Hirdetés
Hirdetés

Nem sikerült megoldani a nagy amerikai rejtélyt - az OTP is bekerült a kiszórásba

Gáspár András, 2017. december 14., 10:56

Janet Yellen még utoljára szépeket mondott az amerikai gazdaságról, de a várakozásokat ennek ellenére mégsem javították - az infláció rejtélyét pedig utódjának kell majd megoldania. A bankrészvényeket mindenesetre az egész világon adják, az OTP sem kivétel. A Mészáros-papírok ma egyelőre pihenőt tartanak, a forint ki se jött az ágyból.

Janet Yellen utolsó sajtótájékoztatóját tartotta - februárban jár le a mandátuma, Jerome Powell követi majd a Fed élén, a világ egyik legnagyobb befolyással járó pozíciójában. (A fotó november végi szenátusi meghallgatásán készült.) Fotó: EPA / Jim Lo Scalzo
Janet Yellen utolsó sajtótájékoztatóját tartotta - februárban jár le a mandátuma, Jerome Powell követi majd a Fed élén, a világ egyik legnagyobb befolyással járó pozíciójában. (A fotó november végi szenátusi meghallgatásán készült.) Fotó: EPA / Jim Lo Scalzo

Janet Yellen, utoljára - hozott is, meg nem is

A Fed szerdai bejelentése részben hozta a várakozásokat: az idén immár harmadszorra megemelték az alapkamatot az 1,25-1,50 százalék közötti sávba. Janet Yellen távozó Fed-elnök igazán szép képet festhetett utolsó sajtótájékoztatóján az amerikai gazdaságról: a növekedés stabil, az alapja nem az adósság fenntarthatatlan növekedése. A globális gazdaság is szépen bővül. Kevesebb dolog okozhat most álmatlanságot, mint korábban, meglehetősen hosszú időn át - így jó érzéseim vannak a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban - fogalmazott Yellen.

Ami viszont sokaknak meglepetést okozott (főleg a fenti igen optimista nyilatkozat tükrében), hogy a Fed nem változtatott a következő évekre adott korábbi gazdasági előrejelzésein. Azzal együtt sem, hogy a Trump által nagy erőkkel keresztül vinni próbált adóreform a jelenlegi állás szerint a Fed várakozásai alapján is megdobhatja a következő év gazdasági teljesítményét - igaz, tartós javulást nem várnak tőle, a potenciális GDP-növekedési ráta 1,8 százalékon maradhat a Fed szerint. A Fehér Ház ezzel szemben 3-4 százalékos várható éves GDP-növekedésről beszél az adóreform kapcsán.

Hirdetés

Az infláció még mindig egy rejtély

Yellen azért egy megoldandó problémát is hagy örökül utódjának, Jerome Powellnek: még mindig nem világos, hogy az egyre feszesebbé váló munkaerőpiac, a fokozódó munkaerőhiány ellenére miért ilyen alacsony még mindig az infláció. (A munkaerőhiánynak növekvő bérekhez kellene vezetnie, amit áremeléssel tudnának kigazdálkodni a cégek - ez az egész valamiért mégsem következik be, az infláció meg sem közelíti a Fed célját.) Ezt a rejtélyt Powellnek és csapatának kell kihámoznia.

A bankrészvényeket két kézzel adják

Az amerikai tőzsdeindexek közül a Dow reagált a legjobban a Fed-döntésre, újra történelmi csúcsra emelkedett az index, míg az S&P 500 indexet lehúzták a pénzügyi szektor pocsékul teljesítő részvényei.

Európában ma szintén a jegybank van a fókuszban: az EKB a várakozások szerint változatlanul hagyja az alapkamatot és továbbra sem zárja el a pénzcsapot - arról viszont elárulhatnak pár újabb részletet, hogyan építik majd le az eszközvásárlási programot. Egyelőre azonban tovább távolodott egymástól az amerikai és európai monetáris politika, szép szóval élve fokozódik a monetáris divergencia. A nyugat-európai tőzsdéket Amerikához hasonlóan a pénzügyi szektor részvényei húzzák le csütörtökön, a magyarázat egyelőre az, hogy a Fed ugyan emelt a kamatokon, de nem volt eléggé "héja", nem adta jelét fokozódó monetáris szigorításnak. A kereskedés kezdete után 1 órával a frankfurti DAX 0,1 százalékos csökkenésnél járt, hasonlóan a párizsi CAC40-hez.

A Mol még mindig hasít, Mészároséknál szünet van

Budapest tegnap is felülteljesítő volt, ma is dobogó-közelben van a BUX index Európában: egy óra alatt 0,3 százalékos emelkedés jött össze. Tegnaphoz hasonlóan ma is a Mol húzza az indexet, másfél százalékot emelkedett az első órában. A Richter ugyanekkor fél százalékos, a Magyar Telekom minimális forgalomban 1,1 százalékot erősödött. A világszerte a bankszektort sújtó eladási hullám az OTP-t sem kíméli, a tegnapi esés után ma is ez a leggyengébben teljesítő bluechip, egy óra alatt 0,7 százalékot veszített értékéből. Friss árfolyamok itt >>

A tegnapi nap sztárja, a limittel kiakasztott, immár a negyedik Mészáros-részvényként számon tartott CIG Pannónia ma egyelőre nem tud tovább erősödni, tegnapi záróértéke körül forog, forgalma a legnagyobb a teljes budapesti tőzsdén, lekörözi a bluechipeket, Az Opus 1,1, a Konzum pedig 2 százalékos veszteségben áll délelőtt, de ebben a körben akár órákon belül is láthatunk őrült mozgásokat.

Akik a csütörtök délelőttöt elbliccelik: forint, olaj, arany

A forint ma sem csinál semmit: 314-nél ragadt be az euró jegyzése. Talán az EKB 14:45-kor esedékes kamatdöntése illetve az ezt követő sajtótájékoztató beindíthat valami mozgást a devizapiacon.

Friss árfolyamok >>
Friss árfolyamok >>

Az olaj ára alig változik az elmúlt két nap esése után - a hír, hogy negyedik hete csökkennek az amerikai kőolajtartalékok (2015 októbere óta nem látott alacsony szintnél járunk), szinte meg sem mozdította a WTI olajfajta árát, 56,72 dollárnál járunk. A Brent ára 62,80 dollár körül ragadt be.

Az arany ára sem mozdul, 1254 dollárt kérnek egy unciáért.

Ma nem tépik a bitcoint (annyira)

A bitcoin tegnap 16 ezer dollár alá is benézett, ma viszont újra 2 százalékos emelkedésben van, így máris a 17 ezer dollárt közelíti a jegyzés.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Továbbra is töretlen a főváros pesti, belsőbb kerületeinek népszerűsége - derül ki a Duna House legfrissebb közleményéből. A XIII. kerület hosszú hónapok óta vezeti az érdeklődési listát, de a nyomában van Zugló és a belváros is.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?