4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Miért gyengülnek a feltörekvő piaci valuták az amerikai elnökválasztás óta?
Donald Trump. (MTI/AP/Steve Helber)

Londoni pénzügyi elemzők szerint nem elsősorban Donald Trump megválasztott amerikai elnök külpolitikai és külkereskedelmi elképzelései, hanem hazai gazdasági és költségvetési intézkedési tervei gyengítik az elnökválasztás óta a feltörekvő gazdaságok valutáit.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics közgazdászai tanulmányukban felidézik, hogy sok feltörekvő piaci fizetőeszköz súlyosan megszenvedte az amerikai elnökválasztás kimenetelét.

Az első pofon Mexikónak

A Nemzetközi Valutaalap szerint az általános bizonytalanság és a Trump által belengetett szankciók alaposan megnyirbálhatják a mexikói gazdaság növekedését, emiatt döntöttek úgy nemrég, hogy a korábbi 2,5 százalékos várakozásukat az idei évre 2,1 százalékra csökkentik. A jövő évi várakozást szintén ekkora mértékben, 2,6 százalékról 2,2-re módosították.

A mexikói peso, az indiai rúpia és a török líra egyaránt mélységi dollárárfolyam-rekordokra gyengült az elmúlt két hétben, a kínai jüan 18 éve nem volt ilyen gyenge a dollárral szemben, több jegybank devizapiaci beavatkozásokat hajtott végre, és a piacokon olyan híresztelések terjednek, hogy a malajziai hatóságok tőkekorlátozások bevezetését tervezik.

Kül- és szakpolitikai okok

Adódna a magyarázat, hogy ezt az eladási hullámot azok a félelmek hajtják, amelyeket a piac Donald Trump feltételezett majdani külpolitikai és külkereskedelmi irányvonala miatt táplál. Ez valószínűleg jelentős részben magyarázza a mexikói peso dollárárfolyamának kétszámjegyű százalékos gyengülését, más feltörekvő piaci valuták eséséért azonban a jelek szerint inkább Trump hazai szakpolitikai tervei a felelősek - vélekednek pénteki helyzetértékelésükben a Capital Economics londoni elemzői.

Az irányadó tízéves amerikai kincstárjegyek hozamát az elnökválasztás óta hozzávetőleg 40 bázisponttal emelte az a várakozás, hogy Trump lazítani fogja az amerikai költségvetési politikát, és ez az amerikai monetáris politika gyorsabb ütemű szigorítását teszi majd szükségessé. Ezzel összefüggésben azoknak a feltörekvő térségi országoknak a valutái teljesítenek érzékelhetően gyengébben, amelyeknek külső fizetési pozíciója ingatag; ez Európából különösen Törökországra igaz - áll a Capital Economics pénteki elemzésében.

Jövőre az amerikai kincstárjegyhozamok és a dollár további emelkedését, ezzel párhuzamosan a török líra folytatódó gyengülését várják, de valószínűsítik azt is, hogy a dollárral szemben a közép-európai fizetőeszközök is küzdelmes időszak előtt állnak, tekintettel a szintén gyengélkedő euróhoz fűződő szoros kapcsolatukra.

Rossz és még rosszabb forgatókönyvek

Más nagy londoni házak ugyanakkor a januárban hivatalba lépő új amerikai elnök kilátásba helyezett külkereskedelmi politikájának hazai növekedési kockázataira is felhívták a figyelmet.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics szakértői Trump elképzeléseinek hosszú távú reálgazdasági hatását modellezték különböző forgatókönyv-változatok alapján. 

A cég legkedvezőtlenebb forgatókönyve azzal számol, hogy az amerikai kormány a kínai és a mexikói importra 45, illetve 35 százalékos, a dél-koreai és az indiai importra egyaránt 20 százalékos vámokat vet ki Trump teljes hivatali idejére, és ezt hasonló ellenintézkedések követik az érintett országok részéről.

Az Oxford Ecomomics modellszámításai szerint e forgatókönyv esetén az amerikai gazdaság 2018 végére recesszióba kerülne, és 2020 végére az amerikai hazai össztermék (GDP) hozzávetőleg 5 százalékkal lenne alacsonyabb a kereskedelmi háború elkerülésével számoló alapeseti előrejelzésnél.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG