5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem tűnik el, csak átalakul - nagyjából így jellemezhetjük az októberi “hirtelen halál” után feltámadó lakástakarék-piacot, amely jelentős kihívásokkal küszködik a megtakarítások új sztárja, a MÁP+ mellett. A Bank360 segítségével megnéztük, mit kínálnak most a szolgáltatók lakástakarék-fronton és mire elég ez más pénzügyi termékekkel szemben.
(Fotó: depositphotos.com)

Sok víz lefolyt a Dunán, amióta tavaly októberben váratlanul megvonták a 30 százalékos állami támogatást a lakástakarékoktól, ami viszont a mézesmadzagot jelentette nem csak a kispénzű megtakarítóknak, de a lakáscélú hozamvadászoknak is. Egy jól kifogott számlanyitási akcióval akár 12 százalékot is hozhatott a pénzünk, havonta pedig pár ezertől legfeljebb 20 000 forintig terjedő összeget tehettünk félre, hogy legyen egy kis segítségünk a lakásvásárláshoz.

Az állami támogatás eltűnésével viszont sejteni lehetett, hogy szép lassan a lakástakarékok is eltűnnek. Nem ez történt: mára három szereplő, a Fundamenta, az OTP és az Erste is kijött az új termékekkel, sőt, a napokban a jegybanki jóváhagyást is megkapta az Erste, hogy átvegye az Aegon Lakástakarék ügyfeleit, azaz bőven volt mozgás idén is a pénztárak körül.

De vajon újra szárnyal-e a lakásfőnix az állami segédlet nélkül is? Ennek jártunk utána a Bank360-nal.

Mindenkinél van valami újdonság

Az elmúlt hónapokban mindhárom pénztár új lakástakarék-termékeket fejlesztett. Ami maradt ugyanaz:

  • lakáscélra tehetünk félre
  • hitelt is vehetünk fel a megtakarítás mellé
  • támogatás helyett kamatbónuszt kapunk
  • továbbra is OBA-garancia védi a pénzünket

Több dolog változott ugyanakkor:

  • akár több szerződés is lehet a nevünkön
  • többet is félretehetünk, mint 20 000 forint havonta
  • változtak a megtakarítási időszakok
  • az elérhető maximális szerződéses összeg nőtt
  • alacsonyabb lett a hozam

Érzékelve, hogy a régi konstrukciók már elégtelenek egy magyarhoz hasonló ingatlanpiachoz, minden szolgáltató lehetővé tette, hogy több pénzt tegyünk félre és/vagy hosszabb ideig takarékoskodjunk: a Fundamentánál például már 16 év a leghosszabb megtakarítási időszak és akár 100 000 forintot is félretehetünk havonta (így a végén akár 50 000 000 forintunk is lehet), az Ersténél 40 000 forint a felső határ, az OTP-nél pedig 50 000 forint lehet a havi megtakarítás legfeljebb.

Mindhárom lakástakarék nyújt a befizetéseink mellé úgynevezett kamatbónuszt, amely a 30 százalékos állami támogatást hivatott pótolni, igaz, a Bank360 összehasonlítása szerint ez csak kevéssé sikerült. A már fentebb említett 10-12 százalékos hozamokhoz képest a mostani lakástakarékok EBKM-e nem éri el az évi 2,5 százalékot.

Ez jelentős probléma a kizárólag lakáscélra felhasználható LTP-knek akkor, amikor a szuperállampapír, azaz a MÁP+ 5 éves futamidő alatt kínál 4,95 százalékos hozamot, szabadon felhasználható, adómentes és futamidő alatt díjmentesen visszaváltható az addig elért hozamokkal együtt. De nem csak a MÁP+, hanem például az inflációt követő 3 és 5 éves Prémium Magyar Állampapír is jobb ajánlat 4,20 illetve 4,50 százalékos aktuális éves kamattal (igaz, érdemes azt is megjegyezni, hogy a friss papírok idő előtti visszaváltási díja a korábbi 1 százalékról 2 százalékra emelkedett, ezzel is a MÁP+ felé terelve a lakosságot). Ez pedig bizony azt jelenti, hogy csak megtakarítási szemszögből kevésbé kedvező a lakástakarék, ha ingatlancélunk van.

A hitel sem olyan csábító már?

A megtakarítás mellé felvehető hitel erős pontja az új termékeknek - véli a Bank360.

Egy lakástakarék-szerződéssel ugyanis hosszú évekre biztosíthatjuk magunknak az LTP-hitelek jelenleg igen kedvező kamatát, amely jó eséllyel már nem lesz elérhető 15-20 év múlva, egy esetleges kamatemelkedés után.

A  Fundamentánál például 9 év és 3 hónap megtakarítás után 7 és fél éves futamidővel vehetünk fel 6,3 millió forint lakáskölcsönt, amelynek a futamidő végéig 3,16 százalék a teljes hiteldíjmutatója. Természetesen a hosszú távú, 16 éves megtakarítás végén is vehetünk fel kölcsönt, amivel a szerződéses összeg (azaz a megtakarítás és a hitel összesen) akár 50 millió forint is lehet, ebben az esetben 5,66 százalékos THM-et biztosíthatunk évtizedekre. Az OTP Lakástakarék és az Erste Lakástakarék szintén kínál hiteleket, azonban az itt elérhető ajánlatoknál a Bank360 kalkulátorát használva találhatunk kedvezőbb piaci ajánlatot.

Ráadásul annak, aki hitelt keres, ott a CSOK és a babaváró 10 milliója. A CSOK-kal akár 15 millió forintot is felvehetünk garantáltan legfeljebb 3 százalékos kamat mellett, míg a babaváró hitel 10 milliója akár kamatmentes is lehet. Persze mindkét konstrukciónak igen komoly feltételei vannak, így a többgyermekesek, illetve a családot tervezők járhatnak a legjobban ezekkel az ajánlatokkal.

Nehéz fogást találni

Egyelőre tehát megtakarítás és hitel vonalon is vannak ma jobb ajánlatok, mint a lakástakarékok. Azok számára érdemes lehet megfontolni egy szerződés fenntartását, akik később, akár egy évtized múlva szeretnének kedvező kamatok mellett hitelt felvenni, hiszen számukra elérhető lesz egy ilyen lakáskölcsön a mostani ajánlatok szerint.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG