6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ilyenkor sokan csinálnak nagytakarítást, lakásfelújítást, átrendezést, ami remek alkalom arra is, hogy megszabaduljunk felesleges, nem használt tárgyainktól, holmijainktól. Az internet ebben is nagy segítségünkre lehet, az akadály pedig: saját magunk. Kísérletet teszünk áttekinteni a lehetőségeket.

A régi holmiktól sokan nehezen tudnak megválni, vagy mert régi emlékeket, érzelmeket hordoznak, vagy pedig azért, mert kudarc még rájuk nézni is. Például egy CD-gyűjteményre, amire valaha egymilliót is ráköltöttünk (az ma a korábbi magas kamatokkal mennyi lenne, két- vagy hárommillió?). Ma pedig jó, ha ötödéért (tizedéért?) el lehetne adni, sok munkával, kisebb adagokban. Vagy meg lehet próbálni egyben, de akkor még tovább kell engedni az árból.

Vagy a nem is olyan régi ruhák, amiket azért őrizgetünk, ha majd megint leadjuk azt a tíz kilót, ami az utóbbi néhány évben feljött. De az a tíz kiló valahogy sohasem akar tartósan lemenni, mi meg a ruhahalmok látványától is depressziósak leszünk, és becsokizunk, csak rontják a helyzetet.

Jobban fogod magad érezni utána

Szóval nem könnyű, saját pszichológusunkként kell meggyőznünk saját magunkat, de érdemes. Számos tárgy ugyanis csak tovább veszít az értékéből (mint a könyv, régi fotós cuccok, filmek, hanglemezek). Lehet, hogy valamikor nőni még is fog az értékük, ha majd tényleg muzeálisak lesznek, de addig fél, egy évszázad is eltelhet, könnyen lehet, hogy azt az időt meg sem fogjuk érni. (Ha mégis erre számítunk, vagy az unokákban reménykedünk, csomagoljuk be triplán vízhatlanul, például meszeszsákokba, és menjen a padlásra, pincébe.)

Sok mindentől azért is érdemes megszabadulni, hogy helyünk szabaduljon fel, ne kerülgessünk otthon felesleges bútorokat, több legyen a fény, kevesebb a porfogó és a por. A múlt emlékeinek állandó jelenléte nélkül talán a jövőre is jobban tudunk koncentrálni. A selejtezéssel életminőségünk is javulhat.

Vigyáznak rád, ha tudnak

Ha megszületett a döntés, akkor gondoljunk bele, hogy a tárgyak eladásának is megvan a maga módja, tudománya, művészete. A legtöbben a vatera.hu vagy a jofogas.hu nevű oldalakra esküsznek, de vannak magyarok az Európában is jelen levő eBay-en is.

A Vatera vagy az ebay szervezett aukciós oldalak, ahol a cégek végigkísérik a vásárlási folyamatot. Ez nemcsak azt jelenti, hogy az árukra általában licitálni lehet, hanem szervezett a licitálási, fizetési rendszer, a cégek jutalékot kapnak a forgalomból. Cserében igyekeznek megvédeni a tisztességes és a szabályokat követő vevők és eladók érdekeit a szabálytalanoktól, csalóktól, többek között egy pontozási rendszerrel.

Ingyen hirdethetsz minden mennyiségben

Ettől eltérő rendszerben működik rengeteg ingyenes apróhirdetési oldal, élükön a Jófogással. Itt csak a hirdetéseket helyezik el a szereplők, a cégek plusz szolgáltatásokból (például egyes hirdetések kiemelése, előresorolása) vagy hirdetésekből élnek. Ilyenek még a nextapro.hu, a startapro.hu, az aprohirdetesingyen.hu, ingyenbazar.hu, valamint különböző szakosodott oldalak: hardverapro.hu (elektronika), a moly.hu (könyvek), maxapro.hu (ingatlan), antikregiseg.hu, hogy csak párat említsünk.

Ezek olyanok, mintha kitűznél egy cédulát egy villanyoszlopra: ha jelentkezik valaki, csak rajtad és rajta áll, milyen feltételekkel kötitek meg az üzletet. Mivel ingyen van, gyakori az elállás, a magát meggondoló, eltűnő partner, a hibás áru.

Széltolók itt, ott

Panaszkodnak is sokan a komolytalan vagy szélhámos szereplőkre. De hozzá kell tenni azt is, hogy az aukciós rendszerű hirdetési oldalakra is sok panasz érkezik, a magas vagy rejtett költségek miatt, vagy mert a pontozásos rendszer, a biztonsági megoldások ellenére is vannak széltolók.

Egy másik nagy piactér ma a Facebook, ahol különböző szakosodott csoportok vannak tömegével. Minimális keresgéléssel találhatsz babaruha-, régipénz-, fotóholmi-, játék- és sok más területre koncentráló embereket. Van, ahol megkérdezheted, szerintük mennyit ér egy-egy tárgy, vagy hol érdemes eladni, mert hirdetni tilos. Másutt felkínálhatod megvételre is.

Minden út a Facebook-ra vezet?

A Facebook előtti időkből ma is sok szakmai és hobbifórum él tovább van az interneten, magyarul is, sokszor még adott fényképezőgép-típusnak vagy családnak is megvan a maga fóruma. Itt is érdemes próbálkozni, főleg, ha valami ritkaságról van szó.

Személyesen is érdemes lehet árulni dolgokat, vannak olyan helyek, mint a garázsvásár vagy a bolhapiac. Mindkettőre van egy csomó magyar Facebook-csoport, olyan is, ahol a saját dolgaid fotóiból albumot képezve magán a Facebook-on is árulhatod.

Ajándékozd el

Ha nagyon nem akar elkelni valami, de nem értéktelen, akkor érdemes lehet eladományozni. Szegény családok örülhetnek egy tíz évvel ezelőtti számítógépnek is, azzal is lehet még netezni (például Ubuntu operációs rendszer alatt). Ha még újabb öt évig porosodik a polcodon, akkor viszont már lehet, hogy ingyen sem fog kelleni senkinek.

Léteznek adományboltok, sőt még szövetségük is van a Facebook-on. Ruhaneműket helyenként erre a célra felállított konténerekbe is el lehet helyezni, például bevásárlóközpontoknál, piacokon fordulnak elő. Vagy be lehet vinni valamely jótékonysági szervezethez (Vöröskereszt, Máltai, Karitász stb.).

Könyvek mázsálva, vagy vegyes lomok

A könyv még egy nehéz dió, miután mindenki a kütyüit bámulja, alig kell már valakinek. A száz forintokért utánunk vágott régi könyveket vajon mennyiért vásárolták fel? Annak is csak a töredékéért. A felvásárlók is valószínűleg főleg néhány ritkább darabra vadásznak elsősorban, a többit kilóra, mázsára veszik. Mindenesetre három olyan céget is találtunk, ahol azt ígérték, nagy tételben vesznek. (Itt>>>, itt>>> és itt>>>.)

Ha pedig valaki sok vegyes dologtól egyszerre, de gyorsan szeretne megszabadulni, érdemes a Google-ban olyasmikre keresnie, hogy „Lomot veszek/régiséget veszek/hagyatékot veszek”, elég sok jelentkezőt fog találni. De jó árra nem számítson. Minél türelmesebb valaki, és több időt, energiát fektet a végfelhasználó felkutatásába, annál jobb árakat érhet el, kérdés, megéri-e neki.

(A használt holmik eladásának adózásáról itt írtunk.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Közösségi finanszírozás – elhaló lehetőség vagy a forrásbevonás jövője?
Privátbankár.hu | 2024. április 27. 10:31
A fintech-forradalom egyik mérhető sikertörténete, hogy miként vált az adomány és előfizetés jellegű közösségi finanszírozás a hagyományos forrásgyűjtési módszerek – mint a klasszikus banki finanszírozás vagy a kockázati tőkebefektetések – alternatívájává. Ebből a gyors fejlődésből az is következik, hogy kevésbé egységes a kép a köztudatban a „crowdfunding” jelenségről. 
Személyes pénzügyek Ha valamit, akkor ezt tényleg forintban mérhetően is tudja hasznosítani az ember - A hét videója
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 18:13
A budakeszi gimnazisták legalábbis így látják - érdemes rászánni az időt és az energiát a pénzügyi ismeretek elsajátítására. Véget ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis!, a Privátbankár által szervezett pénzügyi tudatossági verseny 2024 tavaszi fordulója, amelyen ezúttal gimnazisták mérhették össze tudásukat. A hét videójában a győztes Veni, Vidi, Vici csapat tagjait és felkészítő tanárukat kérdeztük, és a verseny szakmai partnerei is üzentek a diákoknak.
Személyes pénzügyek Kiakadt a jegybank: durva álhír terjed a TikTokon, ne dőljön be!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 14:44
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendőrségi lépéseket is tesz.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - véget ért a verseny, megvannak a győztesek!
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:39
Izgalmas és magas színvonalú döntő után a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata nyerte a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi pénzügyi vetélkedőt. A több mint 1 millió forint összdíjazású verseny szervezésében a Privátbankárt szakmai partnerként számos nagy pénzügyi vállalat, szakmai és állami szervezet is segítette.
Személyes pénzügyek A kivándorlás töretlen, majdnem csúcsot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2024. április 24. 05:37
Nem sok hiányzott, hogy megint csúcsot döntsön az Ausztriában dolgozó magyarok száma, és ahhoz sem kell sok, hogy utolérjük a németeket. A többi fontos küldő ország létszáma is többnyire növekszik, de még sokkal kevesebben vannak, mint a magyarok. Tavaly is Ausztria volt honfitársaink fő célországa.
Személyes pénzügyek Már ilyen is elérhető: személyi kölcsön halasztott törlesztéssel
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:51
Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a személyi kölcsönök kamata, ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt, 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami további jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az MBH Bank kamatcsökkentéssel és a hazai piacon egyedülálló, halasztott törlesztéssel igényelhető személyikölcsön-konstrukció bevezetésével készül a személyi kölcsönök iránti növekvő kereslet kielégítésére.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Így kerülje el a bankkártyás csalásokat!
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:27
A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás hétfőn bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A kiterjedt belső kutatáson és adatelemzésen alapuló jelentés célja, hogy rávilágítson a világszerte növekvő átverési és csalási iparág jellegzetességeire, és kézzelfogható tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogyan védekezhetünk a csalások ellen. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.
Személyes pénzügyek Ki hal bele előbb a német nyugdíjreformba?
Eidenpenz József | 2024. április 21. 05:44
Újabb nyugdíjreform készül Németországban, részvénybefektetésekkel egészítenék ki az egyre nehezebben finanszírozható kifizetéseket, de valakinek az indulótőkét is be kell fizetni. Mindenki jól jár majd ezzel, vagy csak egy 500 milliárd eurós pénzkidobás lesz? A fiatalok duplán fizetnek az időseknek? A nők és a külföldiek mentették meg a nyugdíjakat?
Személyes pénzügyek Drága ugyan a személyi kölcsön, de kapkodnak érte a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 10:53
Kihelyezési rekordot hozott az idei év első két hónapja a személyi hiteleknél, ezzel az állomány is új csúcsra emelkedett. A kereslet annak ellenére nagy, hogy a kamatok nem csökkentek érdemben az elmúlt egy évben. Az online igénylés további terjedése, és az otthonfelújítási program felélesztése miatt a kilátások sem rosszak a személyi kölcsönöknél.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG