4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Tavaly nagyon megugrott a megújuló energia térhódítása: a jelenlegi paksi atomerőművi kapacitás 80-szorosát állítottak üzembe világszerte. A teljes kapacitás ezzel 2017 gigawatt (1000 Paks) lett. Idén valószínűleg tovább gyorsul a folyamat, az áramtermelés egyre nagyobb hányadát adják majd a megújulók.

A REN21 (Renewable Energy Policy Network for the 21st Century nevű szervezet közzétette felmérését a tavalyi év adataira vonatkozóan. Örvendetes, hogy a nagyobb kapacitás üzembeállítása kevesebb pénzbe került, ami annak köszönhető, hogy jelentősen csökkent a napelemek ára. Az összesen 241,6 milliárd dollár befektetés (nem számolták bele az 50 megawattnál nagyobb vízerőművek építését), 23 százalékos csökkenés 2015-höz képest.

Az árammal nem lesz gond

A világ tavaly már több megújuló áramforrást állított üzembe, mint amennyi hagyományosat, vagyis szén és szénhidrogének égetésén alapulót. Az újak 47 százaléka napenergiát hasznosít, 34 százalék szélenergiát, 15,5 százalék pedig vízenergiát. Ezeknek a beruházásoknak és a régi, főleg széntüzelésű erőművek bezárásának köszönhetően tavaly az energiatermelésből származó széndioxid kibocsátás nem növekedett, miközben a világgazdaság 3 százalékkal bővült.

Az olaj alkonya

Ha ez a kedvező tendencia folytatódik, akkor rövidesen már csökkenni fog a fosszilis üzemanyagok áramtermelési célú felhasználása évről évre. Először persze a szénerőművektől igyekszik megszabadulni a világ, mivel azok a legszennyezőbbek, de utána óhatatlanul az olajerőművek is sorra kerülnek, és ekkor az olaj iránti kereslet is csökkenni fog. Ha az autózásban is hasonló folyamat indul meg, vagyis az eladott új autók több mint fele elektromos lesz (becslések szerint 2025-ig), akkor az ebből adódó olajkereslet is csökkenni kezd, és ekkor megpecsételődik az olaj sorsa.

Vélhetően az olajár közelmúltbeli mozgásában már ezek a tényezők is szerepet játszanak. Sokan azt várták, hogy az ár visszaemelkedik vastagon 50 dollár fölé, főleg, hogy az OPEC csökkentette a kitermelést. Egyrészt azonban a kínálati oldalon az amerikai palaolaj-termelők pótolták az OPEC kieső részét, másrészt a megújulóknak köszönhetően a kereslet növekedése is alacsonyabb, mint korábban becsülték, és most már egyre nagyobb a valószínűsége, hogy néhány éven belül teljesen megáll a fogyasztás növekedése, majd megindul a csökkenés.

Trump nélkül is

Eredetileg ezt 2040-re várták, de a napelemek árának esése és az akkumulátorok előállítási költségének várható gyors csökkenése megváltoztatja a helyzetet. Így a széndioxid kibocsátás csökkentése is megvalósítható lesz a párizsi egyezmény szerint is, akkor is, hogy ha Trump kilépteti Amerikát és az ország sokáig nem is tér vissza a megállapodáshoz. A kedvező folyamatoknak köszönhetően Kína és Európa vállalni tudja, hogy az amerikai részt is magára vállalja.

Kína az éllovas

Kína januárban bejelentette, hogy lemond 100 tervezett szénerőmű megépítéséről, ezzel példát mutat mindenkinek. Erre szükség is van, hisz olyan országoknak, melyek energiafogyasztása még csak most kezd erősen növekedni (pl. India), könnyű lehetőség lenne a szén, de számukra is reális alternatívát kell mutatni a megújulók formájában.

A tavalyi adatok alapján a Reuters szerint a legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező ország Kína közel 80 gigawattal, őt követi Japán és Németország 40-40 gigawattal, majd jön Amerika 35, Olaszország 20, Nagy-Britannia és India nagyjából 10-10 gigawattal. Az amerikai adat azt mutatja, hogy mivel jó üzlet is a napenergia felhasználás, az amerikai áramszolgáltatók sem fogják kihagyni a lehetőséget, így óhatatlanul ott is vissza fog esni a széndioxid-kibocsátás, még az is lehet, hogy a párizsi egyezményben korábban vállalt mértékben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Éles irányváltás Japánban, szigorúbbak lettek a feltételek
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:48
Mérföldkőhöz érkezett a japán gazdaság. A jegybank lezárta a negatív kamatok időszakát. 
Makro / Külgazdaság Most úgy néz ki, hogy az autósok rémálma válik valóra a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:07
Előállt az a helyzet, ami a lehető legkedvezőtlenebb az autósok nézőpontjából. Egyszerre húzza az olaj árát az erős kereslet és tolja a gyenge kínálat, aminek hatása már látszik a tőzsdei jegyzéseken.
Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
Makro / Külgazdaság Több pénz jött be Európába, mint amennyi kiment
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 12:47
Legalábbis a külkereskedelem területén. Pozitív mérleggel zárta a januárt az eurózóna és az Unió is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG