5p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Néhány nap maradt csupán az idei szja-bevallási határidőig, érdemes mindent alaposan ellenőrizni, az adóhivatal által elkészített tervezetet pedig átnézni, hogy ne maradjon ki semmi a bevallásból, előfordulhat ugyanis, hogy az ügyfélkapun található dokumentumot is ki kell még egészíteni.
MTI Fotó: Marjai János

Sok százezren hagyják a határidő előtti utolsó napokra személyijövedelemadó-bevallásuk elkészítését, amelyben nagy segítség lehet az utóbbi idők legnagyobb adóhatósági vívmánya, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által készített bevallási tervezet. Sokak számára azonban a bevallási tervezet automatikus elfogadása inkább kockázatot, mint segítséget jelent. A PwC Magyarország ezért összegyűjtötte, mire érdemes figyelni az idei személyijövedelemadó-bevallások kapcsán.

Hét kockázat, amire érdemes figyelni:

  • A bevallási határidő letelte előtti utolsó hétben a NAV ügyfélszolgálatok leterheltek, így a bevallási tervezet papíralapon való begyűjtése „türelemjátékká” válhat – megoldást jelenthet ebben az esetben például a kormányablakoknál Ügyfélkaput nyitni, amelynek segítségével még május 22-én is könnyen elérhetjük a tervezetet.
  • A bevallási tervezetet a NAV a március első hetéig beérkezett bevallások alapján készítette el. Ha valaki márciusban vagy azt követően kapott kifizetői igazolást a jövedelmeiről, akkor mindenképpen érdemes az abban szereplő adatokat összevetni a bevallási tervezettel.
  • Aki 2012 után szerzett ingatlant ad el, számoljon azzal, hogy a bevallását ki kell egészítenie ezekkel az adatokkal.
  • Az ingatlant bérbeadó személyek számára a május 22-ei határidő kőbevésett; addig mindenképpen foglalkozniuk kell a bevallásukkal, különben az elszámolható költségeik jelentős részét elveszíthetik.
  • 2018. május 22-e nemcsak adóbevallási, hanem adófizetési határidő is. Bizonyos jövedelmek után eddig kell megfizetni az adót, így például a tartós befektetésből vagy önkéntes pénztári adóköteles kifizetésekből származó jövedelmek után is.
  • Akár milliós nagyságrendű lesz azoknak a száma, akik nem nyújtanak be adóbevallást, ez pedig a rendelkezők számának, és így a felajánlott 1+1 százalékos összeg csökkenését is eredményezheti. Ezért javasolt, hogy amennyiben valaki nem nyújt be adóbevallást, akkor is rendelkezzen az 1+1 százalékáról.
  • A bevallási tervezet az őstermelők, áfafizetésre kötelezett magánszemélyek esetében nem válik véglegessé, csak ha az adózó kifejezetten jóváhagyja azt. Ők tehát még az elkövetkező szűk egy hétben mindenképpen kötelesek pótolni a bevallásukat.

Ne hagyd veszni a pénzt!

Több tízezer, esetenként akár több mint 100 ezer forintot is elveszítenek évente azok, akik nem elég körültekintően kezelik az szja-bevallásukat - derült ki az OVB Magyarország tapasztalataiból. Sokan nincsenek tisztában azzal, mire és mennyi adójóváírást vehetnek igénybe, illetve vannak, akik az adójóváírást az állami támogatással tévesztik össze. Utóbbit például a lakástakarékpénztári befizetések után kaphatunk, amely a befizetett összeg 30 százaléka, maximum évi 72 ezer forint lehet. A támogatás abban az esetben is jár, ha nem maradt visszaigényelhető adónk, ugyanis ez az adóbevallást nem érinti.

Az adójóváírást egyfelől a pénztári befizetések után vehetjük igénybe, ebben az esetben 20 százalék jóváírásra vagyunk jogosultak, maximum 150 ezer forintig az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, vagy az önsegélyező- és egészségpénztáraknál vezetett számlán. Fontos tudni, hogy amennyiben mindkettővel rendelkezünk, a bevallásban meg kell jelöljük, melyikre kérjük az összeget. Ezen kívül 20 százalék adójóváírás illeti a nyugdíjbiztosítási és NYESZ-R számlával rendelkezőket is, ennek felső határa a nyugdíjbiztosítások esetén 130 ezer forint, a nyugdíj-előtakarékossági számláknál pedig 100 ezer forint lehet.

Sokan érintettek, ezért az OVB Magyarország véleménye szerint fontos elmondani azt is, hogy amennyiben nem az adóhatóság által készített ügyfélkapus bevallás-tervezetet használjuk, nem jár automatikusan az adójóváírás, csak azoknak folyósítja azt az adóhatóság, akik ezt külön igénylik a május 22-ig benyújtandó szja-bevallásukban.

Bent ragadt 10 ezrek

„Tavaly a nyugdíjbiztosítással rendelkezők közel harmada, hozzávetőlegesen 70 ezer ember nem igényelte vissza a neki járó összeget, aminek több oka is lehet: nem volt az adóévben egyéni befizetésük, esetleg az adó összege nem volt elegendő a teljes körű adójóváíráshoz, vagy egyszerűen elfelejtették visszaigényelni azt” – hívja fel a figyelmet Póth Viktor, az OVB Vermögensberatung Kft. üzletfejlesztési igazgatója.

Amennyiben nem az adóhatóság készíti el bevallásunkat, az adójóváírás igénylését az adott biztosító vagy pénztár által korábban megküldött igazolás alapján kell kitölteni, ha valaki valamilyen okból nem rendelkezik ezzel az igazolással, annak még maradt lehetősége arra, hogy a pótlásról intézkedjen. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Eddig hatalmas bukta a kormány családtámogatási csodafegyvere
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 13:54
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Több ezer magyar ügyfél lehet bajban egy külföldi biztosító miatt - figyelmeztetést adott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 11:47
Már rég visszavontán a szlovák biztosító tevékenységi engedélyét, de sok magyar ügyfél továbbra is fizeti a díjakat.
Személyes pénzügyek Lakásbiztosítás féláron? Itt vannak a legnagyobb kedvezmények, összegyűjtve
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 07:06
A márciusi kampányban vannak cégek, ahol 40-50 százalékos kedvezményt is el lehet érni.
Személyes pénzügyek Most érdemes megnéznie, mennyit kaphat az eurójáért
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:23
Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtökön a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG