Hirdetés

Üstökösszerűen száguld a Tesla, megint a 337-et ostromolja az euró

Eidenpenz József, 2020. január 22., 18:59

Új rekordokat hozott Amerikában is a mai kereskedés, elsősorban a félvezető-gyártókat veszik. A jó gyorsjelentések jelentettek fogódzót, vagy legalább ürügyet. A Tesla enélkül is képes száguldani, új hírek nélkül is hetek óta óriási emelkedést produkál. Az árfolyam már teljesen elrugaszkodott az elemzői céláraktól.

Vegyesen viselkedtek ma a tőzsdék, Európában pár ezrelékes esések, az USA-ban hasonló mértékű emelkedések figyelhetők meg az indexeknél. Az amerikai piac ezzel újabb rekordok felé tart. Főleg a technológiai részvények emelkednek, az IBM és a Netflix jó gyorsjelentése nyomán.

Itthon a BUX index egy százalékkal ment fel, az OTP, a Mol és a telekom is jól húzott. A Richter viszont a jó elemzői ajánlások ellenére kissé esett. A forint gyenge, megint a 337-es szintet ostromolja az euró, amely már többször megállította a forintgyengülést. (Talán az MNB segítségével, például a hétfői tenderrel.)

Hirdetés

A Tesla elképesztő emelkedésen ment keresztül az utóbbi hónapokban, hetekben. A részvény a korábbi rossz hírek, botrányok, az értékesítéssel és gyártással kapcsolatos kételyek, rossz elemzői prognózisok nyomán tavaly év közepén 180 dollár alá is lesüllyedt. Ma a sokadik, nagyarányú száguldás közben 594,45 volt a maximuma. Most 590 körül tart, ez is hét százalékos napi ugrás.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

100 milliárd dollár

A részvénytársaság teljes, tőzsdei árfolyamon vett piaci értéke ezzel – az amerikai autógyárak történetében először – átlépte a százmilliárd dollárt. Már egy ideje többet ér, mint a Ford és a General Motors együttvéve – írta a Reuters.

Emlékeztetnek rá, hogy Elon Musk annak idején, 2018 augusztusában azt twittelte, hogy 420 dolláron kivezetné a részvényt a tőzsdéről, amihez már meg is vannak a megfelelő források. Ez később alaptalannak bizonyult, ami sok támadásnak és vizsgálatnak nyitott kaput. Ezt az árszintet a Tesla már decemberben átlépte.

Három pilléren áll a száguldás

A mostani száguldást az októberben közzétett, váratlanul nyereséget tartalmazó jelentés, a Shanghaiban létesített gyár meglepően gyors megnyitása és a legutóbbi eladási számok alapozták meg. Sok elemző már a negyedik negyedévtől is szép eredményeket vár. A gyorsjelentés várhatóan január 29-én jelenik meg.

Tesla-árfolyam (Tradingview.com)
Tesla-árfolyam (Tradingview.com)

Szerepet játszhatott az az öngerjesztő folyamat is, hogy egyre több shortos (árfolyam-esésre játszó befektető) zárta le pozícióit az emelkedés során. Ez további vételeket jelentett, ami újabb áremelkedést és még több shortzárást generálhatott.

Messze elszállt a célárak felett

A Nasdaq.com és a Shortsqueeze.com adatai szerint mintegy 26,3 millió részvényre van nyitva short pozíció. Ez nagyjából ugyanannyi, mint tavaly év végén, ám a nyáron még 40-44 millió között járt ez a szám. Azóta lassan csökkent. A Tesla kedvelt shortos célpont, Elon Musk is előszeretettel mondogat oda a részvény esésére fogadóknak.

Merre tovább? Az elemzők továbbra is nagyon megosztottak, van 60 és 600 dollár körüli célár is rá. Van, aki szerint a Tesla viselkedése teljesen nevetséges, mások szerint végre megkapja az őt illető megbecsülést, és van még bőven tér felfelé. Az elemzői ajánlások átlaga azonban a KBC Equitas múlt heti cikke szerint csak 342 dollár. Ez még az akkori, 500 dollár alatti árfolyam mellett is 29 százalékos, “historikusan nagyon nagy eltérés” volt.

Vagyis eléggé baljós jel. De a Tesla már többször csúnyán eltért a megszokott forgatókönyvektől.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Idéntől rendszeressé válik a paksi orosz hitelkeret megdézsmálása

Idéntől rendszeressé válik a paksi orosz hitelkeret megdézsmálása

Eddig 100 milliárd forint értékben fizetett ki számlákat az orosz félnek a magyar megrendelő, vagyis a kormány. Az egész projekt során összesen mintegy 110 számlát fog kiállítani a kivitelező.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ha holnap elkészülne, beadatná magának a koronavírus elleni oltást?