4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Trumpot bosszantja, hogy az EU egy amerikai cégre szabott ki óriási bírságot, de ha már így alakult, otthon is megnézik, nem nőttek-e túl nagyra a tech-mamutok. Általában véve elég jó világot hozott az amerikai nagyvállalatoknak és bankoknak a Trump-éra: sokkal kevesebb bírságot szabnak ki rájuk, amióta nem Obama az elnök.
Fotó: EPA/Oliver Contreras

Ha már büntetni kell az amerikai mamutokat, büntessenek az amerikaiak

Donald Trump az Axios munkatársainak adott interjújában azt mondta: foglalkoznak a tech-óriásokat érintő trösztellenes vizsgálatok lehetőségével. Az elnök elmondta: a szabályozás áttekintése azután merült fel, hogy az EU 5 milliárd dollár körüli gigabírságot szabott ki a nyáron a Google ellen. (Itt írtunk róla bővebben >>)

Trump úgy fogalmazott: őszintén szólva nem örül az EU által kiszabott bírságnak, mert mégiscsak egy amerikai céget büntettek meg. Ha valaki megbírságol egy amerikai vállalatot, akkor nekünk kellene megtennünk - mondta. Arra a kérdésre, hogy utasítja-e az amerikai igazságügy-minisztériumot, hogy vizsgálja meg, a Google monopolhelyzetben van-e, azt felelte: ez természetesen olyan dolog, amivel foglalkoznak.

Azt is megkérdezték, hogy a nagy tech-cégek (Google, Amazon, Facebook) feldarabolására bármikor adna-e ki utasítást. Trump azt válaszolta: ez már a korábbi kormányzatok idején is felmerült, de sose lett belőle semmi. Persze most ő a "főnök", és foglalkoznak ezzel a kérdéssel - ha a feldarabolással nem is, a trösztellenes lépésekkel mindenképp. Azt azonban hangsúlyozta: egyelőre nincsenek folyamatban ilyen intézkedések, csak vizsgálódnak az ügyben.

Kesztyűs kézzel bánnak a nagy cégekkel Trumpék

A The New York Times friss összeállításában eközben arról ír: a Trump-érában a korábbiakhoz képest dollármilliárdokat "spórolnak meg" a nagy amerikai cégek a bírságokon. Példaként megemlítik: az Obama-adminisztráció utolsó hónapjaiban a Walmart fölött egy közel egymilliárdos bírság esélye lebegett külföldi korrupciós ügyek miatt, a Barclays-szel szemben közel 7 milliárd dollár ügyben készültek kártérítést kiszabni a 2008-as válságban játszott szerepük miatt, és hasonló ügyben a Royal Bank of Scotland ellen is nyomozás készült. Miután Trump hatalomra került, sokkal enyhébb lett a kormányzat álláspontja: a Walmart ellen azóta sem emeltek vádat, a Barclays megúszta 2 milliárd dollárral az ügyet, az RBS pedig fizetett ugyan némi polgárjogi kártérítést, de vádat nem emeltek ellenük semmilyen bűnügyben.

A The New York Times külső szakértők segítségével összehasonlította az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) és az igazságügyi minisztérium aktivitását a Trump-éra első 20 hónapjában és az Obama-éra utolsó 20 hónapjában. (Ez a két testület felel első sorban a vállalati és pénzügyi szektor felügyeletéért.) Azt találták, hogy a SEC által kiszabott bírságok 62 százalékkal estek, az igazságügyi minisztérium 72 százalékkal alacsonyabb büntetési összeget rótt ki, és hasonló mértékben esett a polgárjogi bírságok kiszabott összege is.

A bankszektorral látványosan finomabban bánnak az utóbbi időben: a SEC az Obama-éra 20 hónapjában 1,7 milliárd dollárnyi bírságot szabott ki a bankokra, ami négyszer annyi, mint Trump idejében. Az igazságügyi minisztérium 17 ügyben járt el az eltelt 20 hónapban, míg ugyanennyi idő alatt Obama minisztériuma 71-ben.

Új szelek fújnak - kit kell megbüntetni, ha törvényt sért egy cég?

A NYT-nak nyilatkozó szakértők szerint bár a szövetségi kormány továbbra is vizsgálódik a kisebb és nagyobb cégeknél is, ha helytelen piaci magatartást észlelnek, jól látszik egyfajta változás a megközelítésben, ami kedvez a nagyvállalatoknak és egyes szektorok érdekeit előtérbe helyezi. A republikánus körökben sokan ítélik el a vállalatokra kiszabott bírságokat, mondván: nem fair, hogy a részvényeseket büntetik meg azért, mert a vállalat egyes alkalmazottai helytelenül jártak el.

A demokrata illetékesek viszont inkább arra helyezik a hangsúlyt, hogy a részvényesek törvénytelen gyakorlatoknak köszönhetően értek el előnyöket, függetlenül attól, hogy ki volt a vétkes; a bírságok pedig visszatarthatják a cégeket a jövőbeli törvényszegéstől.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Hernádi Zsolt elárulta: megvan, mekkora osztalékot fizet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 16:43
Nem volt egyszerű éve a Molnak 2023-ban.
Vállalat Közös fejlesztést jelentett be a Siemens és a Mercedes-Benz
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:11
A villamosenergia-rendszerről készített digitális másolat segítségével felgyorsíthatóvá válik az autógyárak energiarendszerének megtervezése, modernizálása.
Vállalat Négynapos? Hatnapos munkahét jön a Samsungnál
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:24
Gazdasági okokra hivatkozva hozták meg az intézkedést.
Vállalat Érkezik az új, nyolcmillió forintos elektromos Dacia
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 12:59
 A Renault francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít.
Vállalat A BioTechUSA-cégcsoport 2023-as éve: közel a 100 milliárdos árbevételi határ
Natív tartalom | 2024. április 22. 16:24
Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő BioTechUSA-cégcsoport. Tavaly csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte árbevételét, és közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra. Évről évre nő a bevételük, pedig Lévai Bálint vezérigazgató szerint a maratoni futás 42 kilométeréből még csak az 5. kilométernél járnak.
Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG