Hirdetés
Hirdetés

Óriási élménypark: Zugló nem adja fel a Legoland megépítését

Valkai Nikoletta, 2018. március 07., 16:30

Egy évvel ezelőtt blöffölt arról a nyíregyházi polgármester, hogy Legoland családi élményközpont épül a városban, amire a kormány már pénzt is adott. A bejelentésről aztán kiderült, nem úgy van, ahogy a polgármester állította. Az üzemeltető még csak hírből sem hallott arról, hogy építene bármit is Nyíregyházán. Mindezek után Zugló is bejelentkezett, hogy náluk épüljön meg a központ. Megnéztük, mi lett a rákosrendezői tervekből.

Tavaly februárban robbant a bombasztikus hír, amely szerint Legoland Discovery Center élményközpont épül Nyíregyházán. A hírt a nyíregyházi fideszes polgármester a Facebookra posztolta ki. Kovács Ferenc ráadásul azt is közölte, hogy mindehhez a kormány 9,5 milliárd forint támogatást is adott, és több éves előkészítő munka előzte meg a folyamatot.

Kovács Ferenc bejelentése után aztán megkerestük a Merlin Entertainmentet, a Legoland kizárólagos üzemeltetőjét, akik gyorsan cáfolták a hírt: egyáltalán nem tervezték, hogy szabolcsi megyeszékhelyen nyissanak ilyen központot. Vagyis egyszerűen annyi történt, hogy a kormány adott egy zsák pénzt, hogy legyen mivel tárgyalóasztalhoz ülni és meggyőzni a Merlint, akik viszont nem nagyon terveztek Nyíregyházával.

Hirdetés

Forrás: Kovács Ferenc Facebook-oldala

Megindult a verseny

Miután kiderült, hogy Nyíregyházán semmi nem lesz (sőt, Kovács Ferenc utólag még a Facebook-posztját is átírta), Karácsony Gergely, Zugló polgármestere is bejelentkezett a projektre. Karácsony úgy gondolta, hogy egy újabb európai Legolandért még nyitott a verseny, és ebben a versenyben Zugló jobb esélyekkel indulhat, mint Nyíregyháza, ezért levelet írt Hans Aksel Pedersennek, a Legoland igazgatójának.

Karácsony lehetséges helyszínként az állami tulajdonú egykori teherpályaudvart, Rákosrendezőt ajánlotta, a 70 hektáros terület ugyanis kiváló közlekedési csomópontban, a Városliget szomszédságában, az állatkert közelében fekszik. A Rákosrendező infrastrukturális háttere, valamint két és félmilliós budapesti agglomerációs hátországa is előrevetíti, hogy Közép-Kelet Európa legjelentősebb családi élményparkja lehetne – indokolták, miért lenne jó választás a XIV. kerület.

Nyár óta várnak

Megkerestük Zugló Önkormányzatát, mi történt azóta, hogy Karácsony Gergely levelet írt a Legolandnak.

A levelére a Legoland képviselője azonnal válaszolt, a párbeszéd megindult, az önkormányzat írásban küldte el elképzeléseit a cégnek – közölte az önkormányzat sajtóosztálya a Privátbankár.hu-val.

Több egyeztetés is volt már

Mint elárulták: Zuglóban már 2015-ben készült egy stratégiai háttéranyag arról, miként működhetne a rákosrendezői terület Legolandként. Ezután többszöri telefonos egyeztetés is volt a Legoland fejlesztési vezetője és az önkormányzat illetékese között, a cég további információkat kért a területről.

Az információcsere azzal ért egyelőre véget tavaly nyáron, hogy a Legoland képviselője jelentkezik majd további információigényekkel – mondták el portálunknak az önkormányzatnál. A viszont terület állami tulajdonú, arról nincs információja az önkormányzatnak, hogy a Legoland esetleg felvette-e a kapcsolatot a tulajdonossal.

Zuglónak viszont nincs könnyű dolga. Emlékeztetőül: a Merlin Entertainment kőkemény feltételekhez köti a beruházást. Például ahhoz, hogy a központ 250 km-es körzetében, 2-3 órányi autóútra legalább 10 millió főnek kell élnie. Európában egyébként mindösszesen négy ilyen központ működik (Birminghamban, Manchesterben, Berlinben és Oberhausenben).

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lobbizhattak a külföldi cégek a túlóraszám emeléséért

Lobbizhattak a külföldi cégek a túlóraszám emeléséért

Gulyás Gergely szerint felmerülhetett az igény a cégeknél a túlórák emelésére, de a kormányt ez nem befolyásolta a döntés meghozatalakor. Ez burkoltan azt is jelentheti, hogy valamilyen párbeszéd folyhatott a témában az illetékes kormánytag és a piaci szereplők között. Német sajtóhírek szerint egyes német cégek valóban jelezték a kormány felé, hogy örülnének a túlóraszám növelésének.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX40125.72+0.21%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?