Hirdetés
Hirdetés

Az ifjabb Trump kínos levelezése miatt fő az elnök feje

2017. július 12., 13:00

Az amerikai elnök körül épp csitulnának a botrányok, de most a kormányzásba erősen bevont gyerekei körül zajlanak az események. A nagyobb fiú, az ifjabb Donald keveredett orosz beavatkozási ügybe, emailjeit nyilvánosságra is kellett hoznia. Ráadásul sógorát és apja kampányfőnökét is berántotta a dologba.

Ifjabb Donald Trump, az elnök fia. Forrás: Wikimedia Commons
Ifjabb Donald Trump, az elnök fia. Forrás: Wikimedia Commons

Mint kiderült, tavaly június 3-án az ifjabb Trump emailt kapott arról, hogy lehetőség volna orosz vonalon kényes információkat szerezni a demokrata jelöltről, Hillary Clintonról. A levélben egy Rob Goldstone nevű brit származású, elvileg újságíró és zenekritikus, nem kevesebbet állít, mint hogy az orosz koronaügyésztől olyan anyagokat tud szerezni, melyek lejáratják Hillaryt, így hasznosak lehetnek a Trump papának.

Ráugrott

Az, hogy egy ilyen levelet kap egy elnökjeöltfi, még semmit nem jelent, biztos kap 100 hasonlót, próbálkoznak sokan mindenfélével. A baj az, hogy ifjabb Trump válaszolt rá, mégpedig a következőt: ha ez tényleg így van, tetszik a dolog, különösen a későbbiekben a nyár folyamán. Ezek után egy következő levélben Goldstone találkozót javasol egy orosz hölggyel. Ifjabb Trump igent mond, hozzátéve, hogy magával vinné Paul Manafort kampányfőnököt és saját sógorát, Jared Kuschnert, így mindjárt belerángatva egy további családtagot.

Hirdetés

A The Guardian szerint az emailt rögtön tovább is küldte a két említettnek, majd a találkozó elég hamar, június 9-én létrejött a Trump Towerben. A következő kérdések merültek fel: miért nem utasította el az ajánlatot az ifjabb Trump, sőt miért nem jelentette a hatóságoknak, hogy külföldi, ellenséges beavatkozást észlelt? De ha már ő nem tette, miért nem tette meg a kampányfőnök vagy a sógor? Utóbbi kettő azt állítja, hogy ifjabb Trump nem beszélt nekik arról, miről szól a találkozó (akkor miért mentek el egyáltalán?) és hogy nem is olvasták végig a továbbított levelet, amelyben ott volt Goldstone ajánlata, feketén-fehéren.

Mit tudott az apuka?

Mindemellett a fiú be sem számolt apjának az eseményről, ami megint csak meglehetősen különös, hisz már a kampányban is tanácsadóként vett részt, a kampányfőnök részéről pedig pláne különös, ha az ilyen eseményekről nem számol be az elnökjelöltnek. Ifjabb Trump most beismeri, hogy rosszul kezelte az ügyet, illetve hogy jelentéktelen, 20 perces találkozó volt, már nem is emlékszik rá. Most mindenesetre nyilvánosságra hozta a teljes levelezést, mielőtt megtette volna ezt a New York Times, amely birtokába jutott az anyagnak.

Csekkolhatta volna

Ami az orosz ügyvédnőt illeti, kiderült, hogy nincs is koronaügyészi pozíció Oroszországban, az csak a volt brit gyarmatokon szokás, ahol korona is van. Goldstone csak kitalált egy jól hangzó szót, át sem gondolta, hogy mit, hogy felkeltse ifjabb Trump figyelmét. Persze utóbbi megtehette volna, hogy rögtöni utánanéz, kik képviselik a legfőbb ügyészséget Oroszországban, és mit lehet tudni erről a bizonyos hölgyről, akivel találkozni fognak, de még ennyi előzetes tájékozódást sem tett.

Családi vállalkozás

Hogy végül milyen következményei lesznek az esetnek, az természetesen egyelőre bizonytalan, az viszont látszik, hogy nem szerencsés, ha egy demokratikusan választandó illetve választott politikus bevonja egész családját a politikába, sőt tanácsadói címek révén a kormányzásba is. Nemcsak, hogy dinasztikus jellege van a dolognak, de ezek szerint a kellemetlenségek, botrányok lehetőségét is megnöveli. Hétvégén az elnök lánya ült be az apai helyre a világ vezetői közé, most pedig a fiú és a vő keveredtek ebbe az emailes-találkozós botrányba.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

Bankok helyett jön a bankolás – nagyon érdemes a pénzügyekről tanulni

A tudatos pénzügyi döntések segítségével javul az életminőségünk, csúnya csapdákat, veszteségeket kerülhetünk el, és még az ország gazdasága is javulhat tőle. Az állam komoly lépéseket tesz abba az irányba, hogy javítsa pénzügyi tudatosságunkat. Főleg az iskolákra koncentrálnak, a tanárokra és a jövő nemzedékeire. Eközben egy forradalommal, a digitalizációval is lépést kell tartani.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?