Hirdetés
Hirdetés

Vajon hányan felejtenek majd 150 ezer forintot az államnál?

2018. április 17., 11:37

Fontos határidő közeleg: május 22-ig kell nyilatkozni az egyéni nyugdíjpénztári befizetések után járó adó-visszatérítésről. Akik ezt nem teszik meg, eleshetnek ettől a kedvezménytől. Ha a NAV készíti el az adóbevallásunkat, akkor is érdemes ellenőrizni!

A tavaly január elseje és december 31. között beérkező egyéni befizetések után igényelhető adó-visszatérítésről május 22-ig rendelkezhetnek az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai. A visszajáró összegről az adóbevallás beadási módjának megfelelően online és papír alapú beadványon is lehet nyilatkozni. A hibátlanul beküldött adóbevallás elfogadása után 30 napon belül az eddigi befizetések mellé a nyugdíjpénztári számlára írják jóvá az adókedvezmény összegét, ami akár 150 ezer forint is lehet.

Minden eddiginél több pénzt érinthet

A kérdés egyébként is fontos és aktuális, idén ez még a szokásosnál is jobban igaz: az OTP Nyugdíjpénztár tagjai minden eddiginél nagyobb összeget igényelhetnek vissza a tavaly egyénileg befizetett, nyugdíjcélú megtakarításaik után.

Hirdetés

A 2017-es év végén 224 500 tagot számláló Nyugdíjpénztárhoz egy év alatt beérkezett egyéni befizetések az összes hozzájárulás 70 százalékát adták, ami meghaladta a 14,5 milliárd forintot, ennek köszönhetően a tagok összesen 2,9 milliárd forintot meghaladó adó-visszatérítésre lehetnek jogosultak. Ez az összeg 23 százalékos növekedést jelent a megelőző évi adatokhoz képes. Az OTP Nyugdíjpénztár az év elején, postai úton tájékoztatta minden tagját a pontos visszaigényelhető összegről.

„A 2017-es befizetéseknek köszönhetően idén több mint fél milliárd forinttal nőtt a visszaigényelhető adókedvezmény összege az OTP Nyugdíjpénztárnál. Fontos megemlíteni, hogy a 20 százalékos adó-visszatérítésre csak az jogosult, akinek az adott évben keletkezett jövedelme után számított és határidőben megfizetett személyi jövedelemadója erre fedezetet nyújt”

- írta Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sokk a klímacsúcson: Trump, Putyin és az arabok kisiklatták a tárgyalásokat

Sokk a klímacsúcson: Trump, Putyin és az arabok kisiklatták a tárgyalásokat

Az USA-Oroszország-Szaúd-Arábia-Kuvait négyes együtt torpedózta meg az októberi klímajelentést. Rajtuk kívül minden résztvevő ország támogatta a dokumentumot, de a különutasok elérték, hogy a klímaügyi csúcstalálkozó konszenzus híján nem tudja kötelező érvényűvé tenni a riasztó jövőképet festő tanulmány klímamentő javaslatait.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?