Hirdetés
Hirdetés

Zuckerberg nem tudta megvenni a Snapchatet – most inkább megfojtja

Fellegi Tamás, 2017. július 13., 16:32

Pár éve a Facebook-vezér szerette volna megvenni az akkor útjára induló, és a fiatal felhasználók között rendkívül népszerű Snapchatet, de az azt üzemeltető Snap vezetője hárította a gáláns ajánlatot. Most úgy tűnik, mégis Zuckerberg nevet a végén, hogy az elhíresült plakátot idézzük.

Az ajánlati ár annak idején 3 milliárd dollár volt, igen csábító összeg egy olyan vállalkozásért, ami még kezdeti stádiumban van, és már egy óriás konkurens árnyékában kellene fejlődnie úgy, hogy sok költség vár még rá, a bevétel pedig távoli, a nyereségről nem is beszélve. Így végül a Snap a tőzsdei utat választotta, mondván, olyan kiváló a piaci hangulat, hogy mindent el lehet adni drágán az úri közönségnek.

Elszámították

Ez így is lett, 17 dolláron kibocsátás, kétségkívül így hirtelen 20 milliárd lett a kapitalizáció, ami lényegesen magasabb, mint a Zuckerberg-féle egykori ár 2013-ban, persze az is igaz, hogy azóta rengeteget kellett a cégre költeni. Mindennek viszont két esetben van értelme: ha a fő tulaj kiszáll, drágábban mint 4 éve tehette volna, vagy ha megtartja, és abban bízik, hogy cége gyorsan fog fejlődni, így komoly értéknövekedés lesz.

Hirdetés

Nos a problémák mostanában kezdtek jelentkezni, amikor az ár teljesen logikusan visszaesett a kibocsátási értékre, de ott egy érdekes esemény történt: maga a kibocsátást szervező Morgan Stanley minősítette le a papírt, és ezzel alá is esett a kibocsátási árnak. A Morgan Stanley azzal indokolta a döntést, hogy az Instagram is bevezette azokat a lehetőségeket, amik a Snapchatet népszerűvé tették, főleg az ifjúság körében.

Lenyomja

Az Instagram fényképmegosztót 2012-ben vette meg 1 milliárd dollárért a Facebook, és hamar népszerű lett. Időközben továbbfejlesztették, most már mindazt tudja, amit a Snapchat, így népszerűsége igen gyorsan növekszik, gyakorlatilag ellehetetlenítve a Snapchatet. Az Instagram hatalmas előnye még, hogy miután a Facebook üzemelteti, reklámozói közvetetten hozzáférnek a Facebook immár 2 milliárd felhasználójához, ezért sokkal vonzóbb ott reklámozni, mint a Snapchaten.

Míg a Snapchatnek az első negyedévben 166 millió napi szintű felhasználója volt, addig az Instagramnak 700 millió. Igaz, hogy a Snapnél ez egy év alatt 36 százalékos növekedés, de az Instagram esetében még nagyobb: 500-ról 700 millióra nőtt a felhasználótábor, ami 40 százalék, ráadásul ez 10 hónap alatt következett be. A Facebook azt a taktikát követte, hogy a felhasználóinak üzeneteket küldött, melyik ismerősük van fenn az Instán, ahogy rövidítve nevezni szokták. Ez hatékony volt, sok felhasználót hozott.

A bank mindig nyer, mint a rulettben

Így a Morgan Stanley elismerte, hogy az Instagram győzött, vagyis sokkal károsabb lehet a Snapchat jövőjére nézve, mint a részvénykibocsátáskor gondolták, mindössze 4 hónapja. Az árazás persze Instagram nélkül is eszement volt, de hát a kibocsátást segítő befektetési bank szereti kihozni a piac által az adott pillanatban elérhető maximumot, ha másért nem, ügyfele igényének megfelelve.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kemény vád Putyin ellen – folytathatja-e a kormányzást az orosz elnök?

Kemény vád Putyin ellen – folytathatja-e a kormányzást az orosz elnök?

A brit külügyminiszter igen súlyos váddal illette az orosz elnököt, mégpedig azzal, hogy személyesen ő rendelte el az Angliában elkövetett idegméreg támadást egy volt orosz kettősügynök és lánya ellen. Putyin közben a vasárnapi elnökválasztásra készül, ahol népe jó eséllyel megjutalmazza egy újabb ciklussal az elmúlt tizennyolc év után.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?