Hirdetés

Új elektromos csodaautót mutattak be

2019. július 17., 18:59

Legtöbbünk talán sohasem fogja közelről látni, de a Lotus új, 611 millió forintnál kezdődő modellje újabb nagy ugrás lehet az elektromos autózás felé. Kontinensünkön több száz is lehet a készülő új hibrid és elektromos modellek száma.

(Fotó: Lotus Cars)
(Fotó: Lotus Cars)

Lotus Evija néven új luxusautót mutattak be, amelyet úgy reklámoz a cég, hogy “az első teljesen elektromos brit hiperautó”. A gyár természetesen sok szuperlatívuszt önt az olvasókra honlapján, a lóerők, a gyorsulás, a sebesség vagy az egy feltöltéssel megtehető hatótávolság terén.

A Lotus tőkepiaci szempontból talán nem olyan jelentős vállalat, miután többször gazdát cseréltek részvényei. Ma közvetve egy, a hongkongi tőzsdén forgó részvény, a Geely Automobile Holdings Ltd alá tartozik, amely egyébként a bejelentés után három százalékkal drágult. (Övék a Volvo is.)

Hirdetés

Ám a teljes német autóipartól kezdve a Föld sok más nagy gyártójáig szinte mindenki az elektromos autózás fejlesztésén dolgozik. A példa pedig ragadós lehet: ha jól sikerül egy modell, luxuskocsi, az a vásárlókat vagy a konkurenseket erősen befolyásolhatja. Egy Tesla és egy benzinfaló terepjáró közül egyre többen választanák az előbbit, ha ajándékba kaphatnák.

Ezentúl csak elektromosat újítanak?

A Bloomberg az emeli ki első körben, hogy az új, 2,1 millió dolláros (611 millió forintos) járműnek egyrészt nincs már ajtókilincse, a távirányító kulccsal kell nyitni. Másrészt a Lotus 11 éve nem jelentkezett valóban új modellel. Most pedig arról beszél, hogy az elektromos meghajtás minden jövőbeli új autójukban megtalálható lesz.

Ami még a főbb paramétereket illeti, a limitált szériájú jármű kevesebb, mint három másodperc alatt gyorsul százra. A feltöltés 80 százalékig 12, 100 százalékra 18 percig tart. Ezzel 400 kilométert tud majd megtenni.

Európa erős lesz elektromosban?

Nem kevesebb, mint 40 készülőben levő elektromos autómodellt szedett össze a Business Insider, amelyek vagy már kaphatóak, vagy várhatóan 2025 vége előtt kaphatóak lesznek. A sort egy Porsche Taycan nyitja, azután három Volkswagen-típus következik.

A listán nemcsak luxusautók találhatók, hanem olcsóbb, hétköznapibb modellek is. Az európai mezőny erősnek látszik, amiben a kontinensen fokozatosan és durván szigorodó károsanyag-kibocsátási előírások is szerepet játszanak.

15 millió munkahely

A The Wall Street Journal megfogalmazása szerint az európai gyárak több tízmilliárd eurónyi büntetéssel néznek szembe, ha nem teljesítik az előírásokat. Ezért “több száz” elektromos és hibrid modellt igyekeznek piacra dobni, főleg jövő év végéig.

A gyárak egy része a jelek szerint le van maradva az elektromosító versenyben. Az iparágban pedig 15 millió munkahely forog kockán az EU-ban.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Ide csak akkor költözhetsz be, ha törődsz a szomszédokkal

Ide csak akkor költözhetsz be, ha törődsz a szomszédokkal

Rendhagyó módon küzd az elmagányosodás ellen egy önkormányzat Svédországban: a lakásokat csak olyan bérlők vehetik ki, akik vállalják, hogy hetente minimum két órát más lakók társaságában töltenek. A remények szerint az emberek így boldogabbak lesznek, kevesebbszer betegszenek meg, és ezzel az egész társadalom jól jár.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?