3p
Száműznék a hepatitises sertéshúst az országból – erre figyelj, ha nem akarod elkapni!
(Fotó: Wikimedia Commons)

A Magyar Idők cikke szerint az utóbbi napokban nagy riadalmat keltett Angliában a botrány, amely szerint fertőzött húst találtak a szigetország henteseinél. A vírusról egyelőre nincsenek pontos információk, a gyanú azonban fennáll, hogy esetleg más országokba, így Magyarországra is kerülhetett a fertőzött termékekből, ezért a Nébih széleskörű és átfogó vizsgálatot indít. A húsok mellett a sertésmáj lehet még ludas.

Mivel a hepatitis E-vírusok okozta májgyulladás nem tartozik a bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegségek közé, ma még a hatóság sem tudja pontosan, hogy a magyarországi sertéstelepeken milyen mértékben van jelen a megbetegedés. Legutóbb 2004 és 2010 között ellenőrizték az állományt, akkor a sertéstelepek csaknem negyven százalékánál mutatták ki a vírus jelenlétét. A piacra kerülő hízóknál ez az arány azonban csak 9 százalék, ráadásul a legális forrásból beszerzett hús garantáltan vírusmentes, véli Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára.

Mindent a kóros májgyulladásról

A tápcsatornán – vagyis fertőzött élelmiszerekkel bevihető – hepatitis A és E vírus más-más kórlefolyású, azonban csak az esetek 10 százalékában produkál tüneteket. Az A-változat elterjedése általában a rossz higiéniai körülményeknek, valamint fertőzött ivóvíznek vagy élelmiszernek köszönhető,  itt általában gyorsan meg lehet találni a fertőzés forrását. A betegség hirtelen jelentkezik, elesettséggel, magas lázzal, hányással, puffadással jár.

A betegség lappangási ideje 28-30 nap, szerencsére azonban van ellene célzott védőoltás. Az E-változat lefolyása hasonló a másikéhoz, de terhes nőknél súlyos, gyakran halálos megbetegedést is okozhat. A fertőzött terhes nők a magzatot a méhlepényen keresztül fertőzhetik meg.

Forrás: hepatitisz.hu

Mit tehetek ellene?

Szerencsére magát a betegséget könnyű elkerülni, ha betartunk néhány alapszabályt. Természetesen ne vásároljunk olyan húst, ami ismeretlen forrásból származik, a nyári melegben pedig különösen fontos, hogy a húsokat megfelelő hőmérsékleten, hidegen tartsuk – már egy nap a hűtőben is veszélyt hordoz, így amíg nem használjuk fel, ne olvasszuk ki! Az elkészítésnél ügyeljünk arra, hogy legalább 71 Celsius-fokon süssük vagy főzzük a húst legalább 5 percig, így minden kórokozó, így a hepatitis vírus is elpusztul.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Új címke került a régi élelmiszerekre, amitől „egészségesebbek lettek”
Buksza blog | 2024. december 22. 17:09
A korábban mérgelődő élelmiszeripari vállalatok észrevették, hogy egyre többen kapnak súlycsökkentő gyógyszereket, ami magában hordoz egy jó lehetőséget.
Vásárló Luxuscikkek „bagóért”: megjelent a „lefelé eladás”
Buksza blog | 2024. december 22. 16:16
A luxustermékek egyik jellemzője volt, hogy a piacuk válságálló, érzéketlenek az általános kereslet hullámzására, ám ez sem látszik már örök igazságnak.
Vásárló Veszedelmes járvány jelent meg Magyarország határánál
Privátbankár.hu | 2024. december 22. 13:21
Szerbiában a magyar határ közelében ismét megjelent az afrikai sertéspestis, ami jelenős veszteséget okozhat a sertésállományban. A belgrádi kormány rendkívüli intézkedéseket vezetett be.
Vásárló Kapaszkodjon: ilyen idén egy trendi karácsonyfa
Elek Lenke | 2024. december 21. 10:19
Az idei karácsonyi dekorációkban a fenntarthatóság, a természetesség és a letisztult stílus keveredik a fényűző, csillogó elemekkel.
Vásárló Így kell ételt és pénzt menteni – Ön már muncholt?
Elek Lenke | 2024. december 20. 15:12
Egy magyar startup forradalmasította az ételmentést, miközben divattá tette a fenntarthatóságot.
Vásárló Már a munkavállalók vannak jobb alkupozícióban, nem a munkáltatók – interjú Szimeiszter Sándorral, a JYSK vezérével
Csernátony Csaba | 2024. december 19. 05:46
A vásárlóknak kínált termékek kiválasztásában a mesterséges intelligencia helyett inkább az emberi döntésben bízik Szimeiszter Sándor, a JYSK Magyarországért, Görögországért és Ausztriáért felelős országigazgatója. A dán kiskereskedő cég nem tervez jelentős további áruháznyitásokat Magyarországon, mert közel lefedettnek tekintheti a piacot. Ugyanakkor más, hagyományos boltláncokkal szemben jól boldogul az online értékesítéssel a JYSK.  A cégvezető beszélt arról is, hogy a gyenge forint milyen hatással lehet az árcímkékre. 
Vásárló Megjelent az űrkutatásból származó technológia a fogkrémeknél
Buksza blog | 2024. december 15. 18:03
Az űrhajók és a fogkrémek meglehetősen távol állnak egymástól, ám összekötheti őket, hogy hasonló módszerekkel készülnek. Legalábbis a Colgate ebbe az irányba megy. 
Vásárló Ki lehet törni a bejgli, halászlé, töltött káposzta háromszögből? A franciák mutatják a karácsonyi lakomadivatot
Buksza blog | 2024. december 15. 11:13
A franciák karácsonyi ételválasztása megmutatja, hogy ki lehet törni a halászlé, töltött káposzta, bejgli készítésének Bermuda-háromszögéből, ha egy kicsit bonyolultabban gondolkodik a házi szakács.
Vásárló Furcsa balesetben halt meg egy Magyarországon is népszerű márka alapítója
Privátbankár.hu | 2024. december 15. 08:26
Kirándulás közben történt a szerencsétlenség.
Vásárló Futárok nevében verik át a gyanútlan online vásárlókat a csalók: figyelmeztet a szlovák rendőrség
Privátbankár.hu | 2024. december 12. 12:59
Egy újfajta csalásra hívja fel a figyelmet a magyar nyelvű szlovákiai sajtó, ami vélhetően nem csupán Magyarország északi szomszédjának lakóit veszélyezteti.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG