Hirdetés

Tombol a bika – miért jó a tőzsdének a brit választás?

2019. december 13., 18:44

Az európai tőzsdék, főleg a londoni szép emelkedéssel ünnepelték a brit szavazás eredményét, a kereskedelmi háború forintjáról is érkeztek pozitív jelentések. A forint erős, a BUX is felment, főleg a Richter húzta. Miért aggódnak hát mégis a befektetők? Leginkább talán a skótok miatt.

Az európai indexek többsége fél-egy százalékkal is emelkedik ma, a brit mutató több mint egy százalékkal ment fel, miután két fontosabb jó hír is érkezett. Az amerikai-kínai készülő kereskedelmi megállapodásról határozottan pozitív nyilatkozatok hangzottak el. A brit választás pedig a konzervatívok abszolút többségét hozta. Ez megszüntet egy sor bizonytalanságot és növeli a rendezett, kölcsönös megállapodáson alapuló Brexit valószínűségét.

Az amerikai indexek viszont nulla körüli szintre csúsztak vissza az utóbbi órákban. A piac ugyanis nagyon óvatos, már-már szkeptikus a kereskedelmi tárgyalásokról jövő kaotikus és szeszélyes hírek miatt. De ebben a stagnálásban az is benne van, hogy az USA-ban már csütörtökön jó nagyot ugrottak az indexek a kereskedelmi téma miatt.

Hirdetés

A magyar eszközök is jól teljesítettek. A BUX index 0,8 százalékkal ment fel, élen a Richterrel, amely 2,2 százalékot ugrott. A forint viszonylag erős maradt, 329,50 az euró.

További árfolyamok itt láthatók

Három éves csúcson a font

A brit FTSE 100 index emelkedése persze fontban értendő, így a font 1,3 százalék körüli drágulását is érdemes hozzáadni, ha euróban vagy dollárban számolunk. Amint a grafikonon látszik, a 2016 júniusi brit népszavazás óta az európai részvények (Stoxx600 index) és a brit részvények (FTSE 100) között kialakult egy rés. Az euróra átszámolt brit index feleakkorát, 12 százalékponttal kevesebbet emelkedett öt év alatt, mint az európai párja.

Kékkel az EuroStoxx 600, zölddel az FTSE 100 brit index euróra átszámolva. Piros nyíl jelzi a Brexit-népszavazást. (Forrás: Tradingview.com.)
Kékkel az EuroStoxx 600, zölddel az FTSE 100 brit index euróra átszámolva. Piros nyíl jelzi a Brexit-népszavazást. (Forrás: Tradingview.com.)

Legalább kisebb a rossz

“Földcsuszamlásszerű konzervatív győzelem az exit pollok szerint, elmarad az államosító szocializmus, a piac ünnepel, hiszen 3 éves csúcson a font” – írta reggel Vakmajom, a Hold Alapkezelő vagyonkezelő menedzsere a Facebook-on. Szerinte akkora volt a volt a választás körüli pesszimizmus, hogy ennél sokkal pozitívabb forgatókönyv is bekövetkezhet.

“Egy koordinált Brexittel a britek tán megúszhatnák a több elemében a tervgazdaságra hajazó, készülő új európai zöld szabályozásokat, és emiatt nagyobb lehetne a gazdaság növekedési potenciálja, illetve megerősödhetne a tőkevonzó képessége, ami kompenzálhatná a kilépés kárait” – tette hozzá.

Széteshet az Egyesült Királyság

Az Equilor Befektetési Zrt. Hírlevele szerint a brit választási eredmény “egyértelmű és döntő felhatalmazást ad Johnsonnak, hogy vezesse ki az országot az Európai Unióból és a választók a szélsőséges baloldali populizmust is elutasították. Ugyan az Európai Unióból való kilépés egyszerűbb lett, Skócia helyzete jelentősen bonyolultabbá vált.”

Az SNP skót párt előretörésével megerősödhet a második skót referendum kiírásának igénye, ráadásul várhatóan Észak-Írország is speciális státuszt fog élvezni. “Így a Brexit akár az Egyesült Királyság széteséséhez is vezethet” – teszik hozzá.

Ősz hajszálaink

“Jó pár év, jó pár ősz hajszál, de mintha tényleg véget érne a két fő téma, ami foglalkoztatta a befektetőket az elmúlt években” – írta az Erste Befektetési Zrt. Az egyik, hogy Boris Johnson nyert, “nem is akárhogy, így jöhet a megállapodásos kilépés az EU-ból január vagy február 1-jén.” Utána pedig kezdődik az évekig tartó tárgyalássorozat.

A kiszivárgott hírek szerint pedig már fogalmazzák az amerikai-kínai megállapodás szövegét. “Persze ilyenre volt már példa – a fogalmazásra – az elmúlt évek során”, aztán a félreértések újabb csatákat hoztak. Így nem árt óvatosnak lenni – jegyzik meg.

A KBC Equitas szerint is lecsökkent a hard-Brexit valószínűsége a választási eredménnyel, az EU és az Egyesült Királyság közti kapcsolat szorossága pedig a kereskedelmi megállapodásokon fog múlni. Ők is nagy kérdésnek tartják Skócia helyzetét.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

A Google és az EU is moratóriumot hirdet az arcfelismerő rendszerekre

A Google és az EU is moratóriumot hirdet az arcfelismerő rendszerekre

Moratóriumot vezetne be az EU az arcfelismerő rendszerek nyilvános használatára, de a Google is támogatja a technológia ideiglenes halasztását. Közben egy aprócska start-up cég, a Clearview AI egy három milliárd képet tartalmazó gigantikus méretű adatbázist épített fel arcfelismerő rendszeréhez.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Mindent vittek az állampapírok

    2020. január 24., 13:46
    Mindent vittek az állampapírok

    A 2019-es évben a lakossági befektetők körében az állampapír volt a favorit. Az egy évvel korábbiakhoz képes elért 1560 milliárdos növekedés elsősorban a nyáron debütált MÁP+-nak köszönhető.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?