3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Pozitív hatással lehetnek a menedékkérők az európai gazdaságra.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az olajárak esése és a viszonylag gyenge euró ellenére mérsékelt gazdasági növekedés vár az Európai Unió valamennyi országára az Európai Bizottság csütörtökön kiadott őszi prognózisa szerint. 2016-ban és 2017-ben a strukturális reformok pozitív hatása segíti az egyes országok további gazdasági növekedést a világkereskedelem lassulása és a fennálló geopolitikai feszültségek ellenére is - írja összefoglalójában a bizottság.

A növekedés összetétele az Európai Bizottság előrejelzése szerint. Forrás: ec.europa.eu

Az euróövezet egészében erre az évre a GDP 1,6 százalékos növekedésével számol a prognózis, amely jövőre 1,8, 2017-re pedig 1,9 százalékra gyorsul. A teljes uniót tekintve a GDP várható emelkedése idén 1,9 százalék, 2016-ban 2, és 2017-ben 2,1 százalék lehet.

Mi kell, hogy ez így is legyen?

A gazdasági növekedés fenntartásához és erősödéséhez az egyes országokban folytatni kell a strukturális reformokat a versenyképesség növelése érdekében. Különösen fontos ez a lassuló világgazdasági növekedés és menekült-válság gazdasági kihívásai közepette - idézte a bizottság közleménye Valdis Dombrovskist, az Európai Bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnökét.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi területért, az adózásért és a vámügyekért felelős francia tagja azt emelte ki, hogy a szolid növekedést a munkanélküliség és a költségvetési hiány csökkenése kíséri.

Kevesebb lesz a munkanélküli

A foglalkoztatás várhatóan 0,9 százalékkal javul ebben és a következő évben az euróövezet országaiban, és az ütem 1 százalékra emelkedhet 2017-ben. A munkanélküliség 11 százalékról 2016-ra 10,6 százalékra csökken, majd 2017-ben 10,3 százalék lesz. Az EU egészét tekintve az előrejelzés 2015-ben 9,5, 2016-ban 9,2, 2017-benn és 8,9 százalékot jelez.

A bizottság véleménye szerint a költségvetési kilátások folyamatosan javulnak. 2015-ben a GDP-hez viszonyított deficit az euróövezetben is várhatóan csökken a költségvetési konszolidációs erőfeszítéseknek és az alacsonyabb kamatkiadásoknak köszönhetően.

És a menekültekkel mi lesz?

A menedékkérők érkezésének is lehet pozitív hatása az európai gazdaságra, amennyiben a tagországok megkönnyítik az újonnan érkezők munkavállalását. Noha az EU egészét tekintve a növekedés hatása várhatóan nem számottevő, az egyes tagállamok számára jelentős lehet.

A jelentés szerint növekszik a folyó fizetési mérleg többlete az euróövezetben az alacsonyabb olajáraknak és a kereskedelmi mérleghiány csökkenése jóvoltából. 2017-ben azonban a folyó fizetési mérleg többlete várhatóan valamelyest szűkül például az olaj drágulása és a cserearányok romlása miatt - áll az Európai Bizottság közleményében.

Mit jósolnak Magyarországnak?

A Bizottság szerint idén 2,9, jövőre 2,2, 2017-ben pedig 2,5 százalék lehet a magyar gazdasági növekedés. Brüsszel szerint a magyar költségvetés egyensúlya is tovább fog javulni és az államadósság is csökken. A menekültek nem befolyásolnak semmit, van viszont néhány terület, ahol komoly félelmei vannak a Bizottságnak. Erről itt olvashat bővebben >>>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG