Hirdetés

Végigsöpört a halálos fertőzés a tőzsdéken, megint csúcsközelben a forint

Eidenpenz József, 2020. január 27., 11:52

Hat fontos hír a mai tőzsdenaphoz. A kínai vírus globálisan is terjedni látszik, a tőzsdék nagyon rossz hangulatban vannak emiatt. Kína és Hong Kong részvényei csak azért nem zuhannak, mert Újévet ünnepelnek. A BUX még viszonylag jól bírja, a forint gyenge, megint 337 felett az euró. Éves mélypontok közelében az olaj, de más nyersanyagok is süllyednek.

Csúnya esés látható az európai tőzsdéken, a Stoxx 600 index és a német DAX 1,7, a francia CAC pedig 1,9 százalékos mínuszban van jelenleg. Ezt főleg a koronavírus terjedésével magyarázzák, de rossz adat is érkezett. Az amerikai határidős indexek is 1,2-1,5 százalékos esésben vannak, a menedéknek számító arany és ezüst viszont némileg drágul.

Indiában közel egy százalékkal süllyedtek az indexek, a japán Nikkei két százalékkal zuhan. Kínában és néhány más országban a Holdújév miatt a hét nagy részén zárva tartanak a tőzsdék (de múlt csütörtökön egyébként már egy jó nagy mélyrepülést mutattak be). A nyersanyagok áresését is főleg annak tudják be, hogy a vírusnak a kínai gazdaságra gyakorolt hatása nagyon kedvezőtlen lehet majd.

Hirdetés

Itthon a BUX index is 1,3 százalékkal esik, ezzel eddig viszonylag jól megúszta. Az OTP és a Mol több mint másfél, a Richter fél százalék körüli mínuszban van. A forint gyengült, a 337,20 forintos euró nincs messze a múlt héten beállított 337,60 körüli történelmi rekordtól.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

1. Súlyosbodott a vírushelyzet

Már tíz országban kimutatták a koronavírust, köztük Franciaország, az USA és Japán, és eddig 81 halálos áldozatot szedett. A kínai hatóságok sokak szerint nem lesznek képesek megállítani a járványt. A Reuters szerint ez a fő oka annak, hogy ma meredeken esnek a tőzsdék Európában. Mindenütt azt találgatják, mekkora gazdasági visszaesést képes okozni a vírus, például a turizmus és a vendéglátó-ipar hanyatlásán keresztül.

2. Rossz német adat jött

A német gazdaság lassulása a nulla körüli szintre régen ismert, de most kijött egy adat, ami friss csalódás. A januári üzleti klíma indexe az Ifo intézet szerint 95,9 pontra esett az előző, 96,3 pontos értékről, miközben az elemzők 97,0-t vártak. A német gazdaság tehát ezt az évet is gyengén kezdi – derül ki az N-Tv.de portál tudósításából.

Makrogazdasági szempontból is izgalmas hetünk lehet, még számos fontos adat érkezik az USA-ból és Európából egyaránt.

3. Kamatdöntés jön nálunk

Kedden az MNB tart kamatdöntő ülést, valószínűleg megint nem változtat majd lényegesen a kondíciókon. Az esemény utáni kommentárok, esetleges szóbeli nyilatkozatok elvileg megmozgathatják a forint árfolyamát. Például, hogy hogyan látja az MNB az infláció vagy a bérek alakulását. Bár ez inkább márciusban valószínű, a következő inflációs jelentés közzététele után. (A forint árfolyamalakulásának okairól, a többi kelet-közép-európai devizától való mellbevágó eltérésről itt írtunk.)

4. 60 dollár alatt a Brent

A terjedő vírus miatt lassuló kínai gazdaság az olajkeresletet is visszavetheti, ezért a múlt heti esések ma is folytatódnak az olaj piacán. Több mint három százalékos a mai mínusz. De esnek például a réz, a cink, vagy a palládium és a platina is, a “katalizátor-fémek”.

A Brent tavaly január óta, egy éve nem volt huzamosabb ideig 60 dollár alatt, legfeljebb átmenetileg, mint októberben. A Brent ma 58, a WTI 52 dollár körül van. Utóbbinál az 50 dolláros mágikus határ, egyben éves mélypont közeledik vészesen. Az Investing.com szerint az olajnak 13 hónapja nem volt ilyen rossz hete, mint a múlt hét. A mai nap eddig csak súlyosbítja a helyzetet.

5. Várják az Apple-jelentést

Kedden várható az Apple gyorsjelentésének megjelenése, amit nagyon várnak a piacon. Az év végi ünnepek időszaka az Apple számára is a legfontosabb negyedév. A részvény a legutóbbi gyorsjelentése óta mintegy harmadával drágult meg, egy év alatt pedig duplázott.

A Financial Times szerint öt százalékos bevétel-növekedést várnak a cégtől. A készülékeladások ugyan csökkenhetnek, de a szolgáltatásokból és a viselhető kütyükből (“wearable”) származó bevétel ezt kompenzálhatja.

A nagy kérdés megint Kína, az ottani eladások jövője. Egy évvel ezelőtt az Apple a kínai kilátások miatt vett vissza növekedési előrejelzéséből. A háromnegyed éves számokban visszaesés volt ugyan ebben az országban, de a kereskedelmi háború közepette az Apple jól lavírozott.

6. Maximális fordulaton a szezon

Ezen a héten maximális fordulatszámra kapcsol a jelentési szezon a KBC Equitas szerint. Az Egyesült Államokból rengeteg óriás jelent, “az Apple, AMD, Mastercard, General Electric, Tesla, Microsoft, Facebook, Amazon és a Coca-Cola, valamint a kínai Alibaba is ismerteti az eredményeit” – írják. Európában is jönnek a nagyobb cégek, az SAP kedden, a Wizz Air pedig szerdán.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók

Ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók

Lapunk kérdésére, miszerint igaz-e, hogy azért érint egyre fiatalabbakat a betegség, mert esetleg a kínai vírus mutálódott, agresszívebb formája fertőz Európában, azt a választ kaptuk a tájékoztatón, hogy bár igaz, hogy fialatokat is megbetegít, de közülük is a krónikus betegséggel élőket. Másik kérdésünkre, hogyan próbálja terelni, lassítani az operatív törzs a járványt, úgy feleltek, hogy kezdetektől fogva minden erővel ezen dolgoznak.  

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank
Hirdetés

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Mit tenne, ha arra gyanakodna, hogy enyhe lefolyású koronavírus-fertőzése van?