330-as szintet, tovább gyengült, az uniós pénz egysége ma már volt 330,57 forint is, ami már hajszálra van a tavaly júliusban felállított 330,8-as történelmi mélyponttól. Ennek elérését, azaz a rekorddöntést követően akár 335-ig is elmehet az Equilor Befektetési Zrt. szerint. Elsősorban nemzetközi hatásra – amerikai-kínai kereskedelmi háború, kamatvárakozások. (A forintgyengülés okairól ebben a cikkünkben olvashat részletesebben.)

2. Per a Brexit miatt

Az első per már el is indult Edinburgh-ban azzal kapcsolatban, hogy Boris Johnson brit kormányfő kérte a királynőt, szeptember 12. és október 14. között függessze fel a parlamentet. Ez ugyanis azt jelentené, hogy mindössze két hete maradna a parlamentnek az október 31-én esedékes Brexit részleteinek kitárgyalására. Ezt nem kevesebb, mint hetven jogalkotó tekinti alkotmányellenesnek. Ám az ügy jogi megítélését nehezíti, hogy az Egyesült Királyságban íratlan alkotmány van, valamint precedens sincs hasonló esetre. Az újabb fejleményekre az angol font tovább gyengült, mind az euróval, mind a dollárral szemben, de még a szintén rossz passzban lévő forint ellenében is.

3. Újabb jüan manipulációs amerikai vád

Az amerikai pénzügyminiszter szerint az Egyesült Államok és Kína folyamatosan kommunikál egymással, de azt nem erősítette meg, hogy a szeptemberre tervezett washingtoni kereskedelmi tárgyalásokat tényleg megtartják-e. Csupán annyit mondott a Bloomberg hírügynökségnek, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és a kínai jegybank vezetőjével is tárgyalnak, alapvetően arról, hogy Kína szándékosan manipulálja-e a jüan árfolyamát. Mnuchin szerint nincs szükség beavatkozni a dollár piacán. Legalábbis jelenleg, mivel folyamatosan figyelik a folyamatokat, így ez bármikor változhat. Amennyiben mégis lépnének, akkor az intervenciót az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed-del és a fő szövetségeseikkel is koordinálva hajtanák végre – állította.

4. Jönnek az extra hosszú lejáratú amerikai kötvények?

Legalábbis az amerikai pénzügyminiszter szerint komolyan fontolgatják az 50 vagy 100 éves lejáratú adósságpapírok kibocsátását, amennyiben a körülmények megfelelőek és továbbra is lapos marad a hozamgörbe. Márpedig szerdán már rekordalacsonyra, évi 2 százalék alá esett a 30 éves amerikai kötvény hozama, igaz, Mnuchin szavait követően az 5 és 30 éves papírok közötti hozamkülönbözet 56-ról 59 bázispontra emelkedett.

5. Argentína átütemezné a hiteleit

Az idei évben esedékes 7 millió dolláros adósságának törlesztésének elhalasztását szeretné elérni az dél-amerikai ország kormánya és további 50 milliárdos hosszú távú hiteleit is átütemezné, továbbá az IMF-fel is tárgyalásokba kezd a tőle felvett 44 milliárd dolláros hitel törlesztésének feltételeiről. Amennyiben eredményesek lesznek a próbálkozások és sikerül elhalasztani az adósságok törlesztését, egy időre enyhülhet a nyomás Buenos Aires-en és az argentin eszközökön.

6. Csökkent az MKB nyeresége

Bár a Mészáros Lőrinc és felesége közel ötven százalékos ellenőrzése alatt álló hitelintézet idei első félévi korrigált adózott eredménye 20 százalékkal lett magasabb az előző évinél, a korrekciós tételeket is figyelembe véve 54 százalékos csökkenésről beszélhetünk – alapvetően a 2019-ig tartó reorganizációs időszak, valamint a hozamkörnyezet bizonytalanságai miatt. Míg az MKB hitelállománya csökkent, addig a betétállománya nőtt, a június végi mérlegfőösszege azonban összességében 10 százalékkal volt alacsonyabb a 2018 közepinél. Bár a bank részvényeire hivatalosan már csaknem két és fél hónapja, június 17. óta lehet kereskedni a Budapesti Értéktőzsdén, a nagybefektetők eladási szándékának eddigi hiánya miatt még egyetlen üzlet sem született, s korábbi nyilatkozataik alapján ez a helyzet egészen 2019 végéig nem változhat.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

A Trianon-képünket is kiegészítheti a digitalizáció

Elképzelhető, hogy a big data által kínált komplex technológiai környezet lesz az, mely lehetőséget kínál a magyar történettudomány számára, hogy a jelenlegi, a politika és diplomáciatörténeti narratívát előtérbe helyező kanonizált Trianon-kép mellé odahelyezzünk kiegészítésül egy másik, főleg a gazdaságra fókuszáló megközelítést is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?