5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Vasárnap este kilenckor történelmi mérkőzést játszunk a foci Eb-n, ami korántsem biztos, hogy 90 percig tart majd. A meccs után könnyen lehet, hogy nem rohannak majd haza az emberek aludni, és garantáltan elfogy majd néhány sör is. Akármi lesz az eredmény, nehéz napunk lesz - te hányra mész dolgozni hétfőn, és milyen hatékonyságú munkát tervezel elvégezni?
A magyar válogatott a szurkolók előtt a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja harmadik fordulójának Magyarország – Portugália mérkőzése végén a lyoni stadionban 2016. június 22-én. A találkozó 3-3 arányú döntetlennel zárult, és ezzel Magyarország továbbjutott a nyolcaddöntőbe. (MTI/AP/Darko Bandic)

Magyarok milliói nézték a tét nélküli meccsünket

Ezt még néhány hete sem hitte volna senki: vasárnap este 9 órakor Magyarország a labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében szerepel, miután veretlenül megnyerte csoportját. Az ellenfél Belgium lesz, Európa jelenleg legerősebbnek mondott válogatottja.

A legutóbbi mérkőzésünket a portugálokkal játszottuk, a 3-3-as döntetlennel (illetve 3-3-as magyar győzelemmel) véget ért mérkőzést 2,3 millióan követték a köztévé sportcsatornáján. A tévés nézettségmérés nem egy könnyen átlátható módszertan alapján történik, mindenesetre a meccs második félidejére az MTVA korábbi közleménye szerint 2,7 millió ember volt kíváncsi – ez azt jelenti, a tévénézőknél kétharmadot ért el a válogatott. Ha még kisebb egységre bontjuk a meccset, akkor elmondhatjuk: volt olyan perc, amikor egyszerre 2,9 millióan nézték a magyar-portugált.

Illetve: ennél biztosan sokkal többen. A statisztika ugyanis nem számol azzal, hogy egy „tévét” néha nem csak egy négytagú család néz együtt, hanem mondjuk egy hétezer tagú család – mint például a margitszigeti Futball-szigeten legutóbb. Megtelt a budapesti Szabadság tér, számos vidéki nagyváros főtere, az összes kiülős és beülős hely, és garantáltan nem volt olyan kocsma, ahol a tévét ne a meccsre kapcsolták volna.

Mindez egy tét nélküli mérkőzéssel történt, amin már biztos volt a továbbjutásunk a csoportból. Mi lesz most, hogy a nyolcaddöntőben játszunk…?

Itt már nincs döntetlen

A tét itt már óriási, a csodavárás a csúcsra jár, megmozdult az egész ország, lassan a fanyalgók is elhalkulnak, akik az egészet nem értik és nem tudják átélni, és csak a Nagykörúton eldobált sörösdobozokat látják, az évtizedek óta nem látott, politikától független össznemzeti eufóriát nem. A magyar válogatott meggyőző játékát látva senki sem mondhatná, hogy esélytelenek vagyunk a mérkőzésen, még ha az egyenes kieséses szakasz egészen más műfajt jelent is, mint a csoportkör. (Nem, ez nem azt jelenti, hogy csak olyan élvezhetetlen, pocsék meccsek jönnek, mint a tegnapi horvát-portugál.)

Ha tehát az előző meccset 2,7 millióan látták (plusz a közösségben szurkoló százezrek), hányan töltik majd a vasárnap estéjüket most alvás helyett meccsnézéssel?

A magyar válogatott olyan embereket is megnyert most a foci ügyének, akik talán még egy meccset se néztek meg életükben. Ők talán még azt sem tudják, meddig tart a mai meccs – ahogy persze mi sem. Itt már nincs döntetlen: ha az első 90 percben (plusz néhány perc ráadás) nem jutnak dűlőre a felek, akkor kétszer 15 perc hosszabbítás jön, előtte-közte-utána némi lábmasszírozással, mini taktikai értekezlettel. Ha ott sem tudnak győztest hirdetni, tizenegyesek döntenek – ebből nyolcat-tízet biztos rúgnak a csapatok (hacsak a belgák nem hagyják ki az első hármat, miközben mi berúgjuk a mieinket.) A cseh ötödosztályban egyébként épp a napokban rendeztek 38 percig tartó párbajt, ami az 52. tizenegyesnél dőlt el… Tehát a 9-kor kezdődő meccs hosszabítás nélkül 11-re, hosszabbítással háromnegyed 12-re érhet véget, a tizenegyespárbaj vége viszont átcsúszhat akár hétfőre is.

Kikapcsoljuk a tévét, és lefekszünk aludni? Aligha...

Ha pedig nyerünk (miért ne nyernénk?), akkor tudjuk: az éjjel soha nem érhet véget. Ha a válogatott továbbjut a negyeddöntőbe, akkor biztosan megint országszerte indul az örömünnep, vonul a nép a Nagykörúton, országszerte zúg majd a Ria Ria Hungária. Ahogy a város (az ország) felmorajlott, amikor egyenlítettünk az izlandiak ellen, még azok is értesültek a gólról, akik azt sem tudták, hogy meccset játszunk. Ha most továbbjutunk, arról biztosan mindenki tudni fog, az is, aki az utcán ünnepel, és az is, aki otthon aludna…

Az is biztos, hogy az eredménytől függetlenül az estét nem sokan ússzák meg szárazon – az elfogyasztott alkohol pedig szintén nem fogja segíteni a holnapi munkanapot. Persze ha vasárnap éjjel véget ér a magyar válogatott csodás menetelése, akkor sem lesz egyetlen csalódott ember sem a közönségben, amit eddig kaptunk, az sem múlik el nyomtalanul.

Erre varrjanak gombot a statisztikusok!

Éjfél után lefeküdni aludni és másnap elmenni dolgozni persze nem egy nagy vazisztdasz. Ez azonban most más, ez példátlan - ha ünnep lesz, akkor nem sokan maradnak szárazon, országos nagyleállás várható. Hogy a KSH hogyan tudja ezt a fajta „szezonális és naptárhatást” értékelni az adatokban, azt el sem tudjuk képzelni. A sörfogyasztás biztosan megdobja a kisker-adatot, hétfőn viszont nem fogunk olyan sok GDP-t termelni, mint máskor.

A végére pedig egy jó hír: ha továbbjutunk, a Wales elleni negyeddöntőt pénteken játsszuk, szintén este 9-kor.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG