4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Mindenki rémült, hirtelen úgy tűnik, nincs ellenszer a terror ellen, legalábbis Európában. Pedig a terror visszaszorítható, legalábbis Amerikának, Angliának és Oroszországnak sikerült. Ha így van, miért ne szedhetné össze magát a kontinentális Európa is?

Lehetett sejteni

Ami a mostani merényletet illet, tulajdonképpen nem volt teljesen váratlan. A hatóságok feltételezték, hogy ha elkapják a főkolompost, akkor valamilyen alvó sejt működésbe lép, amit még előre megszervezett a fickó, hogy ezzel még nagyobb zavart keltsen. Meg is lett a még nagyobb zavar, de ha belegondolunk, valószínűleg több muníciója nem maradt a hatóságokkal látszólag együttműködő főgonosznak.

A brüsszeli robbantásokról írt valamennyi cikkünket itt találja >>>>

Az, hogy a támadás Brüsszelben történt, azt a gondolatot ébreszti bennünk, hogy Európa fővárosa a célpont, ezzel szemben inkább arról lehet szó, hogy a novemberi párizsi merénylők, köztük a most elfogott egyetlen túlélőjük alapvetően egy brüsszeli bandához tartoztak, tehát ott tudtak otthonosan mozogni, tágabb értelemben pedig francia nyelvterületen, ahol kevéssé voltak feltűnőek.

Szerény a védelem

Az már egy érdekesebb kérdés, hogy ha a hatóságok feltételezték még megmaradó és aktivizálódó sejtet, akkor miért nem léptettek életbe komolyabb intézkedéseket. A metróra kétségkívül nem lehet lezárni, és minden belépőt sem lehet megmotozni, de a repülőtér már egész más helyzet. A terrorral legrégebben együttélni kénytelen Izraelben a repülőterek előcsarnokába sem lehet már átvilágítás nélkül bejutni, de ezt a módszert Oroszország is bevezette a csecsen terroristák randalírozásai idején.

Ugyan kényelmetlen dolog még egy extra átvilágításon és esetleg motozáson átesni, de a repüléshez ez sajnos hozzátartozik, különösen fokozottabb kockázatú időszakokban. Hozzá kell tenni, hogy Izraelben a vasútállomások, buszpályaudvarok, de még a plázák is így működnek, mindenhol átvilágítás van belépéskor. Na nem mintha így akarnánk élni Európában, és erre nincs is szükség, mert Amerika, Anglia és Oroszország és lényegében felszámolta a terrorizmust anélkül, hogy örökké motozáson kéne átesnie a polgároknak.

A többieknek sikerült

De hogy is csinálták ők? Amerika volt először rákényszerülve, mivel a szeptember 11-i támadás után nem lehetett tovább várni. Megszigorították a reptéri ellenőrzést, nem is volt azóta repülőeltérítős esetük, de még reptéri incidens sem. Emellett a titkosszolgálati eszközöket is bevetették, ami persze annyiból nem jó érzés, hogy mindenkit mindig, mindenhol látnak, hallanak, ha kell, de így a terroristák túlnyomó részét is lefülelik, mielőtt mozdulni tudnának.

Angliában ugyanezt a 2005-ös, a metró és a buszok ellen elkövetett terrorakciók váltották ki. Már akkor is mindenhol volt kamera, így a szervezőket egész gyorsan elkapták, utána pedig véget ért az a gyakorlat, hogy szemtelenkedni lehetett a rendőrrel, rasszizmust kiabálva. Azóta kattan a bilincs, ha valaki nem csak, hogy gyanúsan viselkedik, de még ellen is áll a hatóságnak. Ugyanakkor minimális a fölösleges zaklatások száma, a hatóságok nem élnek vissza a terror elleni harc adta fokozott lehetőségeikkel.

Végül Oroszország, ahol a csecsenek házakat robbantottak, iskolákat foglaltak el és gyerekeket öltek, valamint túszul ejtették a Dubrovka színház közönségét, akik közül sokan meghaltak. Putyin végül megelégelte a dolgot, és felszámolta a terrorizmust, anélkül, hogy ez a lakosságnak vagy akár a turistáknak kellemetlenségeket okozna, eltekintve a reptéri, ill. egyes népszerű turistacélpontnál folytatott fokozott ellenőrzéstől.

Fel van adva a lecke

Most ugyanez a feladat áll a kontinentális Európa előtt. A helyzet annyival nehezebb, hogy több országnak kell együttműködnie, mégpedig teljes egyetértésben. Az utóbbi időben épp ezt borította fel Merkel korlátlan befogadási politikája, ami ráadásul a szükséges biztonsági intézkedéseket is figyelmen kívül hagyta. A lomha Európában még csak most kezdődik a terror elleni háború.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG