Hirdetés

A nap fotója: Ennél nagyobb Teslát még biztosan nem láttál

2019. december 12., 12:58

Az idősebbek még emlékezhetnek rá, hogy valamikor ők is Teslát használtak. Létezett ilyen rádió, számítógép, radar és sok más elektronikai termék formájában, amelyeket a volt Csehszlovákiában gyártottak.

A világon állítólag ma pár százmillió cég is létezik, eredeti nevet igen nehéz kitalálni. Ezt bizonyítja ez a fotó is. Magyarország egyik, ha nem a legnagyobb Teslája a Liszt Ferenc repülőtér melletti szabadtéri múzeumban, az Aeroparkban található. Csak nem autó, hanem radar, amit az egykori Csehszlovákiában gyártottak. A kiszolgáló berendezéssel együtt nagyjából két kisbusznyi méretű.

A Wikipedia szerint a csehszlovák állami elektronikai konglomerátum 1946-ban vette fel Nikola Tesla feltaláló nevét. Egy másik magyarázat szerint azonban a név egy rövidítés, jelentése: “technika slaboproudá”, azaz gyengeáramú technológia.

Sok mindent gyártott, még asztali rádiót és később számítógépet is. A rendszerváltás után más szocialista nagyvállalatokhoz hasonlóan a csőd szélére jutott, egyre zsugorodott, privatizálták. Csak kevés egykori részegysége maradt fent, de ma is létezik.

Az amerikai, tőzsdei, high-tech elektromos autókat gyártó, a hírekben ma gyakran szereplő Tesla céggel volt egy névhasználati vitája, amely 2010-ben megegyezéssel zárult. Ennek alapján mindkét fél tovább használhatja a Tesla nevet. (Wikipedia)

 

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A Google és az EU is moratóriumot hirdet az arcfelismerő rendszerekre

A Google és az EU is moratóriumot hirdet az arcfelismerő rendszerekre

Moratóriumot vezetne be az EU az arcfelismerő rendszerek nyilvános használatára, de a Google is támogatja a technológia ideiglenes halasztását. Közben egy aprócska start-up cég, a Clearview AI egy három milliárd képet tartalmazó gigantikus méretű adatbázist épített fel arcfelismerő rendszeréhez.

Hirdetés
Hirdetés